Wie kent ‘t niet? Het Creatieve Proces… Je hebt een leuk idee, je leert de methode, je schrijft je script of je zoekt je muziekje, je oefent en oefent en oefent. En dan… de twijfel! Is het wel leuk genoeg? Klopt de muziek wel bij wat ik doe? Kan ik er eigenlijk al mee optreden? Is er niet al iemand die hetzelfde doet?

Mensen zeggen altijd dat je van het Creatieve Proces moet genieten, persoonlijk snap ik die mensen niet. Ik geniet er voor geen meter van. Ik wil graag iets kunnen en ook gelijk goed kunnen. Ik hou niet van repeteren en al helemaal niet van de beginfase van het repeteren als het allemaal niet lukt! Helaas hoort het er bij. Jammer hè.

creative-proces-sabine

Vorig weekend tijdens het Nederlands Kampioenschap bij het Dutch Festival of Magic heb ik vaak over het Creatieve Proces nagedacht.
Sommige acts waren ronduit innovatief, nieuw en anders. Andere acts waren klassiek en wat je verwacht, maar wel subliem uitgevoerd.
Hoe weet je nou of je een act moet vernieuwen of dat je moet blijven bij de klassieke versie omdat die nou eenmaal fantastisch is en heel goed werkt. Ik kwam tot de volgende conclusie: je moet doen wat bij je past!

You have to make the audience care

Danspasjes er in gooien als je eigenlijk niet zo’n goede danser bent en zelf ook liever met twee beentjes op de grond blijft staan? Of een heel funky uiterlijk terwijl je je er zelf niet prettig bij voelt? Dat is doorzichtig en dat voelt het publiek. Mijn punt is: soms is iets gewoon goed en hoef je niet allerlei capriolen uit te halen om “anders” te zijn. Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat je niet grondig moet nadenken over je act en dat je er niet alles uit moet halen wat erin zit. Maar ga eerst eens bij jezelf na: wat wil je graag doen, wat voor een indruk wil je graag achterlaten? Ik geloof dat als je je eigen persoonlijkheid hebt gevonden en dat uitbuit, iedereen origineel kan zijn. En dat is nou juist het aller moeilijkste van het Creatieve Proces!

Tot slot: de twijfel die toeslaat tijdens het Creatieve Proces hoort erbij! Het maakt je kritisch en geeft je de kans er nog eens over na te denken.
Als je er mee gaat optreden dan zal je zien dat iedereen een mening heeft over je act, maar het belangrijkste is dat het goed voelt. Zodra het goed voelt weet je dat je in je kracht staat op te treden en dat je een originele versie van jezelf bent. Ik wens iedereen een plezierig Creatief Proces toe en ik ga mij er zelf ook maar weer eens aan wagen!

Sabine