Zoals bekend vond het FISM congres en concours begin juli in Busan – Zuid Korea plaats voor de 56 aangesloten landen met 101 aangesloten verenigingen en een kleine 100.000 goochelaars.
Circa 2500 FISM-gangers waren naar Busan afgereisd, waarbij de Aziaten (want: min of meer een thuiswedstrijd) de hoofdmoot vormden, zowel als congresdeelnemer als concoursdeelnemer.

Een prachtige congreslocatie met alle benodigde faciliteiten. Helaas had de Close-Up zaal maar een capaciteit voor 500 – 600 man. De organisatie regelde echter dat er tijdens de tweede congresdag overal videoschermen geplaatst werden, veel meer was er niet mogelijk.
De catering in het congrescentrum was òf beperkt òf soms verborgen in het basement. Ook hiervoor werd er direct een oplossing geregeld in de vorm van een aantal food trucks op het grote binnenplein.

U vraagt zich inmiddels af waar de titel boven dit verslag op slaat? Wel, dat slaat op het feit dat de NMU drie deelnemers had afgevaardigd, die alle drie een uitstekende prestatie afgaven, maar geen van drieën viel in de prijzen. Dat bedoel ik met “belachelijk”.
Dit geeft dus aan hoe hoog het niveau op FISM Busan was. Ik heb meermalen water zien branden en – ook al zeg ik het zelf – ik kom niet echt pas kijken en draai al een aantal decennia mee. Mijn eerste FISM was in Parijs in 1973 en van de 15 FISM congressen sinds heb ik er helaas 3 moeten missen.
De FISM organisatie en de NMU en haar gelijken buigen zich regelmatig over de verdere ontwikkeling en vooruitgang van de goochelkunst, echter, wat blijkt: dat is misschien helemaal niet zo (hoog) nodig, want deze ontwikkeling komt vanzelf en wel van onderaf!

De zes congresdagen kenden vrijwel iedere dag wel twee blokken aan concours: Toneel en Close-Up en vrijwel iedere avond was er een spetterende gala show. Voor mij betekende dit dat ik noodgedwongen een keuze moest maken en de vele interessante lectures heb moeten laten schieten. Daar kreeg ik echter wel het nodige voor terug, want wat een feest vormden de vele concoursnummers. Ik houd het hier kort, want op de social media is er al zo het nodige over FISM Busan gemeld.
Waren er dan geen enkele minpunten? Tsja, dat zou het enigszins beperkte aantal dealers kunnen zijn, die ook nog eens in beperkte mate hun effecten demonstreerden.
Aan het eind werd bekend gemaakt dat Quebec – Canada over drie jaar het FISM zal organiseren, voor de eerste keer in Noord Amerika (en niet in de VS!). Goede promotie van FISM in de Westerse Hemisfeer!

Tot 31 juli kan eenieder nog zijn voordeel doen met het lagere inschrijftarief. Volgende week ga ik daar eens even rustig voor zitten, ook al ben ik nog steeds niet helemaal bekomen van de geweldige hoeveelheid aan indrukken in Busan, ik kijk er nu alweer naar uit!

Gandalf