Veertig “Die-Hearts” gingen naar Haarlem Noord. Op een dag in oktober, die door een wonderlijke speling van het lot en door een uitvloeisel van de orkaan Orphelia zodoende bij een temperatuur van ongeveer 21 graden, zich lieten opsluiten in het clublokaal van Petanque-vereniging P.U.K. om daar gewoon gezellig te goochelen. Ik was een van hen.

DAME EDNA

Bij aankomst in het etablissement kwam de president van de Magische Loge op mij af met de vraag of ik hem uit de brand kon helpen, want wederom was door een wonderlijke speling van het lot zijn eerste programma onderdeel door een ongeval, in het water dreigde te vallen en troonde mij mee naar de artiestenkleedkamer. Ik ben een aardig en makkelijk te beïnvloeden persoon, waardoor ik enkele minuten later in een jurk werd gehesen met pruik, boa en bril om een uurtje te doen alsof ik Dame Edna was en de bezoekers moesten raden wie ik werkelijk was.

GER COPPER EN BRAM BIESTERVELD

Bram, beter bekend als Pommetje Horlepiep, was als eerste uitgenodigd om de rol van Dame Edna op zich te nemen. Vlak bij de eindbestemming en voor het ziekenhuis, altijd handig als er iets fout gaat, raakte Bram een beetje de weg kwijt en zag een busbaan aan voor een reguliere weg. In paniek trapte hij op de rem. Ger Copper reed toevallig en op weg naar hetzelfde evenement pal achter Bram. Ger probeerde nog van alles, maar knalde voluit op het gele autootje van Bram. Auto’s beschadigd en wederom door een wonderlijke speling van het lot, mankeerden de heren gelukkig lichamelijk niets. Hoewel er politie aan te pas kwam en alles natuurlijk best invloed had op de gemoedstoestand van beide heren, belden ze met Ed Smit dat ze, tot grote opluchting van mij en indachtig aan het motto: “The show must go on”, toch op tijd kwamen om hun oorspronkelijke taken uit te voeren.

DE OPENINGSSHOW

Maurice Meijer was de host van de dag en deed dat met verve. Zijn brandende handen vond ik behoorlijk spectaculair. Hij kondigde Peter Vogel aan die een lezing presenteerde, waar iedereen wat aan had. Een paar trucs maar de zeer bruikbare adviezen hoe je je als “lopende” goochelaar op feesten kan handhaven en succes kan hebben, zijn onbetaalbaar. Toon van Est (Avesta) vertoonde zijn act met de sinaasappels en messen, waar een geleend en verbrand bankbiljet in een van de sinaasappels blijkt te zitten. Hoewel de meesten deze act minimaal één keer eerder hebben gezien, weet hij met gemak de lachers op zijn hand te krijgen. Timon Krause vertoonde zijn welbekende pinpascode onthulling en een coincidence effect waar ik van onder de indruk was.Timon gaat volgend jaar met twee muzikanten op theatertour door Nederland. Daar hoort u zeker meer over.
Tijd voor de goedverzorgde lunch met op de achtergrond een goed zingende Nico Dinkgreve, een kwaliteit die ik van Coco Cristal nog niet kende.

gezellig-goochelen

MAGIC-SPEEDDATE

Dit vond ik het meest geslaagde onderdeel van de dag. Niet geheel nieuw, want ik meen me te herinneren dat dit al eens eerder in Rotterdam is gedaan. Vier tafels en vijf artiesten. De toeschouwers blijven aan hun tafel zitten, de artiesten rouleren. Zij vertonen een truc of discipline de toeschouwers krijgen uitleg en doen actief mee. Een soort masterclass dus.
Mike Walther vertoonde een prachtige matrix routine, maar het meest genoot ik van een door hem aangepast kaarteffect van John B. Born. Een van te voren bepaald geldbedrag, wordt geschreven op de achterkant van een volkomen willekeurig gekozen kaart teruggevonden. Alle andere kaarten hebben andere bedragen op hun rug staan. Aan het eind van de dag was Mike opeens een mentalist, die de kleur van een gekozen Smartie op humoristische wijze wist te raden
Avesta verklaarde op zijn eigen bekende humoristische wijze o.a. zijn rouwroutine. Iedereen met een stuk touw in de hand werd alles duidelijk uitgelegd.
Martijn Martell is een zeer geroutineerde ballonartiest, die heel mooie stripfiguren weet te modelleren. Het sterke van zijn presentatie is dat hij op feesten zowel de volwassenen als kinderen kan vermaken met ballonnen. Naast het goochelen dat hij ook doet is dat natuurlijk voor een organisator een ideale artiest.
Timon Krause heeft eerder met dit bijltje gehakt. Hij weet op innemende wijze alle ins en outs van zijn pinpascode onthulling uit te leggen. Met een visitekaartje in ieders hand gaat hij stap voor stap door deze truc heen en leert ons ook de psychologie achter deze spiekmethode. Timon heeft me beloofd om dit eens in informagie.nl te verklaren. Hulde!
Ger Copper liet zien waar hij zijn hele leven de kost mee heeft verdiend: heel innemend en bekwaam goochelen. Het was een voorrecht om een wereldkampioen aan het werk te zien. Met zijn ervaring en kennis is het duidelijk waarom hij de beste coach van Nederland is. Later vertoonde Ger bilateraal zijn bekerspel en legde dat tot in detail uit. Ook liet hij enkele finesses zien, die hij van Fred Kaps opstak.

gezellig-goochelen2

TOT SLOT

Hoewel ik zelf nooit voor deze locatie had gekozen (het blijft toch een sportkantine) hadden de organisatoren er alles aan gedaan om de kantine toch een “theaterlook” te geven. Op weg naar huis vroeg een medebezoeker me waarom Barry Olivier niet had opgetreden, terwijl die wel op de flyer was aangekondigd en waar hij zich op had verheugd. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Dat had toch wel even gezegd kunnen worden. Een missertje op een verder gewoon gezellige goocheldag.

Tekst en foto’s Frans de Groot