Zondag 20 mei was het eindelijk weer zover: de Boulevard of Magic op de Kennemerboulevard in IJmuiden zou aldaar zijn vijfde editie beleven.
Het was een feestelijke dag, echter, in de dagen voor de Boulevard of Magic waren de weersberichten zeer gunstig, maar de magische weergoden hadden toch een verassing in petto. Zo was het in bijna heel Nederland stralend weer en lekker warm, maar in IJmuiden was er zeewind, wat resulteerde in dikke mist en een fris aanvoelende temperatuur. Maar dat mocht de pret niet drukken, want het was tenslotte feest.

De dag werd officieel geopend door de voorzitter van de stichting Boulevard of Magic: Gerhard Hessling samen met de burgermeester van de gemeente IJmuiden, de heer Frank Dales. Met verve opende hij de festiviteiten door een lint door te knippen, daarna verbaasde hij het toegestroomde publiek met een goocheltruc: de appearing ambtsketen, een truc die weinigen hem na kunnen doen.

Daarna werd het tijd voor het echte werk: het straatgoochelen met de daarbij behorende wedstrijden.
Voor het tweede jaar liepen er twee wedstrijden naadloos door elkaar heen. Zo was er de wedstrijd die officieel door de NMU uitgezet werd en de winnaar daarvan mag zich officieel Nederlands Kampioen Straatgoochelen noemen. Hier werd dan ook wat strenger gejureerd dan bij de andere wedstrijd waar de focus qua jurering meer lag op de sfeer van een act en de entertainmentwaarde, en dus niet zozeer op de technische kant.

Het spits werd afgebeten door Mario Magic. Vorig jaar wist hij al in de prijzen te vallen en zou hij dat dit jaar weer voor elkaar krijgen?
Op zijn eigen hilarische wijze – die we van hem gewend – zijn wist hij al vrij snel een groep toeschouwers aan zich te binden en begon hij vrij simpel, zoals hij zelf ook aangaf, met het laten verdwijnen van een doekje. Een effect dat het nog steeds goed doet bij het publiek en voor verbazing kan zorgen.

Er was een plek waar je als deelnemer zeker wist dat je gejureerd zou worden en door middel van een roulatiesysteem kwamen daar alle straatgoochelaars voorbij.
De overige straatgoochelaars die moesten wachten op hun beoordeling of al klaar waren, gingen het publiek lekker verder vermaken op diverse andere plekken op de boulevard. Dus toen Mario begon waaierde iedereen uit en over de hele boulevard was er wel wat magisch te beleven, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam.

Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik bij diverse goochelaars wel het gevoel kreeg dat het meer goochelen op straat was dan echt straatgoochelen. Niks ten nadele van de desbetreffende acts want in een theateromgeving zouden ze goed uit de verf komen, maar bij het echte straatgoochelen draait het toch om showmanship en het aantrekken van publiek, iets wat ik toch miste bij een paar artiesten.

Leuk om te zien is dat deze wedstrijd steeds meer bekendheid krijgt in de goochelwereld en we werden verrast met twee nieuwe acts van bekende goochelaars, namelijk: de Biergoochelaar, oftewel Sven Bosch ,en Koen’s Laboratorium van Koen Willem Adraat, oftewel Dennis Oosterwold.
Twee totaal verschillende acts die konden rekenen op een groot publiek. Ook qua aankleding zagen deze acts eruit om door een ringetje te halen. De kar van Sven was een klein magisch podium op zich met veel techniek erin om de act met geluid te ondersteunen, evenals de kar van Dennis, ook die paste perfect in het geheel en was voorzien van een eigen geluidssysteem.

Er was nog een derde artiest met een mooi uitziende kar, namelijk Quintus de paarse goochelaar. Met zijn silent magic act wist hij het publiek wederom te betoveren zonder ook maar een woord uit te spreken
Wat heel erg slim is als je een straatgoochelaar bent want zo spaar je temminste je stem, want zo hoef je de menigte niet te overstemmen en ook is er zo geen eventuele taalbarriére. Quintus kon dan ook wederom rekenen op de eerste prijs en mag zich nu dus tweevoudig Nederlands Kampioen Straatgoochelen noemen.
Bij de andere wedstrijd die, zoals ik al eerder schreef, ook gelijktijdig aan de gang was werd Kariem Ahmed de grote winnaar en ook hij mag rekenen op eeuwige roem en de enveloppe met prijzengeld.
Daarna was het gezamenlijk lekker napraten in en rondom het Zandhuis en de gasten werden aldaar de gehele dag door vermaakt door Martijn Martel

Het middagprogramma werd afgesloten met niet alleen de prijsuitreiking van de wedstrijd maar ook weer door het uitreiken van een Pluim van de president. Voor zijn inzet voor de goochelkunst kreeg Herman Koster een pluim opgespeld en vol trots liep Herman de rest van de dag met dit glimmende kleinood rond.

Uiteraard vroeg ik Quintus ook om een korte reactie, maar dat liep niet helemaal zoals het zou moeten. Gelukkig liep alles met een sisser af.

Het was een mistige maar toch een hele gezellige en leuke dag, met veel magisch talent en nieuwe en verassende acts. Iedereen met liefde voor de magie kwam wel aan zijn trekken deze dag en dan moest het toetje nog komen: de gala-dinnershow gepresenteerd door Hans Kazan.
Een show die Las Vegas waardig was, maar daar hoort en ziet u later meer over hier bij informagie.nl

Jean-Paul