Op zondag 27 mei jl. is Auke van Dokkum op 60-jarige leeftijd overleden.

Auke was een markante goochelaar, wereldwijd bekend om zijn cups, ringen en muntensetjes. Zoals veel goochelaars is het allemaal begonnen bij zijn eerste bezoekjes aan Jan Monnikendam, waarbij vooral zijn nieuwsgierigheid naar de techniek achter goocheltrucs zijn grootste drijfveer was.

In zijn jonge jaren was op Urk – waar iedereen in de visindustrie werkte – Auke al bekend als één van de snelste visfileerders. Zelfs daar had hij een ‘trucje’ voor. Door zijn speciale manier van messen slijpen en de techniek achter vis fileren te onderzoeken, was hij een voorbeeld voor vele Urkers. Alles kon altijd beter! Zo kennen we Auke allemaal! Na zijn studie wis- en natuurkunde aan de Hogeschool van Amsterdam is hij Van Dokkum Engineering begonnen.

Naast zijn eigen bedrijf, zijn vrouw en drie schoolgaande kinderen, wist hij ook nog tijd te maken om allerlei goochelartikelen te ontwerpen en te produceren. In 2006 kocht hij op Urk aan de Westwal een nieuw pand voor zijn bedrijf, maar ook vooral om één van zijn dromen waar te maken: een eigen theater. Uiteraard was er ook ruimte om zijn cups, ringen en muntensets te produceren. Auke ging inmiddels de hele wereld over. Met zijn vrouw Grietje bezochten ze samen alle grote goochelconventies. Zo kwam de goochelwereld in contact met Auke’s unieke en kwalitatief hoogwaardige producten. Vele grote goochelaars kozen voor zijn muntensets. Bij Auke stond kwaliteit en streven naar perfectie voorop. En vond je de muntenset te duur? Dan was je er volgens Auke nog niet aan toe.

Altijd nieuwsgierig naar de techniek en de gimmicks schuilgaand achter veel goocheltrucs, wilde hij zelf een routine leren zonder gimmicks. “Het is geen trucje, het is kunst” zei Auke altijd. Aan het woord ‘trucje’ had hij een hekel, je moest altijd op zoek naar de ‘magie’! Jaren heeft hij zo gewerkt aan zijn perfecte uitvoering van ‘The Matrix’, waarmee hij wereldwijd vele collega’s verraste. Armando Lucero was zijn grote voorbeeld en de leermeester bij wie Auke jaarlijks lessen volgde.

De echte erkenning kreeg Auke toen hij werd gevraagd om toe te treden tot FFFF. Een wereldwijde eliteclub van goochelaars waar je uitsluitend op voorspraak binnen kunt komen.

De laatste jaren was Auke erg blij dat zijn dochter Maria een grote interesse ontwikkelde in het goochelen. Ze vergezelde Auke vaak op zijn buitenlandse reizen, zo was hij naast vader ook haar leermeester geworden. Het goochelen en produceren van goochelartikelen werden steeds belangrijker en vooral groter in zijn leven. Zo groot zelfs dat Auke besloot zijn website uit de lucht te halen. Wilde je contact met hem, dan moest je dat doen via Facebook. De vraag was zo groot dat hij zijn ingenieursbedrijf wilde opgeven om fulltime te gaan goochelen en producent van goochelartikelen te worden. Hij organiseerde goocheldagen in zijn privé theater en begon zelfs een goochelclub op Urk.

Hij zat midden in die transformatie naar fulltime goochelaar toen het noodlot toesloeg. In de nacht van 13 op 14 oktober 2017 raakte hij in coma, waar hij pas na een week weer uit kwam. Hij bleek een ver gevorderd stadium van kanker te hebben. Een behandelplan werd opgezet, maar al snel bleek dit kansloos te zijn. De laatste paar maanden is hij omringd geweest door zijn geliefden en door goochelaars uit de hele wereld. Zelfs de maandelijkse bijeenkomsten van de goochelclub vonden plaats aan zijn bed in de woonkamer. Het gaf Auke veel energie om de acts van zijn clubleden te zien en te voorzien van commentaar en gesprekken te voeren over goochelen. Tot het eind toe is hij leermeester gebleven.

Zelf heb ik Auke 5 jaar geleden ontmoet op de Boulevard of Magic in IJmuiden. We hadden direct een klik en ik was gefascineerd door zijn (goochel)filosofie en eigenzinnigheid, waarmee ik al snel leerde omgaan. Een vriendschap was ontstaan. Auke heeft mij geleerd altijd op zoek te gaan naar de magie, het moment van verwondering, het juiste verhaal en streven naar perfectie. Ik heb 5 geweldige jaren met hem meegemaakt en heel veel geleerd van deze briljante en eigenzinnige man.
Auke bedankt!

Gerard Poot