HET AFTELLEN IS BEGONNEN!

Op het moment van schrijven is het precies nog één maand te gaan en dan zwaaien de deuren van De Meerse in Hoofddorp open voor alle liefhebbers van goochelen en barst het ‘Dutch Festival of Magic’ los.

RONDPRATEN

Voor iedereen die al kaarten in huis heeft, chapeau, want dit is een goed gebaar naar het organiserend comité van de NBG. Die hebben echt álles uit de kast gehaald, mijn complimenten. Voel je niet verplicht, maar mocht je nog geen kaarten hebben, wat me zou verbazen, dan zou ik snel tot actie overgaan. Ik zie een programma met geweldige artiesten, gala’s en lezingen dat ik niet zou willen missen. Ook een uitstekende gelegenheid om eens wat kennissen en vrienden uit te nodigen om ze bekend te maken met de ‘goochelwereld’. Dus praat het nog eens rond, want dit ‘Dutch Festival of Magic’, met veel zorg en enthousiasme voorbereid door het organisatieteam, verdient volle zalen.

FESTIVALMINDED

Het is niet voor niets dat na brede brainstorm het begrip ‘Congres voor de goochelkunst’ is omgetoverd in ‘Dutch Festival of Magic’. De oude naam klonk erg gesloten: alsof het alleen voor de praktiserende goochelaar was en liefhebbers niet welkom zijn. En het woord congres suggereert ook lange zittingen en vergaderingen, geen sprankelende optredens en feest. Om een breder en internationaler publiek aan te spreken is daarom gekozen voor het woord ‘festival’. Dat klinkt uitnodigend en modern in een festival-‘minded’ land. En de klank is internationaler, niet onbelangrijk, want gelukkig is het ‘Dutch Festival of Magic’ steeds meer een begrip aan het worden in het buitenland en heeft het een goede naam.

OPENER

Ik hoop ook dat er veel jonge liefhebbers van de magische kunst op het festival zullen afkomen. De ‘Youtube-generatie’ zeg maar. De donderdagmiddag is daarmee een geweldig goede opener met een Meet en Greet met de bekendste goochelaars van internet en televisie. Ik hoop dat deze volgers door de betovering van het festival en het zien van live-acts in het concours en de gala’s de aansluiting zullen vinden bij de Nederlandse Magische Unie.

TOVENAARSLEERLINGEN

Zelf sloot ik vorige week weer een lessenserie goochelen af in Amsterdam en ik heb aan alle tovenaarsleerlingen een flyer meegegeven en ze enthousiast gemaakt. We kennen allemaal wel een paar jonge goochelaars in onze omgeving, vergeet ze niet uit te nodigen. Want wat daar in Hoofddorp straks te zien is en te beleven, dat kan echt een ontdekking voor ze zijn!

GOOCHELHORIZON

De goochelhorizon is gelukkig nog een stuk breder, het bestuur zit niet stil. Daarom nog een paar andere belevenissen snel op een rij gezet. Op zaterdag 18 maart was er de halfjaarlijkse NMU Algemeen Bestuursvergadering in Utrecht, goed bezocht en met veel onderwerpen en positieve bijdragen. Zo stond een brainstorm over het zo geliefde Magic Art Center op de agenda.
Op 25 maart was er de Gi Ga Goocheldag in Goirle waarvan de organisatie in handen was van Griffel Gracht Vermaak. Een prachtige locatie, theater Jan van Besouw, met mooie workshopruimtes en foyer en een prachtige Kapelzaal. Er was een mooi divers programma met vooral workshops voor de jonge goochelaars. De dag is redelijk bezocht maar het veel meer kunnen zijn.
Het juniorenconcours in Meppel dat op 2 april gepland stond moest zeer tot mijn spijt worden afgelast. Er waren te weinig deelnemers, zelfs te weinig om het nog als een apart onderdeel te programmeren binnen het ‘Dutch Festival of Magic’. Gelukkig zien we wel enkele junior gezichten terug met een wedstrijd act op het NK. Alle reden om alle junioren op te roepen met een act te komen in 2018. Ook is het bestuur in gesprek met een ‘junior-ambassadeur’ die de jeugd intensiever kan begeleiden op weg naar een concours-act.
Verder was het Dagelijks Bestuur te gast bij Goochelclub Rotterdam op 6 april waar een vragenvuur door de leden wachtte. Er was behoefte om vragen te stellen en kritiek te delen en dat bleek vruchtbaar en leverde zo een waardevolle avond op. Ik was blij om de dag erna te horen dat mijn bevlogenheid om het goochelen in Nederland op een hoger plan te zetten goed was ontvangen, hoorde ik van de voorzitter.

GLIMMENDE OOGJES

Het eerste kwartaal is dus een bewogen start van 2017 geweest en er is genoeg om aan te werken. Maar mijn glimmende oogjes zijn vooral gericht op de magische driedaagse die de NBG ons gaat voortoveren op 25, 26 en 27 mei. Ik ben er bij!

Met magische groet!
Jasper Oberon

President van de Nederlandse Magische Unie