Zo kan je het Dutch Festival of Magic ook wel noemen, het grootste magische feest is weer voorbij. En wat een feest was het zeg, ik zinder nog na van al die mooie acts die we gezien hebben.
Voor mij lag er nog een extra spannende laag op, want naast het interview met Shin Lim dat we gedraaid hebben, waarbij Michael van Straelen de co-host is, was het festival voor mij persoonlijk op vele fronten een vol programma.
Met als extra spannende uitdaging het camerawerk tijdens de gala’s en lezingen en volgens mij is dat goed gelukt als ik de reacties mag geloven van mensen die naar mij toe kwamen. Dat gaf wel een boost energie. Iets wat je met een festival goed kan gebruiken.

Techniek

Iedereen neemt zich voor om tijdens een congres of festival het rustig aan te doen, maar als je eenmaal in het hotel bent en de eerste goochelaars druppelen ook binnen dan weet je eigenlijk al wel dat van dat voornemen niks terecht komt. Woensdag kwamen wij al aan in het hotel, niet alleen om in de ochtend Shin Lim op te halen, maar ook voor technische repetities, kijken of alles wel werkt en na 2 uur uitproberen en rommelen met knopjes werkte het in alle drie de zalen waar een scherm hing. Voor mij was het een kwestie van pendelen van de ene zaal naar de andere zaal volgens een strakke planning.
Hierdoor heb ik wel een hoop andere leuke dingen moeten missen, maar zat ik ook letterlijk eerste rang bij sommige lezingen. Voor mij persoonlijk was de lezing van Shin Lim toch wel een hoogtepuntje. Niet alleen ben ik een groot fan van zijn werk en de manier hoe hij nadenkt over de uitvoering van een truc maar ook van zijn theatrale manier van optreden ondersteund door perfecte muziek.

En zo kan ik nog wel 100 punten opnoemen, maar om dan bij de lezing letterlijk erbovenop te staan terwijl hij 52 Shades of red op nog geen meter afstand laat zien is toch wel iets bijzonders. Weer wist hij mij te verwonderen, want ook op zo’n korte afstand is gewoon niet te zien hoe iets technisch gedaan wordt.

Shin Lim

Tijdens het Dutch festival of Magic heb ik niet alleen Shin leren kennen als een zeer vriendelijke en aardige gast, maar ook iemand die begrijpt dat hij een magische superster is die moet samenwerken met mensen die dat niet dagelijks meemaken en ze dus op hun gemak weet te stellen. Want ik kneep hem wel moet ik eerlijk bekennen voor het gala waar hij zijn dream act liet zien. Je staat toch op een meter of 30 zwaar ingezoomd op iemand’s handen te kijken en een livefeed op een meters hoog scherm te verzorgen. En dan bewegen met de camera is lastig, 1 millimeter beweging is al gauw 20 centimeter hoger of lager op het scherm.
Shin zei achteraf ook dat het aanvoelt als topsport voor beide personen die moeten samenwerken zonder ook maar 1 woord met elkaar te kunnen spreken tijdens de act. En ondanks dat het niet perfect was (ik zal de eerste zijn die het toegeeft) hebben we het wel geflikt met zijn tweeën.

Shin-Lin-JP

Bijkletsen

Maar daaromheen gebeurde er nog zoveel meer en zoals altijd op een festival maak je razendsnel nieuwe vrienden, zie je oude goochelvrienden weer eens terug en heb je het gewoon onwijs gezellig met elkaar. En ja dat is dan tot in de late uurtjes in het congres hotel.
Eindelijk weer eens kunnen bijkletsen met Dion en Magus Utopia, wat een heerlijke acts waren dat om te zien. Vooral de nieuwe act van Dion is heerlijk kleurrijk, betoverend, en vooral bijzonder.
Magus Utopia is gewoon een show die 20 minuten lang in de hoogste versnelling aan je voorbij raast en waarbij je normaal al ogen tekort hebt om alles te zien. Maar tijdens de shows op het Dutch Festival of Magic was het helemaal een feest voor het oog. We weten allemaal dat de show Nightmares de wereld over gaat met twee teams. Die twee teams zijn nu samengevoegd tot 1 grote supercrew om voor het aanwezige publiek het onderste uit de kan te halen.
Spektakel van het tegenovergestelde kaliber is toch wel het 16 jarige fenomeen Hannah uit Japan. Hannah wist de zaal binnen enkele seconden te betoveren met haar optreden.
Dit werd dan ook beloond met de Hans Klok trofee die persoonlijk door Hans werd uitgereikt aan haar In de samenvatting rondom de Hans Klok trofee kunt u een snipper zien van haar betoverende optreden.

Er zal op informagie.nl ook veel aan bod komen. Het redactieteam van informagie.nl heeft zijn stinkende best gedaan om alles zo snel mogelijk gereed te krijgen, maar ook om tijdens het festival de thuisblijvers op de hoogte te houden.
Jorrit was de vlog-koning op Facebook en samen met de president van de Nederlandse Magische Unie gingen ze een paar keer live! Leuk gedaan mannen, een volgende keer weer?

Dank je wel

Langs deze weg gaat mijn grote dank ook uit naar de schrijvers Douwe en Frans die hun gedachtes digitaal op papier gezet hebben.
Hilbert die op dit moment in Libanon zit voor optredens maar vanuit zijn hotel daar ervoor zorgt dat alles online komt te staan, je doet het toch maar even.
Bert die een oogje in het zeil houdt dat alle materiaal klaar is voor publicatie en dat het dus op tijd binnenkomt en uitgezocht is.
Want een uitzoek werk was het wel, niet alleen qua tekst maar vooral met het beeldmateriaal wat we konden verzamelen.
Helaas konden we door het ontzettend drukke programma niet overal bij aanwezig zijn maar de fotoredactie heeft over de 5000 foto’s verzameld en heeft dat in een minder dan 18 uur weten terug te brengen naar een mooie selectie. Nicole en Danielle dat noem ik grote klasse.
Ruim 19 uur aan bewegend beeld dat teruggebracht word naar leuke korte montages hebben we ook nog, en nu ik het festival zo voorbij zie komen besef ik wat een fantastische dagen het zijn geweest. Maar ook dat ik er een hoop vrienden bij heb gekregen, iets waarvoor je toch ook naar een festival toe gaat en niet alleen voor de shows, de lezingen, wedstrijden, de dealerruimte. Daar kan geen Facebook tegenop.

Jean-Paul