Er schijnt een magisch zonnetje…

Even een rustmomentje. Leuk dat u even de tijd neemt om een kijkje te nemen op de Informagie. Ik vroeg me af of u het magisch zomergevoel al had gevonden? Misschien de goochelkast eens doorgespit tijdens de voorjaarsschoonmaak en een ‘truc nog in de verpakking’ tegengekomen? En daar lekker mee aan de slag? Of een routine die wat was vastgeroest eens opgepoetst? Leuke optredens gedaan? Het zomerseizoen is in volle gang en dat betekent voor veel goochelaars ook vaak optreden in de buitenlucht: op barbecues, buitenborrels en festivals. Zelf heb ik er alweer heel wat openlucht-magic op zitten. Een paar hele bijzondere optredens, één op een Pinksterfestival met een groot plein met rondom theaterwagens en één op een bedrijfsevenement waar ze overal van die leuke, aangeklede busjes hadden neergezet met vrolijke barristas, satémakers en een jong Volendam’s stel dat ditmaal geen haring, maar wraps verzorgde. Ik geniet ervan, van die magic in open air, ook al waait er soms een sponzen konijntje weg.

Wat ik geweldig nieuws vind is dat we dit jaar weer eens drie ‘openluchtkampioenen’ goochelen hebben. Of eigenlijk zes. Het is al heel wat jaren geleden dat de categorie ‘Straatgoochelen’ op een Nederlands Kampioenschap was vertegenwoordigd. Nu er een samenwerking is ontstaan tussen ‘Boulevard of Magic’ in IJmuiden en de NMU, konden deze kampioenschappen vorm krijgen. Herman Koster en Gerhard Hessling hebben dit jaar een Stichting opgericht om het succesvolle evenement op de boulevard in IJmuiden meer ruggengraat te geven. Ik heb het allemaal van heel dichtbij meegemaakt want ik werd in de ochtend door Herman Koster ook nog tot presentator gebombardeerd. Bedankt Herman! Een op zich vreemde rol, want straattheaterartiesten kondigen zichzelf meestal aan… dus het was even zoeken naar de vorm. Wat ook een rol speelde was dat het een onverwacht winderige dag was en de artiesten gelukkig een alternatief werd geboden door hun act in het Holiday Inn hotel te vertonen. Maar het blijft dan een vreemde setting: straattheater in een hotelzaaltje. Het was daarbij ook nog heel erg druk, dus lastig voor het publiek om het goed te kunnen zien. Overigens besloten ook enkele deelnemers alsnog buiten op te treden. Verder was er ook los entertainment in de vorm van tafelgoochelen en ballonmodelleren én de Magicshop was aanwezig met hun stand en organiseerde nog een leuk juniorwedstrijdje. Tussen het publiek waren twee jury’s te ontdekken. Eén van de Boulevard of Magic zelf (zeg maar: de publieksjury), die entertainmentwaarde hoog in het vaandel had. Daarnaast de NMU jury die volgens speciaal opgestelde criteria jureerde, die daarmee meer de FISM richtlijnen volgde. Beide jury’s riepen drie winnaars uit, totaal zes, of eigenlijk toch vier. Tja, hoe dat zit kunt u in het Informagie verslag van deze dag allemaal lezen, evenals de namen van alle winnaars. Graag wil ik hierbij alle winnaars en deelnemers, maar ook de organisatie feliciteren met hun prestatie en de mooie dag.

Trots ben ik dus op deze wedstrijddag en hopelijk vindt het volgende zomer een mooi vervolg. Dat was de eerste dag en er volgen er nog twee! Eigenlijk wel uniek, zo bespraken we in het Dagelijks Bestuur. Dat er wél een Dutch Festival of Magic is, maar dat het niet 3 dagen achter elkaar is, maar drie losse dagen. Dat vergroot natuurlijk de kans dat u wel op 1 of meer van deze drie dagen kan en komt. En ook een hotelovernachting is niet nodig! Voor alle zekerheid… maar het kan u bijna niet ontgaan zijn, de twee dagen die nog op de agenda staan:

– Op 25 juni in de Gala Studio’s in Meppel is het NK Goochelen in het Dutch Festival of Magic met een twintigtal wedstrijd-deelnemers, een scherpe jury, een supercharmante presentatrice en een hoofdgast die ook niet te missen is: Topas. Ik herinner me zijn act met zonnebrillen, dus qua zomer past dat ook helemaal in de lijn. Dit alles voor een zeer scherpe entreeprijs, inclusief lunch en diner en dat is bij Manro altijd zeer goed verzorgd kan ik u vertellen.

– De derde magische zomerdag is de week erna, op zaterdag 2 juli in theater Cultura te Ede met de titel: Gi Ga Goocheldag. Daarin is opgenomen het NK Goochelen voor Kinderen in de matinee en verder wordt deze dag omlijst met workshops, een open podium, ballondemonstraties en natuurlijk de goochelwinkels. Deze dag heeft meer de sfeer van een open dag, zoals die in 2014 ook in het Festival was geprogrammeerd. Ook een kans voor liefhebbers en jonge goochelaars om kennis te komen maken met de NMU en zijn goochelaars, zonder gelijk naar een driedaags congres te gaan.

Drie volle dagen magie met ieder zijn eigen sfeer en publiek. En dat bent u natuurlijk! Dus ik hoop dat we u als goochelaar of liefhebber op één of beide dagen mogen begroeten. Met een zonnige glimlach die past bij deze goochelzomer.

Tot slot wil ik in dit voorwoord een kleine onthulling doen. Ik heb begin dit jaar het Dagelijks Bestuur verrast met een nieuw idee. Het leek me aardig om af en toe iemand in het zonnetje te zetten die zich op bijzondere wijze inzet voor de goochelwereld. Een opsteker voor degene die steeds maar weer een bijdrage leveren in de organisatie of achter de schermen. Iets om hen die de NMU en de goochelwereld verrijken in ‘het zonnetje’ te kunnen zetten, om maar bij het thema te blijven. En dat is gelukt. ‘De Pluimen van de President’ heb ik het gedoopt en u zult vanzelf wel terugzien in de Informagie wie er verrast zullen worden met deze vrolijke opstekers.

Ik sluit af met de wens u op 25 juni of 2 juli te kunnen begroeten. Laten we er een magische zomer van maken.

Jasper Oberon
President van de Nederlandse Magische Unie