(de titel die weigert om te rijmen op Giga in de titel)

Zaterdag 11 maart 2018 was het dan zover, de GiGa Goocheldag in Utrecht. En ik kan nu al wel zeggen dat dit een heerlijke dag was met veel mooie momenten, leuke magie, een gouden speld en een handtekening.

Maar goed dat is dan wel heel erg kort door de bocht genoteerd. Ondergetekende reisde mee in goed gezelschap; zo rond half tien spraken we af op Rotterdam Alexandrium waar ik met Marcel, John en Conraad van goochelclub Rotterdam mee kon rijden. Zeker met dit soort evenementen is er niks leuker om te carpoolen met magische vrienden en zo samen te reizen.

Klokslag half tien drukte Conraad het gas in om naar Utrecht te gaan. Eenmaal aangekomen op de locatie ging je de schuifdeuren door en kon je kiezen: of rechtdoor naar de registratiebalie of rechtsaf om verwelkomd te worden door de ballonmodelleurs. Dit was wel een beetje onhandig, want nu kregen de talenten met rubber niet de aandacht die ze verdienden met hun creaties.
Met de magische badge om de nek en met een kop koffie in de hand een rondje bij de dealers gedaan en hier kreeg ik weer een ongemakkelijke kriebel, zo met Blackpool vers in het geheugen en vooral ook de dealerroom aldaar werd ik ook in de dealerruimte van de GiGa Goocheldag bij de diverse stands verbaasd, verwonderd en verleid tot een aankoop.
Gelukkig voor mijn portefeuille moest ik mij spoedig elders melden dus veel tijd was er niet om bij de dealers rond te struinen en alweer verleid te worden tot een aankoop.

Het programma van de GiGa Goocheldag werd door middel van een openingsgala afgetrapt door diverse leden van de MKCN: Hans Klik oftewel Xander van Doorn beet het spits af met best wel een gevaarlijke act en hij heeft niet gelogen als hij zegt dat hij als enige van Nederland op zijn leeftijd een dusdanige gevaarlijke act mag opvoeren. Even later liet zijn vader aan mij de echte toestemming zien. Vele goochelaars in het publiek waren zeer te spreken over zijn manier van presenteren en showmanship. Xander is echt iemand die we in de gaten moeten houden.
Daarna ging de show in sneltreinvaart verder met als grote apotheose de uitreiking van de Gouden Speld aan Magus Utopia.

Ondergetekende is groot fan van het werk van Marcel en Aquila en de toekenning van de gouden speld is naar mijn mening zeer terecht. Zelf heb ik een dag met de heren mogen optrekkenen zo weet ik hoeveel werk ze verrichten achter de schermen, maar nu heb ik dat met eigen ogen allemaal van dichtbij kunnen zien en mijn bewondering voor dit duo en hun hele team is alleen maar groter geworden. Elders op informagie.nl staat trouwens een video-interview met deze heren daat zeker de moeite waard is als u ook wilt weten wat er nou allemaal komt kijken om een show in elkaar te zetten.

Gandalf haalde de magische Ted Talks aan, en ik merkte dat er toch wel wat verschillen zaten tussen de diverse blokken van zowel artiesten als mensen die dus een magische Ted Talk deden.
Zo sloot ikzelf dus aan met de groep die Timon Krause als spreker kreeg. Jammer genoeg kon ik niet zijn volledige Tedtalk meemaken, dit omdat er bij de vorige groep een andere spreker gigantisch uitliep en ik weer present moest zijn in het theater om een filmverslag te maken van het eindgala. Dat vond ik – en velen met mij – ontzettend jammer. Vanwege het uitlopen moest Timon echt snel door zijn presentatie en wat hij te vertellen had was zeer interessant en leerzaam.
Dus met Timon afgesproken om later nog eens met elkaar te gaan zitten want hier wil ik meer van weten en het zou dus zomaar kunnen dat we hier meer van gaan lezen op informagie.nl

De GiGa Goocheldag was echt voor ieders wat wils en in een jaar dat er geen Dutch Festival of Magic is, is het bezoeken van een GiGa Goocheldag zeker de moeite waard. Toch ook weer dat magische feestje, een dag die voorbij gevlogen is, een leuk programma, zeer gevarieerd en voor jong tot oud.
Op deze manier heeft de Nederlandse Magische Unie wat mij betreft een mooie weg gevonden om de liefhebber van de goochelkunst te bereiken.
Zoals Zippo Guo, die zich kwalificeerde met zijn act om mee te doen met het Wereldkampioenschap, al strooide met likes en duimen onhoog in zijn act, daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten!

zippo

Jean-Paul