Veenlustplein Goochelplein

Totaal onverwacht, want helaas niet in de agenda van Informagie terug te vinden, dook er in een uithoek van Nederland een goochelevenementje op dat je eigenlijk niet had mogen missen. Inwoners van Veendam werden zaterdag 11 juni betoverd door maar liefst 8 goochelaars tijdens het ‘Veenlustplein Goochelplein festival’.

In alweer de vierde aflevering van dit Noordelijke feestje liepen we niet de minste goochelaars tegen het lijf. Een aantal straatgoochelaars liep door het centrum van Veendam om op onverwachte plekken het winkelend publiek te verbazen, terwijl op het Veenlustplein zelf non-stop optredens te zien waren. En met non-stop bedoelen we ook echt non-stop. Goochelaar 1 was nog niet klaar, of nummer 2 stormde het ’toneel’ al op. Het publiek kreeg nauwelijks tijd om adem te halen.

Jan-Kosters
Jan Kosters is klaar voor de operatie

Chirurg Jan Kosters opereerde twee vrijwilligers via hun bilspleet. Jan schaamt zich nergens voor en ook bij de betreffende kinderen deed het zo te zien geen pijn.

Ted-McKoy
Ted McKoy

Ted McKoy kreeg het uiteraard weer voor elkaar om het publiek te laten gruwelen. Toen uw verslaggever een meisje vroeg waarom ze niet wat dichterbij ging zitten zodat ze het beter zou kunnen zien, antwoordde ze: “Nee, ik vind ‘m eng”. En dat kunnen we haar niet echt kwalijk nemen. Een naald door je tong, je vingers in een berenklem… Misschien kun je inderdaad maar beter een meter of 50 afstand houden.

Het nadeel van rondlopende goochelaars is dat ze soms net klaar zijn als je aankomt, of toevallig net een ander plekje hebben gevonden waardoor je ze mist. Zo heb ik niets van John Negenkerken gezien.. Misschien wist hij van te voren dat ik eraan kwam, dat heb je natuurlijk met mentalisten.

Tim-romaini-leonard
Romaïni, Tim Slaats en Leonard waren de rondlopende acts

Gelukkig heb ik Romaïni, Tim Slaats en Leonard wel gespot. Romaïni gooide zijn charmes in de strijd bij wat dames die een terrasje aan het pakken waren. Tim liet zijn tafeltje fraai zweven en Leonard deed met een heerlijk rustige en ontspannen presentatie de samensmeltende kaarten met handtekening. Normaal een favoriete truc bij bruiloften. Leonard deed ‘m bij twee kinderen, die desgevraagd overigens niet met elkaar wilden trouwen.

Nico-met-zn-kliko
Nico met z’n kliko tovert zuurtjes

Hilbert, alias Nico met z’n kliko was luid en duidelijk aanwezig en zette de lachspieren van de omstanders weer aardig aan het werk met zijn grote mond en ‘botte’ presentatie. Opvallend om te zien hoe juist een kindertruc als ‘het magische kleurboek’ ontzettend goed kan aankomen bij volwassenen.

Robert-Blake
Piraat Robert

Robert Blake tenslotte maakte het plein onveilig als piraat. De ervaring straalt natuurlijk van Robert af. Wat mij betreft is Robert een goochelaar die zichzelf blijft verbeteren. Zijn eierzakroutine was perfect. Hij zette een gelikte, soepel lopende, technisch ijzersterke routine neer, die ook nog eens vol zat met goede grappen en vondsten.

Het enthousiaste publiek heeft gesmuld van dit magische dagje in Veendam. De goochelaars zelf overigens ook.

Robert-en-Jan
LOL

Kortom een dag die absoluut thuishoort in de agenda van Informagie, zodat de volgende keer ook belangstellende goochelaars naar het Noorden kunnen reizen om het allemaal met eigen ogen te kunnen zien.
Want hoeveel goochelen er ook te zien is op TV of YouTube… In het eggie is het tenslotte het allerleukst!

Jan-en-Ted

Gerald Maaskant

foto’s: Siena Koning – Klik hier voor meer foto’s: Parkstadveendam.nl