Utrechtse theatermakers Het Filiaal kwamen op het idee voor de theaterproductie: De Grote Illusionist (8+) door prachtige anekdotes van: Chung Ling Soo en Penn & Teller. Acteur Ramses Graus ging in de leer bij de ons welbekende Ronald Moray en hij kreeg voor zijn spel een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumpresentatie.

Voordat de voorstelling begon konden kinderen in de foyer een magisch boekje maken waarbij een kaart op magische wijze van de ene kant naar de andere kant verspringt. Bij die knutseltafel was het erg druk. Iedereen wil toch zijn familie of vrienden voor de gek houden? Daar ging de voorstelling ook een beetje over. Waarom houden we zo van leugens en bedrog? Is het de bedrieger die graag liegt of willen de mensen liever bedrogen worden dan de waarheid horen? Met dat soort vragen werd het publiek ook geconfronteerd.

Konijn in de make-up

Cast en Crew: Ramses Graus (objecttheatermaker en acteur), Gábor Tarján (Componist en acteur), Monique Covers (Regie en Tekst) en Henke Tuinstra (actrice). De voorstelling gaat in het begin over een jongetje dat dolgraag wil verdwijnen en dat leert als hij een goochelwinkel ontdekt. De rode draad in het verhaal is een konijn dat zichzelf graag in de make-up zet terwijl hij ons zijn verhaal doet. En er is een assistente die zich laat meenemen in het avontuur van goochelen en illusionisme. Anders dan de titel misschien doet vermoeden is het niet één grote show met illusies, maar gaat het verhaal over De Grote illusionist. Er zijn juist ook kleine trucs: zoals het laten verdwijnen van een balletje en het verschijnen van een sponsdorpje. En ook wat grotere illusies: zoals het lichaam waar het hoofd vanaf wordt gehaald en het laten zweven van de assistente, die allebei met een kleine aanpassing en een net iets slimmere belichting nog beter uit de verf zouden komen tijdens de voorstelling!

Meekijken vanuit de coulissen

Vernieuwend bij deze voorstelling vond ik dat je als publiek voor één keertje van achter de schermen mag meekijken in de coulissen bij De Grote Illusionist. Maar tegelijkertijd is dit soms ook verwarrend, omdat het werkelijke publiek zich zogenaamd aan de andere kant van het showgordijn bevindt waar De Grote illusionist zogenaamd staat op te treden. Maar ook wij, het publiek dat zogenaamd stiekem meekijkt vanuit de coulissen, worden erbij betrokken door met en voor ons trucs te doen. Ik moest daar mijn gedachten even over laten gaan, want persoonlijk heb ik nog nooit meegemaakt dat er tijdens een show ook nog een extra show in de coulissen plaatsvond voor derden. In de show wordt gebruik gemaakt van live muziek en driestemmige zang. Verder zitten er meeslepende verhalen, verbazingwekkende trucs en een pratend konijn in. Als de show begint wordt er al gelijk een interessant verhaal verteld over De Grote Illusionist. In dat verhaal worden er trucs gebruikt om het verhaal uit te beelden. Dan opeens wordt er geroepen: “Nog 3 minuten!” de show van De Grote Illusionist begint bijna! We zien de assistente rennen naar haar jurkje om het aan te trekken. Anderen leggen nog wat spullen klaar en dan begint de show. Het publiek dat stiekem meekijkt vanuit de coulissen krijgt van De Grote Illusionist af en toe kort alleen een stukje arm te zien die bijvoorbeeld een balletje laat verdwijnen of een konijn laat verschijnen. Dan komt de assistente terug, ze doet snel haar jurkje uit en dan gaan ze verder met het verhaal over De Grote Illusionist.

Staande ovatie

Er klinkt muziek en er wordt een mini-theatertje het toneel op gereden. Daarmee laten de acteurs zien wat er zich afspeelt op het grote podium waar De Grote Illusionist zogenaamd staat op te treden. Je moet wel goed blijven opletten en bij de les blijven of het over het heden of het verleden gaat, want even later wordt het mini-theatertje ook gebruikt om een verhaal uit te beelden dat zich dan weer in het verleden afspeelde. Ik vermaak me nog steeds prima en opeens begint het konijn te zingen. Het liedje heet: Een Konijn Zonder Wortels en de hele zaal is aan het lachen wat sowieso al op de juiste momenten gedurende de voorstelling regelmatig gebeurde. Aan het eind van het lied zweefde het konijn op een tafelblad naar de zijkant van het toneel. En alweer moest de assistente op, ze rent weer naar haar jurkje, doet het weer aan en gaat naar het podium. En dan opeens komt De Grote Illusionist toch nog bij ons en doet hij een illusie voor ons als publiek dat in de coulissen zit! Iedereen was verbaasd en moest heel hard lachen omdat de truc zo grappig was en zo goed uitgevoerd in slow motion! Het einde van de voorstelling bestond uit de truc met het aan het plafond opgehesen kistje met daarin een voorspelling die aan het begin van de show gemaakt was door de acteurs samen met ons. Ze kregen na afloop een staande ovatie!

De voorstelling duurde ongeveer een uur en ik heb me prima vermaakt! Ik denk dat je als lezer van de Informagie en/of goochelaar er niet heen moet gaan met de instelling om nu eens vanuit de coulissen alles af te kijken hoe het werkt want goochel-technisch zijn het natuurlijk acteurs die een goochelaar spelen, maar dat doen ze goed!

Van mij: vier sterren!

Hans Klik