In Memoriam: Norm Nielsen (17 februari, 1934 – 21 april, 2020)

Op 21 april jl. is Norm Nielsen op 86 jarige leeftijd in zijn woonplaats Las Vegas overleden. Zijn levenspartner, Lupe Nielsen, deelde dit bericht op Facebook met de buitenwereld.

Norm werd op jonge leeftijd door de magie gegrepen toen zijn kapper hem een paar goocheltrucs liet zien. Fred Kaps zou op een identieke wijze aan de goochelkunst verslingerd raken. Later deed dit Norm besluiten om zich in te schrijven bij de Chavez School of Magic. De rest is geschiedenis, zeggen we in zo’n geval.

Wat ik niet wist is dat Norm de rechten verkregen had om alle effecten van Okito (Theo Bamberg) te mogen produceren. Wel wist ik dat hij over de grootste verzameling van posters van goochelaars (uit alle tijden) beschikte. De handel daarin, naast de trucs van Okito, vormde voor hem een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast produceerde hij nog vele andere goochelartikelen, want hij was een zeer vaardig vakman.

De rode draad in Norm’s act was het thema “muziek”. In eerste instantie liet hij daarin een trompet zweven, die vervolgens een serenade teweeg bracht. Uiteindelijk vond hij het onbevredigend dat het publiek in de zaal de trompet-toetsen maar slecht kon zien bewegen. Daarom stapte hij over op de zwevende viool, waarbij de bewegingen van de strijkstok voor het publiek veel beter zichtbaar waren.

Een zilveren fluit verdween in een wolk van zilver-confetti en ook de productie van munten had een muzikale component: een ladder van metalen plaatjes die een xylofoon toonladder geluid produceerde wanneer de geproduceerde munten daar overheen tuimelden.

Hij was daarbij een zeer kundig en sierlijke manipulator van munten en kaarten, alles in een rustig tempo ondersteund door passende muziek. Ik kan me niet heugen dat ik hem ooit op het toneel heb horen praten.

Toen Mysterium in 2000 Mirakels Amsterdam 2000 organiseerde vond Tommy Wonder, die goed bevriend was met Norm en Lupe, dat Norm zeker in onze gala moest staan. Vanwege de vriendschap was echter het lastig om over de gage + onkosten te onderhandelen, waarmee Norm (met Lupe) tot de duurste artiesten behoorden. Tommy Wonder poetste dit echter weg door te zeggen dat wij 2 voor de prijs van 1 kregen. Zijn levenspartner Lupe (close-up) was echter lang niet van dezelfde klasse als Norm, maar dit terzijde. Tommy had groot respect voor de artisticiteit en originaliteit van de act van Norm en daar was helemaal niets tegen in te brengen.

Norm Nielsen zal ik mij blijven herinneren als een zeer gedreven goochelaar, een perfectionist die niet snel van ophouden wist als hij eenmaal een idee voor zijn act in zijn hoofd had. De mensen die zijn act live zagen voelden dat hier een ware, toegewijde en gedreven artiest aan het werk was. Geen van hen zou later vertellen dat “hij een manipulator met munten gezien had”, zoals er zovelen zijn. Nee, de hele sfeer die zijn act uitstraalde was er een van sereniteit en artisticiteit, dat besefte en voelde iedereen in de zaal maar al te goed.

86 is een respectable leeftijd en Norm heeft tot op hoge leeftijd zijn act nog vele malen opgevoerd. By popular demand, zeggen de Engelsen dan. Omdat die gewoon heel goed was en ook zeer bestand tegen de tand des tijds was daar niets mis mee, maar de vernieuwing stond al wel langere tijd stil.

In deze tijd van lock-down raad ik u van harte aan om Norm Nielsen nog eens “terug te halen”. Met de digitale mogelijkheden en de enorme bibliotheek van Youtube is dat een koud kunstje.

Norm Nielsen, een magisch icoon en iemand die heel veel voor onze kunst heeft betekent. Een betere ambassadeur voor de goochelkunst is/was moeilijk voor te stellen. Wij zullen hem missen.

Gandalf