Ik sta soms versteld van de inspiratie die hier in de rondte vliegt

Assendelft zondag 19 februari 2017 – Het werd weer eens tijd voor een bericht…na het succes van Niek Takens op het Europese F.I.S.M. met een behaalde tweede plaats is toch duidelijk dat Nederland blijft meetellen op internationaal niveau… en dat verheugt mij. Niek was één van de deelnemers aan de eerste DSOM workshops in 2009 en we hebben hem zich langzaam zien ontwikkelen naar het huidige niveau. Soms met emotionele momenten als hij weer eens één van zijn vindingen aan mij liet zien tijdens een van de NMU jeugdweekenden gedurende de afgelopen jaren. Natuurlijk al lang bevorderd als leraar in de manipulatiekunst, waarin hij zo uiterst bedreven in is geraakt.

‘Nouvelle Magie’

Manipulaties van een andere orde: een nieuwe orde,´Nouvelle Magie´ zoals het in de F.I.S.M. wandelgangen wordt genoemd, manipulaties die zelfs voor een vakbroeder niet zijn te begrijpen en dat wil wat zeggen. De echte toppers onderscheiden zich altijd door eigen vindingen; dat heb ik wel ervaren in de 50 jaar dat ik optreed waarvan 15 jaar als coach en dat is logisch. Je kunt op absoluut wereldniveau nooit beroemd worden met dingen waar anderen al wereldberoemd mee zijn geweest, laat dat duidelijk zijn. Wat niet wil zeggen dat landelijke beroemdheid niet is weggelegd voor diegenen met een uitzonderlijke presentatie van gekocht materiaal en dat geldt natuurlijk voor de meeste goochelaars. Zeker voor diegenen die goochelen als hobby uitoefenen,maar ook daar geldt vaak weer: hoe origineel ben je in je presentatie en wat kan je er van je zelf in leggen? Maar wil je scoren op het Europees of wereldkampioenschap, dan zijn beide factoren belangrijk. En Niek is goed op weg om de echte wereldtop in te nemen.

Eigen materiaal

Ook een Michael van Straelen had qua puntenaantal genoeg voor een derde plaats. Helaas waren er anderen met een iets hoger aantal maar het geeft wel aan hoe goed hij ook op weg is naar de wereldtop en nog maar net 16 geworden. Dus hier ook, zoeken naar nog meer eigen materiaal, het moeilijkste van alles, want hard werken dat doet hij al jaren. Prachtig om hem zich zo te zien ontwikkelen. Barry Olivier was er even niet bij deze keer maar we zien hem hopelijk ook weer gauw op een internationaal concours. Hij heeft zoveel origineel materiaal. Voor de rest ben ik tevreden met de ontwikkelingen die andere DSOM deelnemers doormaken: naast de prijzen die Niek won in Italië en Frankrijk doet Alfredo Lorenzo het ook goed in het buitenland en hij scoorde opnieuw een juryprijs op een Frans concours en inmiddels wordt er gewerkt aan nieuwe acts.

Samen met Luc

Tja, en wat voor anderen geldt, geldt ook voor mijzelf en daarom werk ik al een tijd hard aan een ultieme mentale act samen met jonge collega en vriend Luc Elson. Onze eerste optredens waren een groot succes dus ook hier valt weer eens het kwartje; grappig want ik had dit niet meer verwacht en ja, mentalisme, je hebt alleen je hoofd nodig en dat draag je toch al mee…
Leuk ook dat mijn collega en goede vriend Ivan Asenjo uit Spanje een prijs heeft gewonnen met Illusionisme op het Europees kampioenschap. Hij was enkele jaren geleden nog een van de deelnemers aan het DSOM Wondergala. Gewonnen met wel een uitzonderlijke presentatie in travestie. Tja, andere tijden, maar hier geldt ook weer, geen tweede in de wereld die het zo brengt.

Wij blijven ons inzetten

Motivatie is een belangrijke factor om te kunnen scoren en daar is vaak hulp bij nodig. De DSOM is er trots opdat we die hulp bieden. Roland voor de kennis van beweging/choreografie/kleding en dan vooral voor zakjes en speciale kleding aanpassingen, Mike Walther met zijn grote kennis van effecten/tricks die kandidaten soms dwingend de goede richting instuwt, Guyllaume met zijn enorme muzikale gaven die acts een emotionele lading weet te verschaffen en Luc die met zijn enorme regie- en theater ervaring al op jonge leeftijd deelnemers soms zoveel theatrale kennis bijbrengt. Zelf sta ik soms versteld van de inspiratie die hier in de rondte vliegt. En geloof me, op het hoogste niveau kan je niet zonder team, dus wij blijven ons inzetten voor de schone kunst! Niet zo moeilijk want het geeft een berg vreugde! Op naar het nationaal congres van de goochelkunst in mei voor opnieuw een zinderend get together!

Ger Copper