Pers première “Now You See Me 2”

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen journalist ben, geen filmkenner en feitelijk niet eens een film liefhebber. Een goochelaar ben ik daarentegen wel. Én een liefhebber van alles wat met magie te maken heeft. Toen ik dus de kans kreeg om in een bijzonder select gezelschap, als eerste in Nederland, deze film te bekijken heb ik deze kans met beide handen aangegrepen (met dank aan de redactie van informagie.nl)

Als ik al tijd heb om tv te kijken staat Netflix 90% van de tijd aan maar dan alleen in de categorie “series”. Once up on a time, Lost, Suits, Orange is the new black, Prison Break, Braking Bad, Orphan Black en die serie met die soldaat die ervan verdacht wordt terrorist te zijn, de naam is me even ontschoten die kijk ik! Series die ik met mijn vrouw kijk als onze zoon ligt te slapen of die we in bed als marathon opzetten als “die kleine” uit logeren is. Het feit dat je ergens aan kan beginnen “zonder dat het afloopt” vind ik heerlijk.
Elk optreden, elke opnamedag, elke aflevering van Street Magic, elke voorbespreking en elke overeenkomst voor een show, dagvoorzitterschap of lezing, heeft een einde.
Series hebben dat (heel lang) niet, daar komt denk ik mijn voorkeur vandaan. Wat niet betekent dat ik nooit films kijk….

Twee keer per jaar naar de bioscoop vind ik leuk, maar dan vooral “alles” wat er bij komt kijken. Het etentje vooraf, de popcorn in het rode pluche, het mensen-kijken voordat de film begint, mopperen over de reclames en het drankje achteraf betekenen voor mij een complete avond uit. De films die ik uitzoek zijn trouwens wel vrij divers. Soms een super commerciële bioscoop-knaller, soms een filmhuis-film en een enkele keer een verfilmde documentaire. Zo zag ik ook de eerste Now You See Me, die ik graag wilde zien vanwege de magic. In het rijtje “The Illusionist” en “The Prestige” vond ik deel 1 niet misstaan. Niet per-se beter of slechter. Gewoon een “lekkere” film om te kijken. Door de, ruim vooraf gemaakte, aankondiging van het tweede deel had ik wel een wat hogere verwachting dan van het eerste deel. Maar zoals zo vaak met een tweede deel voldoet deze film, voor mij althans, niet aan deze verwachting.

Bloedstollend

Een spannend en (voor mij persoonlijk) bloedstollend begin waarin een illusionist zich op laat sluiten in een kluis (type oude brandkast) en in het water wordt gegooid. Door persoonlijke ervaring met onder-water-acts gaat mijn hartslag al bij het vermoeden dat het gaat gebeuren met 100% omhoog.
Leuk om de vergelijkingen met de Houdini escapes te zien… Mijn vrouw vond het begin spannend maar ervaart dat toch anders.

now-you-see-me-affiches

Gedurende de film ontbreekt een beetje het verhaal, vind ik alles vrij ver gezocht, maar geniet ik als magic liefhebber wel van de herkenbare goochelprops en kan ik zelfs glimlachen bij de clichés van duiven, konijnen, cups & balls, 3 card monte, onrealistische valluiken en dubbele bodems, goochelgrapjes en dobbelsteenkistjes die overal in de film voorbijkomen. Mijn glimlach wordt zelfs een brede lach als ik me realiseer dat de bad-guy in de film wordt gespeeld door Harry Potter (Daniel Radcliffe) die met zijn baardje en volwassen uiterlijk toch echt wel een mooie rol neerzet.

Morgan Freeman is, zoals altijd geweldig, en zijn karakter zorgt voor een verrassend einde van de film. Mijn tweede en laatste big-smile momentje van deze middag. Woody Harrelson (speelde ongelooflijk lang geleden al in de tv serie Cheers) lijkt gewoon nooit oud te worden en heeft met zijn dubbelrol in Now You See Me 2 een dikke hoofdrol te pakken die hij knap neerzet.

now-you-see-me-scene1

Niet de verrassing van deel 1

Samengevat vind ik het jammer dat ik niet het gevoel had van Now You See Me 1, die me verraste en die ik origineel uitgewerkt vond en had ik een beetje het gevoel gehad ik naar een rip-off van Ocean 11-12 en 13 heb zitten kijken en vind ik de hypnose die in deze film wordt gebruikt storend en buiten proportie onrealistisch. Aan de andere kant weet ik ook dat dit gevoel komt van een heel persoonlijke mening en mijn irritatie over de vooroordelen van hypnose. Mijn vrouw had dit gevoel helemaal niet.

Het échte verhaal ontbreekt in de film maar de scene waarin 4 minuten lang een speelkaart wordt gepalmeerd, ge-back-palmd, gesleeved, geschoten en magisch verplaatst wordt vind ik als liefhebber leuk genoeg om hem toch aan te raden aan een goochelliefhebber. Voor de échte kenners en “de oude garde” zit de film ook nog vol met grote goochelnamen die het leken-publiek niets zegt en props die gelijk tot de verbeelding spreken.

now-you-see-me-scene2

Grappige film voor een zaterdagavond op de bank. Wellicht nog leuker om deel 1 en deel 2 achter elkaar te bekijken. Ik zou geen van mijn vrienden aanraden om naar de bioscoop te gaan omdat je deze film niet mag missen. Weinig verrassend en origineel, maar wel een “must see” als je van magic houdt. De dvd hoef ik in elk geval niet op m’n plank.

Rob Mollien