De show waar elke bezoeker natuurlijk naar uitkijkt: de gala! Dit jaar twee shows, er waren meer kaarten verkocht dan er in één voorstelling pasten.

De gastheer en – vrouw waren Scott & Muriel. Ze deden de acts die ze in 2014 ook hebben gedaan en deden dat opnieuw vlekkeloos en erg grappig. Ik vind ze leuk, maar wat ik helemaal leuk vond was hun aankondiging dat ze dit jaar aan nieuwe illusies werken. Ik ben zeer benieuwd en als jij dat ook bent moet je deze zomer in Duinrell komen kijken.

Uiteraard horen bij een gala de huishoudelijke mededelingen en Joon uit Korea deed dat met zijn act. Helaas kon ik zijn lecture donderdag niet bezoeken en ik was verrast door zijn uitbundige stijl en kostuum. Iets wat je niet zo snel ziet en daardoor heel vrolijk. Uiteindelijk toverde hij een paar borden tevoorschijn met wat niet mag (foto’s maken, eten en drinken, filmen). Dat klinkt heel saai en dat was het nou juist niet. We want more!


Joon

Na een kleine Koreaan kwam er een lange Duitse reuzin op het podium. Althans, volgens Muriel. Alana is een mooie dame en ze vertelde over haar voorliefde voor mode. Ze had trucs met schoenen, haar vlecht en het bandje van haar jurk. Allemaal heel passend en ook origineel. Alleen de opbouw was naar mijn smaak wat lang ten opzichte van de climax van haar act. In feite was het een voorspelling van een gekozen kaart. Daar zit meer in!


Alana

Na deze spreekact volgende de manipulatie van Anson Lee. Kort samengevat: manipulatie met gekleurde kaarten. Maar poepstrak! En heel knap, zo bleek later in zijn lezing. Voor veel goochelaars de ster van dit gala.


Anson Lee

Scott & Muriel mochten tussen de acts door de tijd opvullen met hun grappen en acts. Aan het begin had Muriel gezegd dat de gouden speldwinnaars de gala mochten presenteren. Ze hadden geloot… Ted Winkel kon dus blijven zitten. Tot nu: Twee kleine cowboys op hun paardjes kwamen op en Ted werd in een cactuspak gepropt. Sowieso een grappige act en de combi met Ted was kostelijk.

Als speciale gast uit de Kora-delegatie was Luna aan de beurt. Zij deed een act met een sprookjesboom en was verkleed als elf. De act bevatte vlinders en bloemen, maar ook al zat ik dichtbij: Ik kon niet goed volgen wat het verhaal was. Het is leuk dat een meisje van 16 jaar een act doet, maar het gaat om een gala-show en daar hoorde de act niet thuis. Dat kan ook een kwestie van Westerse smaak zijn. Veel mensen vonden te act te wazig en langzaam, ook al zag het er allemaal mooi uit.


Luna

Na deze wat tegenvallende act hoopten we op wat vuurwerk en na een energieke act van Scott & Muriel kwam ineens Woedy Woet het toneel op als gokker. Ik begreep later dat de act tijdens de eerste show heel anders ging en dat nu alles verkeerd ging. Dat was erg jammer, want de act zat ook niet op de goede plek in de show. Mensen dachten dat dit de act voor de pauze was en liepen de zaal al uit. Dat de act zelf ook niet goed ging en te lang duurde was extra vervelend, want er liepen steeds meer mensen weg.


Woedy Woet

Na Woedy kwam namelijk géén pauze, het was bijna het einde van de galashow… Scott verbaasde ons met een grap over Duitsers (die wel heel grappig was) en kondigde zo Alana aan. Gedurfd. Grappig. Geslaagd. Alana deed haar act met handen en het zag er allemaal prima uit. Helaas was het enthousiasme een beetje weg toen ze begon en dat was jammer.


Alana

Al met al een prima gala, maar door een zwakker gedeelte niet het beste van de afgelopen jaren. Als ik het programma bekijk zou Luna in de Hans Klok trophy optreden als gastact. Ze hebben haar act geruild met de Russische quick-change act. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, of de Russen óók in de gala laten optreden. Dat was zeker een poweract op het juiste moment geweest.

Ik zou als betalende bezoeker voor € 32 net iets meer verwacht hebben van een gala met de ‘best available magicians in the world’. Zo had ik graag nog een act van Joon en Anson Lee willen zien. Hun bijdrage was kort en eenmalig.

Jan Kosters