Opnieuw grootser en internationaler!
Het DfoM 2019, gehouden op 30 en 31 mei en 1 juni jl. in de Reehorst in Ede, is inmiddels zeer succesvol afgesloten. De uitslagen vindt u hier. Ik beperk me daarom hier tot een algemene persoonlijke impressie.
Dit jaar is de buitenlandse deelname opnieuw gestegen met deelnemers uit alle windstreken van de wereld, om maar eens wat te noemen: Japan, Zuid Korea, Taiwan, China, Belarus, Bulgarije, Oekraïne, Rusland en de USA.
Verder een bonte keur aan dealers: maar liefst ca. 25, eveneens van heinde en verre en lecturers uit o.a. Slovenië, Zweden, Korea, Spanje, China, Taiwan en Nederland.
Het Festival opende op donderdagmiddag en de ouders met hun kinderen stroomden letterlijk binnen, want de toegang was deze middag gratis. De dealers hadden hiermee een top dag!
Op vrijdag en zaterdag dan de competitie Toneel en Close-up met zoals gemeld een grote buitenlandse deelname. Hiermee werd de lat nog weer hoger gelegd en sommige acts die nog nadere aanscherping vragen vielen daardoor misschien extra op.
Afijn, meerdere prijswinnaars dit keer vielen de vorige keren niet in de prijzen, wat maar wil zeggen dat alle begin moeilijk is en dat de aanhouder uiteindelijk wint. Een goed voorbeeld stimuleert en doet hopelijk volgen.
Zoals vaak het geval is vielen de acts die zich onderscheidden door een hoge originaliteit in de prijzen, maar ook niet alle acts. Zo was er bijvoorbeeld de act van Lucas Brandl. Een danser/jongleur, zeer intrigerend en boeiend van begin tot eind, echter: het magisch gehalte was te mager.
Rob & Emiel wonnen de grand Prix en de Henk Vermeyden prijs ditmaal met een act die we enerzijds wel van hen kennen (de mentale duo-act bestaande uit het raden van voorwerpen), maar wat een snelheid dit keer! Het publiek viel van de ene verbazing in de andere. Zij zouden ook de prijs voor “uitvinding” winnen, vermoedelijk ligt die uitvinding ten grondslag aan hun sterk verbeterde act.
Op de afgelopen FISM congressen zag ik in de categorie Mentaal meermalen soortgelijke acts, veelal prijswinnende, maar ik durf wel te voorspellen dat de huidige act van Rob en Emiel daar met kop en schouders boven uit gaat steken op het komende FISM.
Rob & Emiel
Ook Lodewijk de Widt had verder aan zijn act in de categorie Cartomagie geschaafd waardoor deze opnieuw verbeterd is. In deze categorie is op FISM de concurrentie echter letterlijk “moordend” en dan wint de originaliteit het vaak van technisch vakmanschap. De uitkomst blijft echter nu nog onvoorspelbaar omdat we nog niet weten wie zich verder nog voor deze categorie zullen aanmelden.
Lodewijk de Widt
Bij de junioren maakte Martijn Spaepen uit België grote indruk met een Rubik’s Cube act. Nu zult u zeggen, ik word de laatste jaren doodgegooid met dit soort acts met de Rubik’s Cube, maar Martijn wist keer op keer het publiek te verbazen met veel originele wendingen en (voor mij althans) vele onbegrijpelijke effecten. Een terechte winnaar van de Hans Klok Trophy.
Roy en Justin, een voorbeeld van eerder deelnemen en niet winnen, kwamen terug met een grote illusionenshow met gigantische en veelal origionele illusies, ballet danseressen en zij zelf ook uitstekend “bewegend”. Een teken dat hier heel hard aan geschaafd en gewerkt is, het resultaat was dan ook de eerste prijs in de categorie Illusionen.
Jaana uit Duitsland wist ons te verrassen met dans, illusies en manipulaties. Wat een gratie en wat een geweldig zweefeffect met een stoel! Nog nooit eerder zoiets gezien en zo goed gebracht. Terecht won zij de eerste prijs Toneel. Een voorbeeld temeer dat originaliteit (en perfectie) terecht heel hoog scoren. De ruimte is hier helaas te beperkt om alle acts volledig te beschrijven en ik volsta daarom met deze persoonlijke selectie zonder de andere deelnemers ook maar iets te kort te willen doen.
Lucas Brandl, Roy & Justin en Jaana
De Gouden Speld werd dit keer uitgereikt aan Scott & Muriël, o.a. Nederlandse FISM Grand Prix winnaars in Lissabon in 2000 en aan Ted Winkel, éminence grise van de Nederlandse Goochelkunst.
Voor Kees Ros en zijn team van medewerkers was er tijdens de prijsuitreiking een staande ovatie van het publiek als blijk van waardering voor het vele werk dat zij verricht hebben en de grote inzet die zij getoond hebben bij de organisatie van het DFoM-2019.
Tijdens het DfoM vond er nog de verkiezing van de nieuwe NMU president plaats. Kandidaten waren: René Schreurs, Sylvia Schuyer en ondergetekende. René Schreurs wist daarbij de meeste stemmen binnen te halen, waarmee het Dagelijks Bestuur voorlopig bestaat uit René, Maarten Vermaak (penningmeesteer) en Kees Ros – ad interim – secretaris. Het DB hoopt de bestaande
vacatures binnen het DB op de najaars AB vergadering verder in te vullen. Het vooruitzicht om nu weer meer tijd te krijgen voor het goochelen zelf in plaats van “besturen” lonkt mij zeer, want diep in mijn hart vind ik goochelen eerlijk gezegd veel leuker en vooral dankbaarder, ook al heb ik met veel plezier getracht mijn steentje aan de NMU bij te dragen.
Rene Schreurs, onze nieuwe president
Ik heb maar weinig nieuwe effecten aangeschaft in Ede, maar ik heb er opnieuw heel veel inspiratie opgedaan en het (ver)bouwstof is in huize Swierstra inmiddels weer neergedaald. Eindelijk!
Via Informagie zult u van tijd tot tijd nog wel weer wat van mij vernemen. De huidige redactie kan zich namelijk verheugen in een zeer constructieve en plezierige samenwerking.
Gandalf
Foto’s: Bert Speelman