Hocus Pocus Focus!

6 januari 2019 – Een gelukkig nieuwjaar gewenst! Bent u druk geweest met goochelen in de wintermaanden november en december en is het voor u ‘gelukkig’ nieuwjaar omdat er wat meer ruimte in de agenda is? Of voelt het gewoon als een nieuwjaar waarin het geluk een hoofdrol speelt? Voor mij is het een mix van beide. Een zeer drukke periode ligt achter me, want zoals de meesten wel weten kruip ik veel in de huid van Sinterklaas, omringd door vrolijke dans- en goochelpieten, maar ook met Kerst ben ik al jaren ‘intern’ als artiest in een hotel. Dus het zijn de nadagen van Kerst dat ik met familie en vrienden van het Kerstgevoel kan genieten.

De goochelshow van Bison.

Heel graag wil ik vertellen dat ik dat gevoel ultiem heb beleefd op het evenement ‘Het Amsterdamse Winterparadijs’ waar mijn dochtertje van 3 gelijk fan was van de Magic Show aldaar. Ze riep na afloop alleen maar ‘Ik wil naar Bison en Lotte’. Een grote lach op ons gezicht, Bison? dat was natuurlijk Dion, met wie ze net op de foto was geweest. Ze was compleet betoverd door de klassieke goochelaar, die daar met danseres Lotte een zeer magische en strakke show speelde én danste. Het vakmanschap spatte er vanaf en vooral de fysieke presentatie en de krachtige muziek maakten het heel apart en uniek. Een groot compliment voor vader Ron van Rijt voor de special effects en natuurlijk het hele team van Dutch Magic dat hier achter stond. En ook moet hier Mitchel Bovenlander genoemd, in het verleden als junior heel actief bij de NMU, die dit evenement als organisator op zijn naam kan schrijven. Schaatsen, glijden, draaien in de molen, sneeuwballen gooien, glühweinen en pofferen en een prachtige portie magie onder het dak van de RAI, het was een echt winterwonderland. Met dankzij Dion de nadruk op ‘wonder’!

Focus op Juniorenconcours en Festival.

Al op de vierde dag van het nieuwe jaar zat het Dagelijks Bestuur bijeen in het prachtige nieuwe huis van vicepresident Douwe om de toekomstplannen van de NMU door te nemen. Er is heel veel besproken, wat ik niet in een notendop kan samenvatten, maar op 9 maart is er weer een Algemeen Bestuursvergadering voor alle verenigingen, dit keer in Ede op de festivallocatie met een leuk programma en volop nieuws. Er zal veel info worden gegeven aan de clubs en er zullen diverse presentaties zijn door de redactie van Informagie, het Social Media Team en ook door Ahoy Rotterdam. We blikten kort terug op het drukke 2018 en het succesvolle Juniorenweekend in Lunteren van afgelopen oktober, maar de focus ligt vooral op de aanstaande evenementen. Het 35e Nederlands Kampioenschap voor Junioren in Meppel op zondag 14 april en het ‘Dutch Festival of Magic 2019’ dat op Hemelvaartsdag 30 mei, 31 mei en 1 juni zal worden gehouden in de Reehorst en het Akoesticum in Ede.

Hou vrij! Je bent er toch bij?

Hou die dagen vrij en wacht niet met reserveren! Er werkt een ongelooflijk groot team aan dit festival met: de Nederlandse Kampioenschappen toneel- en close up goochelen, de Internationale Hans Klok Trophy voor junioren, vele lezingen en workshops, een bruisende gala- én close up show en het gratis ‘open dag deel’ op Hemelvaartsdag en natuurlijk héél véél goochelwinkels in de dealer-room. Veel namen van artiesten zoemen al rond en er wordt door het festivalteam hard gewerkt aan het programma en de publiciteit. Op het Fism WK in Busan is er zelfs al geflyerd. Volg de website en social media van de NMU en ook via de Informagie zul je zeker op de hoogte worden gehouden.

Minder goede voornemens?

Ik opende met de vraag naar uw geluksgevoel in 2019. Ik hoop dat uw wensen en dromen mogen uitkomen, zeker op magisch gebied. Zoek elkaar op, bijvoorbeeld op de club, op het Juniorenconcours in Meppel of op het Dutch Festival of Magic. U zult mij daar zeker tegenkomen, maar dan een minder goed voornemen: daarna veel minder. Dat heeft alles te maken met een nieuw magisch wonder. Mijn Anne en ik verwachten eind april een tweede kindje, het zal een zoon zijn! Alles gaat goed en we verheugen ons zeer. Mijn termijn van 3 jaar President zit er alweer op! Met voorafgaand 6 jaar als vicepresident onder Flip en in de jaren daarvoor taken als jurylid bij het juniorenconcours en docent op het jeugdweekend is de NMU toch al meer dan 10 jaar een wezenlijk onderdeel van mijn leven. Met pijn in het hart… maar ook met het heugelijke vooruitzicht op een vrolijk baby’tje kies ik ervoor een flinke stap terug te doen wat betreft mijn NMU-werkzaamheden. De Hocus Pocus Focus zal voor mij na het festival in mei dus veranderen. Maar de NMU blijft in het hart en in het oog!

Jasper Oberon, President van de Nederlandse Magische Unie