Help, ik word oud

Onlangs deed een verpleegster in de NRC een oproep om niet beide armen volledig te tatoeëren. Ze kon recent een aantal keren niet goed bloed afnemen omdat ze de blauwe aderen niet (meer) kon vinden.

Op goochelcongressen zie ik de laatste jaren gelukkig een geheel nieuwe generatie zich aandienen, vaak met originele nieuwe ideeën en zeker ook met een nieuw uiterlijk. Van mijn kinderen verneem ik dat het hier om zogenaamde hipsters gaat. Vreemde kapsels, kleine korte paardenstaartjes maar vooral ook heel veel tattoos. Vooral aan dat laatste moet ik nog steeds wennen en ik besef dat dat ongetwijfeld ook met mijn leeftijd te maken heeft.

Zelf ben ik nog van de “school” die goochelboeken las waarin naast de tien geboden vaak in het voorwoord ook sterk de nadruk gelegd werd om er bij jouw optreden pico bello uit te zien: schoon en gestreken overhemd, gepoetste schoenen, geen vieze vingernagels etc.

Vaak blijft zoiets lang hangen en vormt voor jou een norm waarvan je aanneemt dat die eeuwigheidswaarde heeft. Dat is natuurlijk onzin, want niets is voor de eeuwigheid. Toen ik mijn eerste fax apparaat had aangeschaft dacht ik daar toch wel een tiental jaren mee geholpen te zijn. Binnen afzienbare tijd kon deze echter al naar de kringloop, achterhaald door de scanner en internet.

Ik begrijp dat wij als goochelaars vaak een zogenaamde persona aannemen tijdens ons optreden en ook dat de jongeren zich willen onderscheiden. Kris Angel doet dat met een Gothic outfit, David Blaine met zijn laid-back attitude, Victor Mids met zijn medische achtergrond. Afijn, de voorbeelden zijn legio en u kent er zelf ongetwijfeld ook wel de nodige uit eigen ervaring en in eigen omgeving.

Toch schuurt e.e.a. een beetje bij mij en niet zozeer omdat het gepoetste schoenen gebod niet gerespecteerd wordt, maar vanwege het definitieve karakter van tattoos. Deze zijn uiteraard al lang niet meer alleen voorbehouden aan klassieke zeebonken, maar de tattoo Forever op je voorhoofd staat daar in principe ook echt “forever”. Als Owen Schumacher of Paul Groot (van Koefnoen) een BN’er imiteren dan kunnen zij de dag erna gewoon weer als Owen of Paul naar de Albert Heijn. Met Forever op je voorhoofd zou ik denken dat iedereen je keer op keer weer vreemd aanstaart bij het eerste contact. Ik moet er zelf niet aan denken.

peter-turner

Zou een eigenaar van een chic restaurant jou boeken met deze verschijning? Naast voorhoofd en armen zijn ook de hals en handen van tattoos voorzien. Als illustratie voeg ik een foto bij van Peter Turner, maar Chris Ramsey, Luke Jermay en Matthew Johnson hebben ook nog maar weinig plekken op hun lichaam vrij voor nieuwe tattoos. Luke Jermay heeft op zijn vier vingerkootjes de letters WWWD staan. Dit is niet zo iets als een verkeerd gespelde De Wereld Draait Door. Nee, Luke legde uit dat hij een groot fan is van Michael Webber en dat hij iedere ochtend wanneer hij zijn handen wast er aldus aan herinnerd wordt: What Would Webber Do?

Onze handen zijn toch voor ons goochelaars niet alleen ons belangrijkste gereedschap, maar toch ook in zekere zin ons “visitekaartje”? Schone en goed onderhouden vingernagels en sierlijke gebaren helpen ons communiceren of leiden de aandacht.

peter-turner-tattoo

De goochelkunst, want zo willen wij onze hobby graag zien, probeert zich al eeuwenlang te ontworstelen aan de categorie van kermisklanten, zoals: degenslikkers, de dikke dame, vuurspugers, fakirs en hun gelijken. Iemand die van top tot teen onder de tattoos zit zie ik zelf niet zo snel op het theater podium staan naast ballerina’s, (klassieke) musici, een mime e.d.

Waarschijnlijk word ik oud…. althans: dat hoop ik. Want één ding staat vast, ieder die ik hierboven genoemd heb kan fantastisch goochelen en dat wil ik nog lang niet missen.

Gandalf