WERELDKAMPIOENEN MISLEID

13-04-2017 Wat heb ik een heerlijk dag gehad in het Vorstelijk Complex in Zuilen! Ik had mij zeer goed voorbereid. Zelfs een ‘technisch fiche’ was verstuurd een paar dagen van tevoren. Om 9 uur stond ik klaar voor een heuse ‘technische doorloop’ in de theaterzaal. De technische ploeg was nog druk met een snoer her en der inpluggen. De sfeer was gelijk goed en bruisend. Een leuk muziekje stond ook klaar, wat ik zou zeggen en doen en waar ik zou lopen werd doorgenomen. De speech was getimed op 8 minuten. Ja, zelfs voor de uitreiking van de Gouden Speld wordt er gerepeteerd. Bloemen en certificaten ondertekend en op een geheim plekje klaargezet en alles besproken met Sandra die presenteerde. Fotograaf en cameraman waren gebriefd en mijn vrouw Anne had zich in de koffiecorner in de vensterbank gepositioneerd. Zouden de kandidaten ook maar één voet uit hun vrachtwagen stappen, dan waren ze gespot. Ze waren al vroeg naar het theater gelokt omdat ze moesten jureren. Maar toen de ochtendshow op de GiGaGoocheldag startte, waren ze nog steeds niet binnen.

DE GROOTSTE ANGST

Geen paniek, de NMU-balie werd ingeseind: ‘Als ze binnen zijn, dan direct naar het theater begeleiden en op een stoel zetten.’ Ondertussen was er bericht van ingewijden dat ze ‘in de file’ stonden. Nu ook al file op de vroege zondagochtend? Het programma in de zaal ging voort: een mentale act van Beer en uiteindelijk de zeer inventieve touwroutine van Flip. Gelukkig had ik die al eerder gezien, want mijn aandacht was behoorlijk afgeleid, dat kunt u zich voorstellen. Ik was van rij twee van voren inmiddels verplaatst naar rij twee van achteren. Licht en geluid had niemand zien binnenkomen en gelukkig wist uiteindelijk Jean Paul, die alles geconcentreerd stond te filmen, me te vertellen: ‘Ze kwamen net binnen, maar gingen weer weg…’. Wat? ‘Gingen weer weg?’, dat was de grootste angst…, dat ze misschien even gingen roken (ze zijn inmiddels gestopt bleek later) of alvast wat uit de truck halen voor de opbouw van ‘Magic Fantastic’.

DE DRUPPELTJES KWAMEN

Natuurlijk bleef ik super kalm… eh nee… ik voelde wat druppeltjes komen, want er was zo op gehamerd: het programma moet op tijd lopen! De presentatrice zou me binnen enkele minuten aankondigen en ik had niets anders te vertellen dan de olijke prelude die zou leiden tot het uitreiken van de Gouden Speld. Gelukkig sta ik niet alleen en in het donker van de theaterzaal werden alle rijen met vergrote pupillen afgespeurd. Wat bleek: ‘de heren’ en de crew van Magic Fantastic waren weliswaar de zaal uit gepiept, maar aan de andere kant weer keurig stil en ongemerkt binnengeslopen en hadden stille stoeltjes bemachtigd op de vijfde rij.

MAGISCHE KNALLER

Applaus voor Flip… ‘En dan kondig ik nu aan…’. En toen ging het gelukkig ontspannen en vanzelf. U heeft het filmpje misschien gezien. De file kon ik nog op een leuke manier in ‘de act’ verwerken en met veel genoegen en trots mocht ik de Gouden Speld van 2018 uitreiken aan ‘Magus Utopia’. Marcel Kalisvaart en Aquila Junior waren compleet overdonderd en heel blij. De première van ‘Magic Fantastic’ kreeg zo een gouden randje en was een magische knaller van een finale op deze prachtige dag.
Natuurlijk wil ik hierbij alle artiesten, crew, dealers, catering, personeel en de organisatie nog even een compliment geven voor dit prachtige voorjaarstreffen. Het was een heel gevarieerd, verrassend en rijk programma. De vlotte opzet van de korte lezingen en het intieme karakter van de close up show vielen op. Het smaakt naar meer en gelukkig is het Juniorenconcours in Meppel alweer aanstaande. Dat belooft ook vol te staan met nationale en internationale jonge supertalenten en een heel leuk rand- én avondprogramma. Niet te missen dus voor de goochelfanaat! Tot dan!

Met magische groet,
Jasper Oberon
President van de Nederlandse Magische Unie