The Magic Rainbow
Juan Tamariz geeft zijn grootste geheim prijs

Juan Tamariz behoeft geen nadere introductie als u tenminste een enthousiast goochelliefhebber bent. Hij heeft een aantal belangwekkende boeken het licht doen zien, echter, vele daarvan in het Spaans en lang niet alles is vertaald naar het Engels.
Tamariz werd in 1942 geboren en is vanaf zijn zesde levensjaar al gegrepen door de magie. Op zijn 25ste werd hij beroeps en gaf hij zijn eerdere baan bij een reclamebureau en daarna als regisseur op.
Meer dan 50 jaar heeft hij niet alleen de goochelkunst maar ook vele andere kunstvormen bestudeerd in een streven het mysterie van de goochelkunst verder te doorgronden.
In zijn laatste, recent verschenen boek: The Magic Rainbow, probeert hij tot een synthese te komen van al zijn eerdere “onderzoek en denkwerk”. Hij schreef het boek in het Spaans, maar het is uitstekend in het Engels vertaald door Rafel Benatar.
Het boek is doordesemd van zijn liefde voor de goochelkunst met een grote dosis passie en (Spaans) pathos. Zijn persoon spat aldus van iedere bladzijde af. In zijn analytische denken maakt hij veel gebruik van schema’s, diagrammen en van (veel) “lijstjes”: inventarisaties van alles en nog wat.
Artikelen die eerder alleen in het Spaans zijn verschenen zijn nu in het Engels vertaald en toegevoegd. Dat maakt het niet een heel congruent en consistent geheel, maar we kennen Tamariz als een snel denker die veel associeert en soms van de hak op de tak springt. Het gevaar van deze aanpak is wel dat hij zich her en der herhaalt, echter, zeggen ze niet in de reclamewereld: frapper toujours? Als je echt een belangrijke boodschap te brengen hebt, dan kun je dit het beste doen middels de kracht der herhaling.
Ik heb het zelf niet als storend ervaren, zeker ook omdat het boek maar liefst bijna 600 bladzijden beslaat, theoretisch en technisch van aard is en dus moet je er echt wel even voor gaan “zitten” en het is bepaald geen boek dat je in een ruk uitleest.
Tamariz geeft veel credits en/of verwijzingen of voorbeelden in voetnoten onderaan vrijwel iedere pagina. Dus je springt tijdens het lezen (zeg maar gerust: jouw studie!) nog al wat heen en weer, maar het blijft boeien van begin tot eind. Om nog eens zijn punt terug te lezen na iedere hervatting kan dus helemaal geen kwaad bij deze berg aan informatie en verder is er na ieder hoofdstuk een samenvatting.
Het is bepaald geen goedkoop boek (en misschien is dat maar goed ook?!) maar bevat wel vrijwel zijn gehele levenswerk. Verwacht echter geen “trucs”, maar ja als je met behulp van Tamariz eindelijk het mysterie van de goochelkunst weet te doorgronden dan is dat veel meer waard dan your next trick.
Kort samengevat draait het allemaal om presentatie (letterlijk alle aspecten daarvan) en respect voor de goochelkunst. Als je jouw passie voor de goochelkunst weet uit te stralen, te delen en over te brengen, dan zul je direct al heel veel meer succes hebben met jouw act.
Misschien een korte anekdote ter illustratie. Al weer twee decennia geleden zag ik Tamariz zijn routine van Oil & Water doen. Ik was helemaal perplex en werd er bij het nabespreken op dat congres op gewezen dat hij deze “gewoon” in Pabular (een goochelblad dat inmiddels helaas al weer ter ziele is) had gepubliceerd. Toen ik deze na enig zoeken teruggevonden had was ik eigenlijk een beetje gedesillusioneerd: niet heel veel nieuws of bijzonders. Ik weet nu dus waarom deze routine (dat wil zeggen: Tamariz zijn presentatie ervan) zo’n grote indruk op mij heeft gemaakt.
Rico Weeland voorzag ons onlangs van een lijstje boeken die in onze goochelbibliotheek eigenlijk niet mogen ontbreken, waaronder Arturo Ascanio (idool en grote leermeester van Tamariz) en Ben Earl, die beiden ook veel aandacht aan goocheltheorie geschonken hebben.
The Magic Rainbow, een monumentaal boekwerk, gaat eveneens over theorie en mag daarom ook niet ontbreken in uw bibliotheek, naast Henning Nelms: Showmanship for Magicians en van Darwin Ortiz: Strong Magic en Designing Miracles. Er zijn natuurlijk nog veel meer goede boeken over goocheltheorie, maar met deze vier komt u een heel eind! Veel studieplezier!

Gandalf