Op Hemelvaartdag (30 mei) start het Dutch Festival of Magic 2019 in de Reehorst te Ede, een centraal gelegen locatie in Nederland op loopafstand van het NS station en met veel parkeerruimte.
Uit hoofde van mijn vicepresidentschap van het Dagelijks Bestuur van de NMU word ik regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang van de intensieve voorbereidingen en die zijn zeer indrukwekkend. U kunt zelf eenvoudig poolshoogte nemen van de laatste stand van het programma op: www.dutchfestivalofmagic.nl

De vele dealers en (buitenlandse) gasten zijn letterlijk teveel om hier op te noemen, dus neemt u vooral zelf een kijkje. Een inschrijfformulier is snel on line in te vullen.
Dit jaar is er een zeer groot aantal magic dealers aanwezig, dat vinden wij – goochelaars – altijd een belangrijk aspect van een goochelfestival. Maar er doen ook FISM wereldkampioenen mee met het festival en in het concours een aantal voormalige Nederlandse kampioenen. Wat beweegt hen? Heel eenvoudig: ze willen zich kwalificeren voor het FISM EK in Manresa – Spanje (2020) en/of het FISM WK in Quebec – Canada (2021). Uiteraard zijn er daarnaast nog de nodige lezingen, waar je altijd wel wat van oppikt al is het enkel maar nieuwe inspiratie.
Het concours kent een grote deelname van buitenlandse goochelaars, deels vanwege hun goede ervaringen met een DFoM in het verleden maar soms ook omdat zij van hun goochelvrienden gehoord hebben dat het DFoM concours gedurende de laatste jaren inmiddels tot een internationaal zeer gerespecteerd platform is uitgebouwd.
Ik loop zelf al geruime tijd mee in de goochelwereld en een festival is voor mij – naast bovengenoemde attracties – vooral ook een ontmoetingsplek, om bij te praten, ervaringen uit te wisselen en, ik zei het al, inspiratie op te doen.
Zelf begrijp ik maar al te goed dat het inschrijfgeld voor sommigen een barrière kan vormen, dit kan al snel oplopen tot € 150 – 180 euro. Met uw FISM pas krijgt u echter korting bij de dealers, iets wat bij het online bestellen niet altijd makkelijk lukt. Gelukkig zijn de reiskosten goed te overzien en u hoeft niet per se te overnachten als u een beetje in de buurt van Ede woont.
Als je bij de lectures een aantal nieuwe effecten leert, dan telt dat gauw al op tot € 150 of meer.
Zelf kocht ik vorig jaar in Blackpool – na zijn lezing – het nieuwe boek van Pitt Hartling: In order – to amaze. Als goed Nederlander: uiteraard met korting. Ik raakte daarna hierover in discussie met een landgenoot, die een opmerking maakte: “jij gaat toch nooit al die effecten doen”. Mijn antwoord was daarop: “Nee, maar al zijn het er maar 1 of 2, dan nog heb ik mijn investering er meer dan uit”.
Mijn laatste aanschaf is het levenswerk van Juan Tamariz: The magic rainbow, dat ik mijzelf voor mijn verjaardag cadeau gaf. Kosten? Ook € 150 euro. Het DFoM en het boek van Tamariz zijn uiteraard totaal onvergelijkbare grootheden, maar iedere hobby kost nu eenmaal geld. Of het nu sportvissen, geiten melken of het houden van duiven is.
Wij goochelaars hebben echter als voordeel dat we al met enkele optredens per jaar dit soort investeringen ruimschoots terug kunnen verdienen. Dat lukt niet met de verkoop van gevangen vissen of geitenmelk en als duivenmelker moet je wel heel veel geluk hebben wil je echt serieus geld vangen voor een (prijswinnende) postduif.
Ede, here we come!

Gandalf