Hallo organisatoren van wedstrijden, congressen, bestuursleden en stukjesschrijvers in vakbladen, misschien vinden jullie mij een taal-nazi, maar kindergoochelen betekent: goochelen met kinderen en niet voor kinderen. Kaartgoochelen is goochelen met kaarten! Dus voortaan wil ik dat niet meer zien! Een sprekend voorbeeld van het goochelen met kinderen is Magic John. John vertoont onder andere een illusie waarbij een kind uit het publiek schijnbaar wordt doorboord door een aantal vlijmscherpe speren. De kinderen vinden dat prachtig, maar de jury niet.

magic-john-2

John krijgt geen prijs van de vakjury, maar wint wel de Grote Berenprijs. De kinderjury vindt hem weer de beste goochelaar van de middag, De vakjury geeft hem niets! John wint die prijs al jaren. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?
De vakjury bestaat uit respectabele goochelaars met veel verstand van zaken, maar niet altijd van het goochelen voor kinderen. Zelf was ik juryvoorzitter in 2016 en kreeg John bij ons de derde prijs. Maar bij de kinderen weer de Berenprijs. Waarom is dat? Je kunt daar een behoorlijke boom over opzetten. Ligt het aan het feit dat hij illusies vertoont, die de kinderen associeren met Hans Klok of aan zijn charmante accent. Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Ik bewonder hem zeer, maar ook dit jaar is Jan Kosters volgens mij de beste. Jan brengt onder de naam Berend Botanicus een act met als samenhangend thema “de natuur”. Jan heeft deze act ontwikkeld voor een contract met de organisatie “Natuurmonumenten” Hij heeft deze act geslepen bij talloze optredens in het bezoekerscentrum van het Natuurpark “De Hoge Veluwe” De beste manier om je act te polijsten is optreden, optreden en nog eens optreden!

Goochelaar-Jan

Dit jaar moest Jan de eerste prijs delen met Charly Crama. Ik heb de opa van Charly persoonlijk nog gekend, een aimabele man. Charly bracht een vrolijke kindershow onder de naam: Sjarlie’s sjow. Een leuke vondst waar een snoepjesmachine een centrale rol speelt. Mooie zelfgemaakte attributen. Goed gedaan Charly!

charly-crama

De derde prijs ging naar Huub Cooijmans. Een modern ogende act met een mega groot “beeldscherm” die uit kan groeien tot een 1e prijswinnende act. Ga vooral door met dit vernieuwende idee. De show werd op vakkundige wijze gepresenteerd door Louis Baerts. Fantastisch mooie ballonfiguren. Binnenkort komt deel 2 van onze serie “Balloonmagic”.

Maar het blijft knagen, waarom vinden kinderen Magic John al jaren gewoon de beste van allemaal. Ik gun het hem zeer, moge dat duidelijk zijn. Hebben wij het al jaren bij het verkeerde eind of is hier wat anders aan de hand. Ik wil het antwoord weten!

Frans de Groot