Op zaterdag 9 maart is op 84 jarige leeftijd Johnny Thompson – The Great Tomsoni – overleden. En daarmee is weer een legendarische vakbroeder ons ontvallen. Want wie kent niet het legendarisch komische nummer The Great Tomsoni en Co waarin hij samen met een kauwgum kauwende assistente (zijn vrouw Pam) een uitermate grappige toneelact neerzette. De duivenpoep op zijn jas en de verdwijnende jurk van Pam staan de meesten van ons nog wel op het netvlies. Een act waarmee ze vele jaren de lievelingen waren van de bezoekers van Las Vegas. Maar ook zijn eierzakje – dat hij speciaal in Nederland liet maken – behoorde tot de klassiekers in de goochelkunst. Ik herinner me een optreden tijdens het nationaal congres in Rotterdam (Magic Mainport) waarin iedereen overtuigd was dat er een speciaal eierzakje in het spel was. ‘Do you feel the snowwhite egg in this littke black bag…’

Half februari was Johnny Thompson nog aan het werk voor de Penn and Tellershow Fool Us waar hij als adviseur bij betrokken was. Tijdens de repetitie zakte hij in elkaar en na een ziekenhuisverblijf van 14 dagen is hij overleden in het Spring Valley Hospital Medical Center in Las Vegas.
De Pools-Amerikaanse Thompson heeft vele rollen gespeeld in zijn lange carrière. Zo heeft hij opgetreden als acteur, muzikant, schrijver, consultant, clown en zelfs als worstelaar. Nadat hij terugkeerde in het goochelvak en met Pam de Tomsoni act ontwikkelde begon het echte succes. Niet alleen in Vegas, maar over de gehele wereld hebben ze hun nummer vertoond.
Naast zijn activiteiten voor Penn & Teller’s Fool Us was Thompson als consultant betrokken bij vele Las Vegas sterren zoals David Copperfield, Siegfried & Roy, Lance Burton en vele anderen.
Voor zijn verdiensten in de goochelkunst ontving Johnny Thompson o.a. van The Academy of Magical Arts de ‘Award for Best Stage Magician’ en de hoogste onderscheiding: ‘The Master’s Fellowship’.

Bert Speelman