Aan de Oudezijds Voorburgwal (klinkt bekend, herinnert u zich Triks nog?) bevindt zich een intiem klein theater. De capaciteit is max. 75 personen, dat is waarschijnlijk door de brandweer zo bepaald.

Er vinden verschillende activiteiten plaats, maar ca. twee keer per maand is er een magische avond. Daar treden dan goochelaars en mentalisten (dus ook: goochelaars) op die een show van ruim 1,5 uur verzorgen. Zo kunnen er twee shows per avond gegeven worden (19.00 en 21.00 u.). Fritz met een Z coördineert deze avonden en fungeert ook als een soort MC onder de vlag van Amsterdam Magic Show. De shows zijn geheel Engelstalig, wat ook niet zo gek is met het oog op het feit dat Amsterdam (over)bevolkt wordt met buitenlandse toeristen op zoek naar vertier.
Op 15 november jl. ben ik er geweest. Het publiek bestond – inderdaad – uit vrijwel allemaal buitenlandse toeristen. Voor mij was de aanleiding tweeledig: ik had over het Paleis al eerder gehoord (en was nieuwsgierig geworden) en Timon Krause zou er optreden die avond. Timon is evenals ik lid van Mysterium.

De oude nachtclub

Qua lay-out en concept deed Het Paleis van de Weemoed mij sterk denken aan The Tomfoolery’s, de magic bar van Tom Mullica in Atlanta. Het grote verschil is dat er niet twee keer – iedere avond – 20 brandende sigaretten ingeslikt worden en dat de avonden roterende gast-artiesten hebben in plaats van de one-man-show van Mullica. Op andere avonden vinden er veelsoortige acts plaats: burlesque, acrobatiek, variété, zang & dans etc. Daarmee probeert men het idee van de oude nachtclub weer nieuw leven in te blazen. Zogenaamde dinnershows leveren nog extra horeca omzet op.

Op 15 november werd de avond geopend door (mentalist) Victor Norbert. Een jonge man die in goed en vlot Engels zijn act in het voorprogramma van Timon presenteerde. Daarna was het toneel voor Timon die met veel verve en vaart verschillende mentale nummers vertoonde. Het geheel gelardeerd met (Engelse) humor en afgewisseld met emotionele spanning. Dat gaf de avond een beetje een “stand-up” achtige sfeer. Zeer professioneel allemaal voor iemand die nog vrij jong is. Allemaal foutloos gepresenteerd.

Veel waar voor je geld

Voor € 17,50 inclusief welkomstdrankje (Prosecco) krijgt de bezoeker veel waar voor zijn geld. De hele setting is zeer intiem en je zit er vrijwel “bovenop”. Timon werd begeleid door een tweetal muzikanten, keyboard en drums. Dat heeft toch ook wel wat: een roffeltje of een mysterieuze riedel op het juiste moment. Dat kan tegenwoordig ook allemaal prima met en MP3 speler, maar dat is toch “klinischer” en draagt minder bij aan de algehele sfeer en setting.

Wat ik mij als niet-leek (je kunt tegenwoordig maar beter niet zeggen dat je een zogenaamde “expert” bent, want dan ben je meteen al verdacht) na afloop af vroeg was hoe het “leken publiek” de show ervaren heeft. Als je 1 x de gedachte van de toeschouwer weet te raden, ben je dan na 10 x nog net zo verbaasd? Misschien had ik het ze moeten vragen. Aan de reacties uit de zaal bleek echter niet dat men dit als een niet meer boeiende herhaling van zetten heeft ervaren.

Kortom: een aanrader, en jammer dat er nog maar zo weinig van dit soort platforms bestaan. Daar kunnen we alleen met Weemoed aan terugdenken.

Gandalf