Kobe van Herwegen zal vanaf voorjaar 2019 te zien zijn in het theater in de rol van de ontsnappingskunstenaar en illusionist Harry Houdini.
De wat jongere goochelaar zal Harry alleen van naam kennen dus hierbij ook een kleine introductie van deze grote illusionist.

Wie was Harry Houdini

Harry Houdini werd op 24 maart 1874 geboren in Boedapest maar op vierjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten en groeide hij op in de plaats Appleton.
De naam Houdini is niet zijn echte achternaam, dit was maar een artiestennaam.
Zijn echte naam is Ehrich Weiss, alleen hij koos Houdini als artiestennaam als eerbetoon aan de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin.

Een paar voorbeelden van illusies die Harry Houdini bedacht heeft

Bij de postzak-illusie liet Houdini zich in een postzak met hangslot stoppen en deze ging vervolgens weer in een kist of koffer die ook afgesloten werd met hangsloten en kettingen.
Daarna kwam er een gordijn voor de kist waar inmiddels de assistent op stond en met het zakken van het gordijn stond daar opeens Houdini, terwijl de assistente in de postzak in de kist zat.
Tot op de dag van vandaag wordt deze illusie nog steeds uitgevoerd door bijvoorbeeld Hans Klok.

Ontsnappen uit een dwangbuis is zover bekend ook door Houdini bedacht, evenals het ondersteboven hangen aan een takel om deze ontsnapping nog spectaculairder te maken, dat is ook voor het eerst gedaan door Houdini.
Christian Farla liet tijdens zijn deelname aan Holland’s Got Talent zien dat hij ook een grootmeester is in het ontsnappen uit een dwangbuis, met als extra detail dat hij dit binnen 60 seconden moet doen, want anders kon het wel eens zijn laatste optreden zijn.
https://youtu.be/X0lV-sfZnjsEn zo zijn er legio voorbeelden van illusies te noemen die Harry Houdini bedacht heeft en wij vermoeden dat veel van deze illusies en stunts terug te zien zullen zijn in de show van Kobe.

Het verhaal in het kort

Halloween 1926, het nieuws slaat in als een bom. De wereldberoemde ontsnappingskoning Harry Houdini is niet meer. Gestorven aan een ontstoken appendix of vermoord door één van zijn vele rivalen? De krantenkoppen lusten er maar al te graag pap van.
Te midden van dit alles voelt zijn vrouw Bess zich verlaten en blijft met de nodige vraagtekens achter. In haar zoektocht naar antwoorden schakelt ze de hulp in van Houdini’s oude vriend Conan Doyle, de geestelijk vader van Sherlock Holmes. Samen roepen ze zijn geest op in de hoop zo het rookgordijn om hem heen te laten verdwijnen.
‘HOUDINI’ is een unieke theaterproductie waarbij het leven van boeienkoning Houdini wordt uitgelicht aan de hand van zijn voornaamste realisaties en ontsnappingstunts.
Een verhaal met in de hoofdrol: magie, mysterie en bedrog!

Kobe Van Herwegen, zelf verwoed goochelaar en goochelhistoricus, neemt niet enkel de rol van Houdini voor zijn rekening, maar is tevens grondlegger en creator van dit unieke theaterspektakel.
Kobe zegt hierover:
“Ik ben ontzettend blij dat ik mijn 3 grote liefdes: goochelen, goochelgeschiedenis en theater in deze productie kan combineren. Eens te meer omdat ik zo letterlijk in de voetsporen mag treden van mijn grote idool: Harry Houdini”.

Over Kobe

Kobe kennen wij in Nederland voornamelijk van programma’s zoals Abrakodabra en van zijn vele rollen in diverse (kinder) series voor Studio 100.
Daarnaast heeft hij ook een boek geschreven over de goochelgeschiedenis van België en heeft hij meegedaan met de Belgische tour van The Illusionists. Verder staat hij ook nog eens elke avond in het AFAS Circustheater in Scheveningen in de Disney musical The Lion King.