Henk Rekelhof was een amateur. Dat klinkt onvriendelijk, maar het woord amateur komt uit het Russisch en betekent daar: liefhebber. En Henk was een groot liefhebber van de goochelkunst, vandaar. Hij liet bijna geen gelegenheid voorbijgaan om goocheldagen, beurzen, congressen in binnen en buitenland te bezoeken samen met zijn goochelmaatje Martin Theuns. Hij was lid van Mysterium en de Goa en de laatste jaren coachte hij de jeugd van GOA. Van Mysterium is hij bijna vanaf de oprichting lid geweest en dat is ruim 30 jaar geleden. Henk overleed op 6 februari op de leeftijd van 75 jaar aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Whisky a Go-Go

Goochelen was van jongs af aan zijn passie en zijn kroeg zijn leven. In zijn café ‘Whisky a go-go’ in de Utrechtsestraat, vlakbij het Rembrandtplein, kwam heel goochelend Amsterdam langs. Maar ook de BN’ers wisten de kroeg te vinden, waar hij samen met zijn vrouw Catrien de scepter zwaaide. Zeven dagen in de week was hij in het café, van acht uur ’s avonds tot vier uur in de ochtend. Met zijn vrouw, zoon en dochter woonde hij boven de zaak. Op verzoek of zomaar voor de lol vertoonde Henk zijn goochelkunsten. En als je dan denkt aan bartrucs of kaarteffecten, o nee, hij deinsde er ook niet voor terug om uit leeg getoonde theedoeken een paar duiven te voorschijn te goochelen, tot groot vermaak van de stamgasten. Voor het goochelen voor kinderen draaide hij zijn hand ook niet om. Zo vertelde hij altijd vol trots dat hij nog opgetreden had op het verjaardagsfeestje van de zoon van Theo van Gogh (ook een klant). Ook het acteerwerk schuwde hij niet. Zo was hij een van de bejaarde acteurs in het succesvolle RTL-serie “Benidorm Bastards” waarin hij de rol van Henk “de herrieschopper” speelde.

Mysterium

De leden van Mysterium hebben hem leren kennen als een goedlachse en bijzonder lieve man, die altijd klaarstond om je ergens mee te helpen. Hij was samen met Martin de drijvende kracht achter de Bühne tijdens het door Mysterium in 2000 georganiseerde Nationaal Congres “Mirakels Amsterdam” en de “Magic Surprise Day” in 2008. Arnold-Jan Scheer, één van onze leden, wilde een keer duiven lenen of huren voor de film “De Illusionist” met in de hoofdrol Freek de Jonge. Arnold-Jan werkte als assistent van de regisseur. Hij kende Henk toen nog niet, maar klopte niet tevergeefs bij hem aan. Henk gaf gewoon, gul als hij was, zijn duiven direct gratis mee en deze zijn in de film te zien.
Henk en Catrien hielden als ras-Amsterdammers van de camping. Zo gebeurde het dat we onze jaarlijkse Mysterium-BBQ op de camping vierden.

Magic-Bar

De act waar Henk heel bekend mee werd ontstond logischerwijs tijdens zijn tijd achter de toog. Met zijn Magic-Bar behaalde hij op het NMU-congres in 2007 de derde prijs Parlour Magic en werd bekroond met de titel: “Beste Komische act” en in het Belgische Geel op de dag van goochelclub Magic Victoria behaalde hij in 2016 de eerste prijs. Als hommage aan Henk laten we zijn Magic-Bar act op onderstaande film van Martin Theuns aan jullie zien.

Onze clubavonden zullen zonder Henk nooit meer hetzelfde zijn. Wij missen hem heel erg.

Frans de Groot
Voorzitter van Mysterium