door Marcel Verbakel

David Huizinga, zo goed kende ik hem niet. Het voorgesprek is in Blackpool, ’the place to be’ voor iedereen die zijn hart heeft verpand aan de magie. David vertelt vol enthousiasme over zijn show ‘Identity’ die begin juni 2019 in première gaat, zijn band met Hans Klok en de muziek die hij componeert voor de show van Shawn Farqhuar (tweevoudig wereldkampioen). Al snel is mij duidelijk dat deze ambitieuze jongen dromen omzet in daden. Voor mij dan ook de reden om op zoek te gaan naar muziekalbums die te maken hebben met dromen. Want ‘De weg naar het podium met…’ is een reportagereeks met goochelaars waarbij ik altijd zoek naar een creatieve insteek.

Later word ik goochelaar…

Op een klein bijzettafeltje in een soort van art deco setting van café restaurant Engels in het Groothandelsgebouw in Rotterdam liggen zo’n 20 kleurrijke CD’s als een tableau vivant. Op elke CD staat een vraag.


De jonge David thuis als goochelaar

Ik pak de eerste CD Kinderen voor kinderen. “Waanzinnig gedroomd”. David pakt de CD eruit en leest de vraag voor die erop geschreven staat.

Waar droomde je van als kind, wat wilde je worden?

“Ja, dat was wel heel veel. Ik wilde van alles en nog wat worden later. Bakker, ober…. Maar goochelaar dat kwam toch iedere keer weer terug. Toen ik zes jaar was, kreeg ik een goocheldoos van mijn ouders, wie niet? Een paar maanden later vierde mijn moeder volgens mij haar 40e verjaardag. In een partycentrum mocht ik met mijn goocheldoos van mijn moeder optreden voor iedereen. Ik vond het geweldig om in de schijnwerpers te staan. Podiumvrees kende ik niet. Misschien omdat ik zo jong was maar eigenlijk heb ik dat nu nog steeds niet.”


David op zijn 10e verjaardag natuurlijk wéér een goocheldoos gevraagd… en gekregen!


Heel jong geleerd…

Het gaat niet om winnen maar de ervaring…

Op je 15e Nederlands kampioen. Had je dat verwacht?

“Nee totaal niet, op mijn 12e in 2011 deed ik voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap Goochelen. Op het NMU jeugdweekend in 2010 (georganiseerd door de Nederlands Magische Unie waarbij een groot aantal professionele goochelaars les geven en met de jongeren werken aan een act) had ik een act gemaakt met Ger Copper (wereldkampioen in 1979 en coach van vele goocheltalenten in binnen-en buitenland). Hij zei: “Als je hier nu aan gaat werken doe je volgend jaar mee aan het Junioren Concours, goed voor je ervaring!” David werd heel onverwacht derde. Maar misschien toch ook weer niet want hij had heel veel geoefend en les gekregen van zijn leermeesters Ger en Cees Faber bij goochelclub GOA. “Vanaf toen ben ik meer aan wedstrijden en talentenjachten mee gaan doen. Op mijn 15e, ik zat op de HAVO wist ik: goochelen en optreden, dit wil ik voor altijd. Met een wedstrijd act Nederlands kampioen worden, dan Europees en dan wereldkampioen. Maar ook rond de wereld toeren en optreden in galashows. Dát is wat ik wil, dát is mijn ambitie”.


David geheel links met leermeester Ger Copper, Niek Takens en Dennis Oosterwold


David (links) zijn eerste wedstrijd. Met oorkonde David Nieuwenhuizen, Dennis Mulder en René Kok.

En de waarheid kwam al snel. Op zijn 15e werd David Nederlands kampioen met een thema-act. Een postbode-act met allerlei enveloppen, een magische deur, veranderende naambordjes en vreemd klinkende deurbellen. Ik kwam met een aantal ideeën en werkte die dan verder met Ger en Cees Faber uit. Ik merkte dat het me iedere keer beter af ging. Ze leerden me o.a. hoe op het podium te bewegen en meer interactie met het publiek te krijgen.

Met realisme heb ik helemaal niets…

Ben je een dromer, optimist of realist?

“Oeeee, dat is een moeilijke. Zeker geen realist,” zegt David gedecideerd. “Mijn vader, dát is een realist. Ik kom altijd met plannen en dan zegt hij standaard: denk er nog eens over na, dat kan toch nooit, de kans dat het lukt is heel klein. Dat soort dingen. Weet je als je er zo in staat, ga je er ook niet komen. Dat houd je bij voorbaat al tegen. “Jij bent meer een ‘ja maar… man’ dan een ‘ja en…man ” vul ik aan. “Ja precies ik heb niets met realisme. Totaal niet. Ik heb ideeën en vraag me niet af of het wel kan. Ik probeer alles gewoon, echt alles. En dan zien we daarna wel hoeveel ervan lukt.”

“In die zin ben ik ook een optimist: als dingen tegenvallen kan je leren van je fouten en doe je het de volgende keer beter. Alles doen dus en zoveel mogelijk fouten maken.
En een dromer dat ben ik zeker. Maar ik wil die dromen ook realiseren en er niet in blijven hangen. Dromen doe ik de hele dag door. Of het nu dag is of nacht, thuis of in de trein. Ik kan soms compleet ergens anders zijn.

Victor leerde ik een auto te laten verschijnen…


David met zijn vriendin en ouders en Victor Mids bij de première van Mindfuck Live

Je stond onlangs in de AFAS live met Victor Mids. Wat heb je van hem geleerd of hij van jou?

David begint spontaan te lachen. “Ik heb van die hele productie heel veel geleerd. Het was een unieke kans. Hoe zet je zo’n show neer, de presentatie, techniek, licht, marketing? Het grootste deel van de show was al uitgewerkt maar een aantal acts en ideeën nog niet. Bijvoorbeeld een auto laten verschijnen. Maar hoe dan? Er was nog geen concept. Daar heb ik aan gewerkt. Dus eigenlijk kan je zeggen dat ik Victor heb geleerd hoe je een auto kan laten verschijnen.” (of verdwijnen?) lacht David.

“Waarom werd jij gevraagd?” vraag ik David op de man af. “Ze wilden een bepaalde illusie doen in de show en men wist dat ik deze ook deed. Ik heb die illusie destijds ook zelf gebouwd. Ze kochten mijn illusie en kennis in en werd zo werd ik magic consultant. En van het een kwam het ander en werd ik onderdeel van het Magicteam.
Een gorilla act zit ook in de show. Het concept is van hen, maar het ontwerp en de illusie zelf is van mij. Bekijk de act op www.davidnathan.nl/victormids

Mijn eigen muziek geeft de show meer beleving…


Ook gitaarspelen was David’s passie. Die combinatie nu met goochelen blijkt goud waard.

Heb je de muziek in ‘Identity’ ook zelf gecomponeerd?

“Jazeker alles! Dit is de eerste show waar ik alles zelf heb gedaan. Dat componeren doe ik nu een jaar of zes. Het is een uitdaging en het geeft echt een extra dimensie aan de show. Bij veel shows van collega’s wordt de muziek uit films gebruikt of delen van arrangementen. Ik maak muziek die écht past bij mijn acts. Doorgaans werk ik een act uit, speel deze een aantal malen achter elkaar tot ik daar tevreden over ben. Als ook de timing goed is, neem ik de act op video op. Dat spelen doe ik zonder muziek. Na afloop bekijk ik de act opnieuw en dan gooi ik het in een programma op mijn computer en dan kruip ik achter mijn keyboard. Iedere toonsoort heeft een eigen gevoel en daar kun je mee spelen. Veel mensen weten niet dat als je een muziekstuk twee tonen hoger speelt je een heel andere sfeer krijgt.”
Ik luister aandachtig en vraag: “Kun je met muziek ook applaus veroorzaken?” “Ja dat kan heel goed. Er zijn technieken om een opbouw te maken in de muziek en zo kun je accenten leggen die bepaalde reacties veroorzaken. Handig dus om mee te spelen en een hele show te “cueen” dat kan niet met bestaande muziek!”

Luister niet naar anderen…

Hoe blijf je geloven in jezelf, niet alles gaat over rozen?

“Sowieso niet luisteren naar mensen die je ontmoedigen. Nooit. Ik twijfel bijna nooit. Want het is niet erg als het mislukt, gewoon opnieuw proberen. Zie het als een leermoment. Ik vertaal dromen naar ambities dus hoog inzetten en veel willen bereiken. Dan kom je er misschien iets onder uit maar dan heb je het wel gedaan. Hans Klok heeft dat heel erg. In zijn shows zegt hij altijd “See you in Vegas….” en dat is hem gewoon gelukt. Dat is te gek en hij verdient het. Die man is zo ambitieus, werkt zo hard en heeft heel veel discipline. Dag in dag uit in zijn studio aan het repeteren. Vaak alleen soms met zijn team. Daar heb ik heel veel respect voor.

Hans Klok mijn grote voorbeeld…


De eerste ontmoeting met Hans Klok en zijn diva’s


Werken aan een act met Cees Faber en Hans Klok in zijn studio in 2012


Wie geeft wie les? Dit keer David aan Hans. Een nieuwe CD move voor zijn act in 2014.

Hans Klok deelt veel kennis met je. Hoe?

Voor het Nederlands kampioenschap was ik bezig met mijn postbode act. Ik mocht bij Hans langskomen in de werkplaats. Toen hebben we de hele dag aan die act gewerkt. Hij heeft als regisseur gekeken. Dit is goed, misschien kan dat anders, beter. Hij zei niet; dit moet je zo doen en dat zo, maar gaf het me mee om over na te denken. Achteraf had hij altijd gelijk. Hans heeft in zijn carrière zoveel gezien en gelezen en is op de hoogte van allerlei andere disciplines; circus, variété, dans. Bijzonder om mee te werken. “Maar waarom doet hij dat allemaal voor je?” vraag ik geïnteresseerd. “Tja, dat weet ik eigenlijk niet” zegt David onschuldig. “Misschien omdat we een vergelijkbaar begin hadden van onze carrière. Ooit allebei in Purmerend begonnen met een eerste optreden op dezelfde locatie, namelijk buurthuis de Inval. Allebei les gehad van Cees Faber en van Ger Copper. Hans herkent misschien veel van mij in hem. Ik zou het mooi vinden als dat zo is…..”

Waar David ook is hij heeft altijd een notitieboekje bij zich om ideeën op te schrijven


David deed natuurlijk mee aan de benefietavond voor MagicShop die onlangs in vlammen opging

We zitten nog niet of David brengt Dynamo ter sprake. Een wereldberoemde straatgoochelaar met miljoenen volgers op YouTube. Hij was ernstig ziek. Gelukkig gaat het weer beter met hem. Vervolgens trekt David een vergelijking. “Ik heb een chronische ziekte, CVS (Chronisch Vermoeidheids Syndroom). Een soort Pfeiffer maar dan voor altijd.

200% energie geven terwijl je maar 20% hebt…

Dat is wel eens lastig, het belemmert mijn concentratie en energiebalans. Vroeger op school had ik soms na een gymles een week griep. Ik heb bijbaantjes gehad voor een vast inkomen maar dat kon ik niet aan. Het was fysiek allemaal te zwaar. Dat was voor mij een extra motivatie om mij volledig op het goochelen te richten. Een andere keuze was er niet. CVS is een verzamelnaam en de experts weten niet wat het is dus noemen het maar zo. Er is geen oorzaak bekend en helaas dus ook geen oplossing. Ik slik niets maar op ieder moment van de dag kan de energie uit me wegstromen en moet ik rusten. Voor normale mensen is het een gevoel van -ik heb heel slecht geslapen- of een soort van twee nachten doorgehaald. Of keihard gewerkt en gesport en dan moeten ‘bankhangen’ van vermoeidheid. Zo voel ik me dan. Best heftig om je daar overheen te zetten en door te gaan. Zeker als je een avond gezellig en enthousiast moet doen en 200% energie moet geven, terwijl je maar 20% hebt. Ik merk wel dat optredens mij veel energie geven. Het is een soort accu voor me. De enthousiaste reacties van het publiek doet je de vermoeidheid vergeten, dat geeft me energie.”

‘Identity’ is een vernieuwend theaterconcept…

In 2019/2020 met ‘Identity’ een tour door de Nederlandse theaters?

“Ja dat is wel één van de dromen. Purmerend mijn thuisbasis is het begin. Ik nodig theaterbureaus uit om te komen kijken en ik hoop ze te overtuigen met een vernieuwend concept. Het zou echt zonde zijn als het maar bij drie shows blijft. Dus als ik hier een kleine tour achteraan kan plakken dan is dat mooi om daarmee nog meer ervaring op te doen.” “Waarom zou een theaterdirecteur je moeten boeken?” klinkt als een logische vervolgvraag. “Ik ben gek op theater, het is de leukste plek om te zijn. Magicshows zie je niet veel in de theaters. Het kost heel veel tijd, energie en lef om dat neer te zetten. Je kan er ook voor kiezen om een aantal avonden in de week table magic te doen. Dat is ook leuk en daar kun je je brood mee verdienen. Maar ik wil nieuwe dingen proberen, heb ambities en wil veel diversiteit. ‘Identity’ is uniek en is meer dan een show. Het is een vernieuwend theaterconcept en zo heb je als theater weer eens iets unieks/nieuws in je programma. Het maakt mensen extra nieuwsgiering om naar het theater te gaan.

De wereld aan mijn voeten…


Hoe toepasselijk kon het zijn. Jantje Smit begon ook als 6- jarige tussen de schuifdeuren.

In welk land wil je in het theater staan met je eigen comedy magic show?

“Ik wil zeker, net als Hans Klok, wel een keer in Las Vegas staan. Maar dat is geen einddoel. Dat heb ik ook niet echt. Misschien gaat het heel hard en sta je op je 30e met een eigen show in Las Vegas. Dan heb je het hoogste punt bereikt. Maar wat ga je die 50 jaar daarop dan doen? Geef mij maar veel verschillende dingen om je leven te vullen. Dat houdt het leuk en interessant. Alles op zijn tijd, niet te snel.

Ik ben gek op Frankrijk. Van de magie maar ook de cultuur en de mensen. Frankrijk is een echt land van kunst, cultuur en theater. Daar is ook heel veel waardering voor de magie. Le Plus Grand Cabaret du Monde bijvoorbeeld is een fantastisch programma. In Frankrijk zou ik graag willen werken. Dat staat hoog op mijn lijstje. Maar voorlopig Nederland en dan zien we wel weer. Uiteindelijk wil ik de hele wereld wel rondreizen.

David Nathan met zijn theatershow ‘Identity’ is te zien op
1 en 2 juni in het theater in Purmerend. Kaarten zijn te koop op
www.ticketkantoor.nl/shop/davidnathan

Marcel Verbakel
Magic with a Smile