Preview met Prépret

 
Met trots schrijf ik mijn allereerste voorwoord voor de Informagie. Nou ja, een echt voorwoord is het niet, het is nog maar een preview-voorwoord. En het wordt niet eens op papier gedrukt, dat heb ik weer! Maar dat mag de voorpret of previewpret niet drukken. Want voorpret heb ik!

Er is met grote zorg een fantastisch redactieteam samengesteld onder leiding van Jean Paul Broekhuizen. Met klinkende namen van redactieleden als Hilbert Geerling, Bert Speelman en bijdragen van Christian Farla, Arjan van Vembde, Flip Hallema, Ron Timmer, Robin Matrix, René Geelen, Ger Copper en Jon Allen om een paar namen te noemen.

De Informagie krijgt dus een internationaal tintje en natuurlijk digitaal tintje.
Tja… Informagie digitaal? Ja digitaal! Ik hoor u zeggen: Dus niet meer gedrukt? Nee niet meer gedrukt! Is dat jammer? Ja natuurlijk is dat jammer! Het was fantastisch, het papieren vakblad onder leiding van Rob Ziekman en daarvoor Marcel en Marjolein. Maar al in 2011 lag er een concreet voorstel voor een totaal digitaal vakblad bij het Algemeen Bestuur van de NMU. En helaas kunnen we niet echt toveren met de centen en de budgetten verdubbelen om zo beide te realiseren. Want de kosten waren hoog! Te hoog voor digitaal én papier.

Maar we zijn de Nederlandse Magische Unie en ik heb er alle vertrouwen in dat de goochelaars nieuwsgierig en leergierig genoeg zijn om naar de digitale variant uit te zien. Ik betreur de geluiden dat leden ‘verrast’ zijn dat de papieren versie verdwijnt en hun lidmaatschap opzeggen terwijl de NMU zoveel te bieden heeft. En de geluiden dat de ‘Informagie verdwijnt’. Nee, hij gaat in een andere vorm, met andere mogelijkheden door. Met de wisseling van de wacht wordt het mogelijk ook nieuwe ideeën en nieuwe dromen te doen uitkomen.

Bijna alles om je heen is digitaal tegenwoordig. De krant lezen we op de IPad, iets opzoeken doen we met Google en niet meer in de encyclopedie en een trucje leren velen met een download of filmpje op YouTube. En nu gaat zelfs de blauwe papieren Belastingenvelop verdwijnen, hoewel dat natuurlijk veel minder erg is dan een papieren vakblad. De content zal echter hetzelfde blijven of zelfs meer te bieden hebben. En… digitaal is nog milieuvriendelijker ook!

Belangrijker nog: ook de jonge generatie goochelaars die voornamelijk op internet actief is, kunnen we hiermee bereiken. En dat is hard nodig om niet te ‘vergrijzen’, en hopelijk bent u jong van geest genoeg om mee te gaan met de digitale variant. De jeugd heeft de toekomst, nietwaar? Zij komen sneller met goochelen in aanraking via de nieuwe digitale media, zoals het succes van de internet-goochelaars al laat zien. Ook zij gaan zich inzetten voor de Informagie. Fantastisch toch?

Met de digitale Informagie is de redactie in staat sneller en actueler te zijn voor iedereen. Denk aan korte updates of actuele verslagen en aankondigingen. Daarnaast kan het ook meer bieden in de vorm van foto en videomateriaal. De promo die ik op de NMU-Facebook timeline zag was al veelbelovend… Niet gezien? Zoek het nog even op!
https://www.facebook.com/NMU-Magic-782430188468954/?fref=ts

Geloof me: ‘Informagie digitaal’ is geen ondoordachte keuze geweest. Al ruim een jaar wordt hard gewerkt om het nieuwe team te formeren en om dit digitale platform aan de NMU-leden aan te bieden. Het is ook een wens en beslissing van het Algemeen Bestuur, die alle goochelclubs van de NMU vertegenwoordigt om dit uit te voeren. De tijd en uren die hier nu al ingestoken zijn dwingen respect af. En deze creatievelingen doen het allemaal voor u: de goochelaar of goochel-liefhebber. Dus omarm het, zou ik zeggen!

Ik hoop dat de voorpret ook bij u leeft en dat u de laptop, IPad of smartphone in de aanslag heeft voor wat er gaat komen. Nu alvast een kleine smaakmaker voordat het digitale feest los gaat barsten. Als ik de berichten mag geloven staan er grootste plannen op stapel, met complete videoreportages, maar dat zal de redactie zelf aan u uitleggen wanneer het zover is. Voor nu heeft u in ieder geval een klein kijkje in de keuken van de dingen die komen gaan, en naar ik begrijp gaat het digitale voordoek in Maart volledig open. Nu alvast even door een kiertje previewen.

Langs deze weg wens ik de voltallige redactie heel veel succes met de laatste puntjes op de i van Informagie te zetten, en kijk ik reikhalzend uit naar de ‘grande opening’ van www.informagie.nl.

Met magische groet,

Jasper Oberon
President Nederlandse Magische Unie