Van Jantje Smit naar Issy Simpson

Jantje Smit herinner je hem nog? De oudere generatie vast nog wel. Die van nu, opgegroeid met YouTube en Spotify, die houden het gewoon op Jan Smit.
Jantje Smit; 10 jaar jong was hij toen hij auditie deed bij BZN, de Band Zonder Naam uit het vissersdorpje Volendam. Op één van de slechts drie(!) tv zenders werd in 1996 het liedje “Mama” van BZN met Jantje uitgezonden. De volgende dag sprak heel Nederland over dit tv-moment bij de koffieautomaat. De Telegraaf kopte in chocoladeletters op de voorpagina dat Nederland een zangtalent rijker was. En dat blijkt nu wel. Jantje is Jan geworden, dé Jan Smit. Gevierd zanger, presentator, acteur, ondernemer….

Profielfoto-op-Facebook-om-trots-op-te-zijn
Profielfoto op Facebook…

De geschiedenis gaat zich vast herhalen met Issy Simpson uit Blackpool. Issy is pas acht jaar als ze in 2017 de finalist is als goochelaar in één van de meest populaire programma’s van Engeland; Britain’s Got Talent (ca. 11 miljoen kijkers). Engeland was gelijk na het eerste optreden in de ban van Issy. YouTube ontplofte toen haar auditie werd gepost. Jurylid Simon Cowell, (ik vergelijk ‘m wel eens met Gordon die het in het begin van de Nederlandse editie ook niet zo had op goochelaars en illusionisten) was ‘really astonished’. Je kon zijn lippen lezen: “This – is – mind – blo-wing!” Op dit moment hebben bijna 5,5 miljoen mensen de auditie van Issy op YouTube gezien en ik denk dat de meesten het met Simon eens zijn.

wintergarden-en-poster
Imposante entree Wintergarden en de aankondigingsposter Blackpool gala’s 2018

Ik ontmoet Issy op de Blackpool Magic Convention waar zo’n 3.500 goochelaars van ‘all over the world’ elkaar ontmoeten. Lezingen, workshops, zo’n 120 dealers en drie avonden op rij een galashow met aansprekende namen in the Blackpool Opera House Theatre. Issy is de headliner op de eerste avond mooi in beeld gebracht op de poster. Maar ook verheug ik me natuurlijk op onze eigen meestermanipulator Niek Takens. Magus Utopia (met Marcel Kalisvaart en Aquila Junior) zullen het congres vast weer spectaculair afsluiten met hun nieuwe show “Love After Death”.

Issy, the coolest kid in town

Maar terug naar Issy. Ze is de openings- en sluitingsact van de eerste gala-avond en dat is fenomenaal. Nog maar pas negen jaar loopt ze heel ontspannen over het immense podium in haar felgekleurde hoodie, jeans en sneakers alsof ze net uit school komt. Issy betrekt het publiek bij haar act en vraagt plots aan iemand in de coulissen de dop van haar Sharpie te halen om een voorspelling te kunnen opschrijven. Geen paniek voor haar, kinderlijk onschuldig, the show must go on.

handtekeningen
“Heb je een handtekening voor mijn dochter?”, nog een handtekening en op de knieën voor Issy met je aantekeningenboekje

Vanaf de receptie naar de ‘backstage deur’ is het zo’n 100 meter lopen. Usain Bolt deed het ooit in 9.58 seconden maar wij doen er ruim tien minuten over. Want iedereen wil wel met Issy op de foto. Kinderen die net de zaal verlaten waar het kampioenschap kindergoochelen is gehouden. Maar ook een al wat oudere man gaat op zijn knieën. In het boekje waar hij een uurtje eerder aantekeningen in heeft gemaakt bij de lezing van Mark Elsdon wordt door Issy een handtekening gezet. Zichtbaar dankbaar en verguld geeft hij Issy een hand.

Nederlands-snoep-met-toepasselijke-vragen-over-de-Weg-naar-het-podium-
Nederlands snoep met toepasselijke vragen over de Weg naar het podium

Acht snoeppotjes met acht vragen

Ook voor dit interview uit mijn reportagereeks “De weg naar het podium met…” heb ik natuurlijk weer een creatieve insteek verzonnen. Geen foto’s, verjaardagskaarten of biografieën dit keer. Maar iets toepasselijks voor een meisje van pas acht jaar toen ze optrad bij BGT. In acht gouden zakjes zitten acht kleine potjes met snoep. Nederlands snoep met een vraag die daar mee te maken heeft. Issy klautert op één van de
flightcases en pakt een willekeurig zakje.

“Zo, dat is best wel zwaar”. Ze haalt er een potje uit met ‘drophartjes’. Op het label staat de vraag: Is goochelen je enige passie en hobby? “Ik vind goochelen leuk maar acteren ook. Mensen zeggen soms dat ik goed in drama ben. Wat ik ook erg leuk vind is lezen en dan vooral de boeken van Harry Potter. Gisterenavond in de gala vond ik het ook ontzettend leuk. Er waren heel veel mensen en het was leuk om te doen.”

Welk podium wil je veroveren? is de vraag bij de met suiker omhulde ‘dropmatjes” en vast onbekend in Engeland. “Nou ik heb er al een groot aantal veroverd (zo was Issy onlangs nog op een tour van 14 dagen in Abu Dhabi, MV) maar ik zou graag nog een keer willen optreden in ‘The Grand Theatre’ in Blackpool. Niet omdat het zo groot is maar wel omdat ik daar zelf al een paar voorstellingen heb gezien. Dat kijkt me cool!”

Snoeppotjes-met-vragen.....-Foto-Jean-Paul-Broekhuizen
Snoeppotje met vragen

Ha-gel-slaaag, ha-gel-slaaag, ha-gel-slaaag

Wij kennen het als broodbeleg maar in Engeland is het een exclusieve versiering op een taart. Ha-gel-slaaag laat ik Issy een paar keer herhalen als ze het potje met de ‘chocolate sprinklers’ pakt. In Britain’s Got Talent zei je dat sneeuw het meest magische is in de wereld. Je sloot je act af met de sneeuwstorm. Wat is je favoriete truc?

“Na de gala van gisteren is mijn favoriete truc dat ik ga zweven. Het was de eerste keer dat ik dat deed voor publiek en het was heel gaaf. Ik zat op een stoel en brak het touwtje waar een ballon aan vast zat. Dat touwtje maakte ik weer heel en ik ging toen de lucht in samen met de ballon…. Onwijs hoog en ik vond het hartstikke leuk en niet eng.”

In-de-lucht,-hoog-in-de-lucht-Foto-Facebook-Issy-Simpson
In de lucht, hoog in de lucht

Niet echt Nederlands maar voor het interview en de verzonnen vraag kan het natuurlijk niet ontbreken: Engelse drop. Wat was de impact na je optreden bij Britain’s Got Talent op het schoolplein? “Iedereen kwam de volgende dag naar me toe en vroeg: jij bent toch Issy Simpson? Ze vonden de magic ook heel leuk”. Op de vraag of de schoolcijfers nu opeens veel hoger zijn antwoordt Issy schouderophalend: “die zijn ok!”

Stoppen of doorgaan? Doorgaan vooral doorgaan

Van stoppen met het interview is echt geen sprake. Dat begrijp ik wel. Issy wil weten wat in álle acht gouden zakjes zit. Dit keer pakt ze het zakje met Nederlands’ meest favoriete drop: muntdrop. Wil je met goochelen later je geld gaan verdienen? “Ja dat wil ik zeker, want goochelen is cool.”
Issy wil een volgend zakje pakken maar zo makkelijk komt ze niet met dit antwoord weg. Een tennisspeler, leraar of acteur dat zijn toch ook allemaal coole beroepen? “Ja…maar bij magic is het cool dat je de gezichten ziet van de mensen in de zaal. Niet van alle 3.500 gisteren want je kijkt eigenlijk in een zwarte ruimte maar wel de gezichten op de eerste rijen.”

'Here-I-am-reading-minds-at-Blackpool-Magic-Convention-2018.-Such-fun!'---Love-Issy-x-Quote-en-foto-Facebook-Issy
“Here I am reading minds at Blackpool Magic Convention 2018. Such fun!’ – Love Issy x

Snel, uit nieuwsgierigheid, pakt Issy de “Zeeuwse Babbelaars” met de vraag wat belangrijker is, de truc of het verhaal. Ze weet waar het om draait bij magie, dat merk ik ook bij dit spontane en snel gegeven antwoord. “Ze zijn allebei belangrijk. Het verhaal zorgt ervoor dat iedereen het nog leuker gaat vinden en de truc geeft iedereen het gevoel van wooooow”.

Russ Stevens en Harry Potter

“Jaaaa….. die zijn lekker, snoephorloges!!!” Het lijkt wel of de vraag: hoeveel uur ben je per week met goochelen bezig? nauwelijks tot Issy doordringt. Na enig aarzelen zegt ze dat het zo’n drie dagen zijn per week en per dag een uur. “Ik oefen dan een truc, doe een andere truc en weer een andere en iedere keer leer ik zo iets bij.” Dat oefenen doe ik bij mijn opa (Russ Stevens een bekend goochelaar uit de jaren tachtig en negentig die zich nu o.a. toelegt op producing, advisering en coaching van o.a. Jamie Raven, finalist van Britain’s Got Talent in 2015/MV). “Ik was zeven jaar toen ik mijn eerste truc van mijn opa leerde en dat vond ik zo leuk dat ik meer van hem wilde leren.”

Issy-en-'grandpa-Russ'-bij-een-lecture-over-BGT
Issy en ‘grandpa Russ’ bij een lecture over BGT

Issy pakt het laats overgebleven gouden zakje uit de flightcase en schreeuwt het uit van enthousiasme:”Yesssss marshmellows!! Oh nee toch niet….” komt er gelijk achteraan. Het zijn ‘schoolkrijtjes’ met de vraag die ze eigenlijk net al had beantwoord (hoezo, voorspellende gave…) van wie ze goochelen heeft geleerd. “Mijn opa inspireert mij. Hij liet me allerlei leuke trucjes zien. Maar ook Harry Potter inspireert mij. Issy zet de acht potjes netjes op een rij en kijkt er verlekkerd naar. Volgens mij had het interview nog wel langer door mogen gaan met meer vragen natuurlijk want de kamer veranderde voor haar in een luilekkerland.

Lees een goochelboek!

Zou je tot slot nog iets willen zeggen tegen alle kinderen in Nederland die willen gaan goochelen of er mee bezig zijn? “Misschien beginnen met een pakje kaarten” zegt Issy wijs. “En ga naar de biblioteek voor een goed boek over goochelen. Mijn eerste truc met elastiekjes leerde ik ook uit een boek en dat is beter dan YouTube.”

Natuurlijk-ook-even-een-foto-met-de-headliner-van-de-eerste-gala-avond
Natuurlijk ook even een foto met de headliner van de eerste gala-avond

Ik bedank Issy voor het interview en geef haar een grote zak drop voor haar ouders, mini verpakkingen hagelslag voor haar kleine broertje en voor haar een groot pak chocolade hagelslag. Samen met haar opa Russ verlaten ze de kamer. In mijn ooghoek zie ik Aaron Crow backstage zijn voorbereidingen treffen voor de gala die avond. Hé Issy, wil je die acht snoeppotjes ook niet hebben? Mag dat echt? Wow!

De-snoeppotjes-en-de-promo-voor-de-gala's.-Ook-met-Niek-Takens-en-Magus-Utopia
De snoeppotjes en de promo voor de gala’s. Ook met Niek Takens en Magus Utopia

De toekomst ligt aan haar voeten

Issy Simpson, op haar 8e finalist bij Britain’s Got Talent. Net terug van een tour van 14 dagen in Abu Dhabi. Onlangs nog te zien in het populaire Engelse tv programma “Good Morning Britain” binnenkort ook te bewonderen in één van de meest populaire talkshows van Amerika. We weten bijna allemaal wat er is gebeurd met Jantje Smit vanaf het moment dat hij auditie deed. Maar je hoeft geen mentalist te zijn om te voorspellen wat voor toekomst er aan de voeten ligt van Issy Simpson…..

Tekst: Marcel Verbakel
Magic with a Smile

Foto’s: Jean Paul Broekhuizen en Issy Simpson (van haar persoonlijk Facebook account)

De Weg naar het podium met …. is een reportagereeks van goochelaars die aan de top staan, stonden of ooit willen komen. Eerder in de reeks interviews met Hans Klok, Paul Morak, Scott & Muriel, Christian Farla, Ger Copper en Afredo Lorenzo.