En een lach was getoverd

De kop is alweer ruim van het nieuwe jaar af. Goochelgenieters als u ruimden wellicht hun trucs op of stoften oude af. Gingen naar Leo’s Crazy Carrousel of laafden zich aan magie, illusie en een walhalla aan dealers in Blackpool. Op informagie.nl zag ik alweer leuke verslagen en ik moest lachen bij het verslag van Gandalf die het circus in Blackpool ‘de huishoudbeurs voor Goochelaars’ noemde. En zij die er waren glommen vol trots toen ze Hollands Glorie Niek Takens en Magus Utopia in het gala zagen schitteren. Ik hoop dat u allen weer veilig bent ‘geland’.

Schietende e-mails

Ondertussen schieten de e-mails hier door de mailbox met als onderwerp alweer een nieuwe evenement; de GiGaGoocheldag. Het is alweer de derde editie en kan gezien worden als het voorjaarstreffen voor de goochelliefhebber. Ik heb een uitgebreid inkijkje achter de schermen en ik kan vertellen dat de leden van de MKCN (en vele anderen) er alles aan doen om dit tot een heel mooie dag te maken. De goochelclub uit Utrecht nodigt iedereen op 11 maart uit te komen genieten in het Vorstelijk Complex te Zuilen, Utrecht. In deze gerenoveerde locatie zit ook het ZIMIHC theater en café Colour Kitchen en verschillende zalen wat het tot een multifunctioneel gebouw maakt. Het is ook de nieuwe uitvalsbasis van de MKCN, vandaar dat we er extra welkom zijn.

Ik ga naar de GiGaGoocheldag en neem mee…

Het programma is rijk… en sinds kort zelfs Jo de Rijck, want hij is de laatste aanwinst in de line-up met circa 30! artiesten. U kunt er elders genoeg over lezen, maar er is een ochtendshow die door de MKCN zelf wordt verzorgd en een spetterende Gi Ga Galashow als afsluiter met onder meer ook ‘Magic Fantastic’, een nieuwe ‘productie’ van Magus Utopia met Jim en Victoria in de hoofdrol. En dus nu ook met Jo de Rijck en zijn assistente Kip Curry op het ‘menu’. In het middagprogramma zijn er Magic ‘Ted-talks’ met als MC Wessel Kort. Een heel leuke vondst van de organisatie waarbij korte lezingen in snel tempo worden afgewisseld. En dan nog een heerlijke dealer-ruimte om een ’trucje te snuiven’, want dat mag niet ontbreken.

DFOM-2014-open-middag

Beginnerslessen en open dag

Achter deze GiGa dag gaat ook nog een stukje beleid van de NMU schuil. In 2014 is er op het Dutch Festival of Magic voor het eerst een ‘open middag’ uitgeprobeerd, waarop liefhebbers en geïnteresseerden konden kennismaken met het evenement, zonder direct een festivalkaart van meerdere dagen te moeten kopen. Die middag was een groot succes. Ze zagen en een podiumshow waar Nederlandse goochelaars, jong en oud, optraden, maar waar ook internationale namen zoals Johan Stahl, Wolfgang Moser en Dan Harlan hun kunsten lieten zien. Een bont palet en een unieke ervaring. Het publiek vond het prachtig en had ook toegang tot de dealerruimte waar het die middag gezond druk was. Ook op 11 maart is er dus een open dag element in het programma. Want de tijd van gesloten congressen zijn voorbij. Iedere club kampt met enige mate van vergrijzing en heeft moeite nieuwe (jonge) leden aan te trekken en zit mijn zijn handen in het ‘grijze’ haar. Daarom is het van levensbelang dat er nieuwe gezichten op deze dagen opduiken en we ze warm welkom heten. Vandaar dat in het programma ook weer beginnerslessen worden gegeven net al vorig jaar. En een kaartje kopen voor de galavoorstelling om 16.00 kan zolang de voorraad strekt. Kent u jeugdige goochelaars of enthousiast publiek… attendeer ze op deze leuke dag!

Ik ga naar de GiGaGoocheldag en neem mee…

Wist u dat je als NMU- lid ook een introducée mee kan nemen tegen hétzelfde NMU- tarief? Ja het is eigenlijk ongelooflijk, maar ik benadruk het hier maar even. Ik roep dan ook van harte op dat zij die van plan zijn te komen eens goed nadenken wie uit de vriendenkring zo een magische dag niet eens aardig zou vinden. Ik nam ooit eens ‘De Leeuw’ uit de Tovenaar van Oz ( een productie waar ik… ja inderdaad… de tovenaar mocht spelen) mee naar het Juniorenconcours in Meppel. En deze speler keek zijn ogen uit en genoot van de ‘andere wereld’ waar hij in terecht was gekomen. Net als in het verhaal uit de musical. De leeuw was stil van bewondering en… ging een paar trucjes wijzer als tovenaar naar huis.

Gesloten-Vuist

Uit zijn gesloten vuist

Mocht u dit lezen en nog nooit op een NMU-evenement zijn geweest: u bent echt van harte welkom. Als president maak ik me er nu hard voor om voor vele nieuwe enthousiastelingen de hobby, wat je beroep kan worden, toegankelijk te maken. Ik herinner me goed hoe mijn goede vriend Woedy Woet me zelf jaren terug nodigde voor een goochel-toen nog-congres van Mysterium in 2000 in in het net geopende Theater de Meervaart in Amsterdam. Ik wist niet dat zoiets als een goochelcongres bestond. Ik zag Dan Lefay een matrix op de vloer uitvoeren tussen de voeten van de bezoekers. En Anton Tanesha liet een munt verdwijnen, met één hand, uit zijn gesloten vuist. Een wonder, een groot wonder, tot ik een jaar later ontdekte wat ‘sleeving’ was.
Ook toen voelde ik met zeer welkom en ondertussen is die hobby uitgegroeid tot een beroep waar ik heel trots op ben.

Mirakels-Meervaart-2000

Bonkend Hart

Nu is goochelen al heel toegankelijk door de webshops, downloads en YouTube-tutorials (een mooi woord voor… inderdaad) maar ik blijf er in geloven dat het ontmoeten van elkaar op een festival of het genieten en aanmoedigen van de jeugd op een juniorenconcours het bonkend hart is van de Nederlandse Goochelkunst. Dus… tot 11 maart!

Alle info over de GiGaGoocheldag op 11 maart:

www.denmu.nl/gigagoocheldag-2018-2
en op Facebook op:
www.facebook.com/events
KAARTEN BESTELLEN: www.ticketkantoor.nl/shop/gigagoocheldag