In 30 jaar magie is er veel veranderd!

Meer dan 30 jaar ben ik als professional bezig in ons vak en heb nooit iets anders gedaan dan Magic!
In al die jaren heb ik veel ontwikkelingen meegemaakt in de goochelkunst en heb (helaas) regelmatig ervaren dat jaloezie en afgunst in deze wereld vaak parten speelt.
Vooral in slechtere economische tijden zie je het de kop op steken.
Gaat het goed is er niets aan de hand, gaat het minder dan zijn de goochelaars onderling nogal eens in rep en roer over pikken, uitleggen en gunnen.
Jaren geleden was er veel commotie over Hans Kazan, die bij Ren Je Rot op tv trucjes uitlegde.
Ik was één van de kinderen die voor tv smulde van deze trucs en ik werd daardoor enorm enthousiast gemaakt voor het goochelen. Nu 30 jaar verder kan ik zeggen dat juist die bewuste TV-programma’s er toen onder andere voor hebben gezorgd dat ik mijn droom en carrière heb kunnen waarmaken met dit prachtige vak.
Door de jaren heen is er veel veranderd in onze wereld, vooral door de komst van internet! StreetMagic op internet! Hier kwamen al snel reacties van goochelaars op, dat er buiten beeld dingen gebeurden, die aan het oog van de kijker onttrokken werden, waardoor het allemaal onmogelijk lijkt.
Is dat niet wat wij in ons vak allemaal al heel lang doen? Mensen afleiden, zodat zij net díe informatie missen waardoor de truc niet ontmaskerd wordt?
Dat afleiding via media, middels camera’s en het gebruik van ‘bekend publiek’ (om het maar even netjes te verwoorden) makkelijker te bewerkstelligen is is een feit, maar dat maakt het voor jou als TV-goochelaar alleen maar een stuk moeilijker als je dan weer op een event voor ‘echt’ publiek staat.
Dan zal je moeten bewijzen dat je ook zonder camera’s je publiek kunt Mind F*cken.

Nog nooit is goochelen of magic zo populair geweest als op dit moment. Dankzij programma’s als Mind-F*ck van Victor Mids op NPO3 , StreetMagic van Rob en Emiel op NPO3, De Magische Winkel op NPO3, Jan van Kammen op FOX, Nick Nielsen met Wardo Wonder op RTL4 Telekids en Magic Steve op SBS6. Ten opzichte van jaren geleden waar wij er alles voor deden om magic op TV te krijgen maar waar onze prachtige programma-ideeën stuk voor stuk op de plank bleven liggen (ideeën die nu zelfs verdacht veel lijken op wat er nu wel te zien is op tv,) worden de ideeën nu gretig afgenomen en is er veel magie op de buis te zien.
Super goed nieuws dat het de “creatievelingen onder ons” lukt, want er gaat enorm veel werk zitten in uitwerken, ontdekken en voorbereidingen van deze programma’s.
De kans krijgen, keihard werken, je nek uitsteken en er voor 200% voor gaan!
Dat is de spirit, dat vormt het succes.

Complimenten voor alle goochelaars die het voor elkaar hebben gekregen om hun programma op tv te krijgen, want ik weet dat het een lange en ook moeilijke weg is om te bewandelen.
In het bijzonder wil ik Victor Mids complimenteren voor de manier waarop hij magie onder de aandacht brengt op TV. De link tussen zijn vak en de goochelkunst is subliem. In no time was dit het meest besproken programma op tv en in het land. Hij heeft zijn nek uitgestoken, zich enorm goed voorbereid en de juiste mensen om zich heen verzameld. Als je zo de magie bij mensen thuis kunt brengen heb je het vak goed begrepen. Het gaat om de verbazing, verwondering en entertainment. Uri Geller is altijd omstreden geweest, hij heeft het zelfs tot vandaag de dag toe gered om het mysterie om zich heen in stand te houden, dat is inderdaad een gave!
Op vele Youtube kanalen zijn collega’s bezig om jongeren te enthousiasmeren voor de goochelkunst en die hebben bijvoorbeeld bij Robin Matrix al meer dan 6.370.000 hits opgeleverd. Iedereen is dus op zijn/haar manier bezig om zichzelf maar ook de goochelkunst te promoten. De NMU heeft haar jaarlijkse jeugdweekend waar de jeugd alles leert van professionals om met prachtige trucs naar huis te gaan!

De wereld verandert op allerlei vakgebieden en zo ook onze wereld.
Daar kun je in mee gaan of je kunt in het oude blijven hangen.
Tenslotte hebben we de typmachine ook verruild voor een computer en de telefoon met draaischijf voor een smartphone. Ik zou zeggen probeer met de tijd mee te gaan, geniet van de magie die we vandaag zien en beleven, ik ben bang dat je anders altijd achter de feiten aan zult lopen.

Chapeau voor een ieder die zijn nek uit steekt en veel positieve energie geeft aan ons mooie vak.Door veel van deze mensen is magic hotter than hot!
Tuurlijk….zij hebben er veel werk door…maar uiteindelijk profiteren wij daar allemaal van mee.

Ronald Moray
voormalig president Nederlandse Magische Unie