Op zaterdag 25 maart jl. organiseerde Griffel Gracht Vermaak gedeeltelijk in samenwerking met de NMU een open goocheldag in het Jan van Besouwhuis, een gemeenschapshuis in het centrum van Goirle. Dit bestond uit een gezellige foyer met café, aansluitend de openbare bibliotheek, zaaltjes voor lezingen en een heel bijzondere “theaterzaal”: een middeleeuwse kapel.

Dynamite Magic Shop, Magic Shop Victoria en Inside Magic hadden zich in de foyer opgesteld.
Zelf heb ik (te) weinig NMU leden aangetroffen, maar wel veel lokale jeugd met hun ouders. Waarschijnlijk was dit de reden dat de workshops maar matig bezocht werden, een aantal werd om die reden dan ook gecombineerd.

Ik vermoed dan ook dat deze dag lokaal/regionaal beter gepromoot is dan “nationaal”.

De voorstellingen werden wel goed bezocht met een zaal die voor meer dan de helft gevuld was. In de foyer waren twee clowns de hele dag bezig om de mensen aldaar te vermaken, maar vanwege de voorstellingen en de workshops troffen deze een groot deel van de dag daar maar een paar mensen aan. Dan is het moeilijk werken, lijkt mij zo. Een lach werkt vaak aanstekelijk, maar als er maar weinig mensen zijn….

De NMU en het Dutch Festival of Magic 2017 hebben hun best gedaan om nieuwe geïnteresseerden aan te trekken, maar met maar een matig resultaat omdat een groot deel van het Goirlese publiek gewoon eens even kwam kijken en nog niet echt door de goochelkunst leek te zijn gegrepen.

Afijn, nooit geschoten … en je weet nooit hoe een koe…., van die dingen dus.

De toegangsdrempel lag heel laag met € 10 p.p. voor 2 voorstellingen en 1 workshop. Daar kan het dus niet aan gelegen hebben. Het was echter één van de eerste mooie voorjaarsdagen en veel mensen kiezen dan voor een activiteit buiten. De file naar de Efteling begon al ver buiten Kaatsheuvel, zag ik op de heenreis.
Samenvattend: een genoeglijke dag met een heel behoorlijk programma in een heel geschikte locatie me een zeer lage toegangsdrempel. Iets meer “goochelen” was mij echter welkom geweest.

Douwe Swierstra