Door Marcel Verbakel
En dan is opeens de 67e Blackpool Magic Convention weer achter de rug. Het was weer onbeschrijfelijk. Veel magische vrienden uit Nederland en van “all over the world” weer gezien maar ook veel nieuwe gemaakt. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat was het een en al magie wat de klok sloeg. En ’s nachts schreef ik mijn dagboek om het thuisfront op de hoogte te houden maar ook om mijn creatieve energie kwijt te kunnen. Want dat krijg je daar wel. Op mijn openbare Facebook pagina schreef ik daarover en heb dat voor het Informagie platform en de NMU leden nog eens bij elkaar gezet. Lees het als een persoonlijke sfeerimpressie. Verre van compleet maar voldoende om je af te vragen zou ik volgend jaar ook niet eens moeten gaan…. Blackpool turns Orange. Let’s make magic together. We deden het met een delegatie van zo’n 60 man.

Dag 1. Trots op John Anders

Dag een dat was me er één op de Blackpool Magic Convention met zo’n 3.500 magische vrienden. Een inspirerende en waanzinnig leuke lecture van Rob Ramirez uit Las Vegas. Hij tokkelde op zijn ukelele als intro “Magic is hard, magic is hard”. Hij had de lachers op zijn hand. Daarna was het Morgan Strebler de Mindbender uit America die een lade vol bestek op een te gekke manier buigt. Het was wel een ‘vage’ performance en ik weet nog steeds niet of hij een character was, met zijn jas nog aan, of zichzelf. Ik hoop voor hem het eerste. Bil Abbott uit Canada vertelde dat hij eens een gig had maar dat zijn koffer niet aankwam. Hij kocht allerlei producten in de lokale winkels en deed een geïmproviseerde act. Dat gebeurt hem niet meer, dacht hij, dus ontwikkelde hij een show van 30 minuten die hij ‘meeneemt’ in een pennen-etui. Oftewel play big – pack very, very small. Voor 200 pond kon je na afloop die show “kopen”. Niet de meest geschikte verkoopformule als je weet dat er nog zo’n 100 dealers staan met soms zeer aantrekkelijke aanbiedingen.


Rob Ramirez, Morgan Strebler en Bil Abbott

Lezingen, shows en dealers…
The Great Zucchini (USA), kidsmagic zat booooordevol bruikbare tips. Zoek de overdrijving, bouw de spanning op en wees streng voor je publiek hoe jong het ook is. Want als je de aandacht wilt houden moet je geen afleiding toestaan.
De show ‘Dreamer’ van Sam Fitton was gratis toegankelijk maar wel met het verzoek een donatie te doen voor het Kankerfonds als je de zaal verliet. Well done! Heel, héél even ben ik bij een paar dealers langs geweest. Ik had pakjes stroopwafels en wat kaas meegenomen voor ze. Natuurlijk ook langs bij Alacazam waar Leo Smetsers o.a. de bel van Eddy Smit demonstreerde. Maar ook was daar de lancering van John Anders’ ‘Features’, misschien wel de hit van Blackpool.


Features ging als warme broodjes over de toonbank.
Links de meester zelf

David Losander stond er met zijn zwevende tafel maar ook het zwevende wijnglas. So smooth gebracht. In het restaurant stond een zwarte vleugel. Soms speelde die vanuit zichzelf, soms was het een magician die mooi speelde of dacht dat hij dat deed…. Maar ook plots een pianist met een zak over zijn hoofd. Was het een magician of onze eigen Wibi? Niemand die het weet.


Sam Fitton, David Losander en Wibi(?)

De gala met veel geschreeuw.
In de avond begon om 18.30 uur of 20.30 uur de gala-show. Tegelijkertijd waren er in een andere zaal ook twee shows. Een echt waanzinnige show van Morgan and West vol mentalisme en humor heb ik gezien.


Mentalisme met Morgan and West

De gala was er een met alleen een staande ovatie voor Charlie Freye en meer dan terecht. Leuk was ook dat Issy Simpson, (zij stond vorig in de finale van Britain’s Got Talent) een act deed. Vorig jaar heb ik haar nog geïnterviewd. Dat interview is hier terug te lezen. Compère Matt Edwards schreeuwde de acts bij elkaar waaronder die van Colin Cloud, waarvan ook onnodig, de volumemeters uitsloegen. Not my cup of tea. Google de Fransman Mikael Snanyiel eens voor zijn originele comedy act.


Line up Gala’s

En na afloop nog een biertje, nog een biertje en nog één dan… in hotel the Melville. Dag een dat was me er één op de Blackpool Magic Convention met zo’n 3.500 magische vrienden.


Lange rijen op dag 1

Dag 2. Trots op Igor Kort

Dag twee; ‘time flies when you are having fun’ op de Magic Blackpool Convention. Samen met nog zo’n 3.500 andere magische vrienden genieten we bijna van iedere minuut. Om 9.00 uur zat ik fris en fruitig (nou ja fruitig) met mijn allergrootste Blackpool vrienden: John Anders, Joop Schobben en Conraad de Groot bij de lezing van Dave Loosley. Een en al creativiteit op magisch gebied en een goede energizer. Daarna gelijk door naar mijn Franse held David Stone. Er kwamen in de lezing geweldige trucs voorbij waarbij ik dacht….o ja die heb ik ook nog onaangeroerd in de kast liggen.


Dave Loosley en David Stone

Heel veel dealers bezocht waaronder die van Igor de Kort- Brevis. Igor begrijpt dat het, net als bij magic, ook bij verkoop om een experience gaat. Op de inmiddels succesvolle flying mask “Venetian Beauty” heeft hij een duivels goede duivelvariant gemaakt. Gepresenteerd in een mooie stand met muziek, beeld en decor.


Igor de Kort in zijn stand en Arjan van Vembde met de duivel

De lezing van wereldkampioen Eric Chien maakte maar weer eens duidelijk dat oefenen, oefenen, oefenen pas echte kunst baart. “If you have only two years time you could this coin move too”. Twee jaar oefenen voor muntverdwijning die vier seconden duurt. Ongelofelijk wat deze wereldkampioen met kaarten en munten kan. ‘s Middags eindelijk een rondje dealers en weer wat leuke trucs gekocht.


Eric Chien

Mel Mellers: stand up magic comedy van de bovenste plank
‘s Avonds naar de show van één van de beste stand-up magic comedians Mel Mellers. Ik leende hem een 10 pond biljet (iemand moet het doen) en voor ik het wist stond ik op podium in een volgeladen Arena. Ik heb absoluut geen podiumvrees maar bij Mel werd ik letterlijk minuten lang steeds verder en meer in een hoek gezet en ‘ignored’. Dat kan je verwachten bij Mel. Maar goed wie kan nu zeggen dat hij in Blackpool het podium heeft gedeeld met Mel Mellers? Bijna niemand toch Niels Pronk? En bedankt Hans Matena voor de foto.


Marcel Verbakel op het podium met Mel Mellers

De galashow was TOP! David Stone opende met een ludieke act waarmee hij bijna won bij “France’s Got Talent”. Maar ook Hector Mancha uit Spanje, meestermanipulatie vol Spaans temperament en Mandy Muden (die dame ga ik nog eens opzoeken op YouTube) met haar geweldige sense of humor. Natuurlijk ook Eric Chien met zijn prijswinnende FISM act. Een terecht langdurige staande ovatie. En na de gala, de nachtshow met Dan Sperry, normaal te zien in Las Vegas voor 18plus. Check You Tube om te zien waar ik het over heb. Scheermesjes, naalden, glasscherven, bloed, horror. Het zit er allemaal in. Als zijn show begint met het inslikken van een draad om deze vervolgens weer uit zijn oog te halen dan is de toon voor deze spannende, lugubere maar toch ook soms zeer komische show gezet.


Dan Sperry

Ik had er absoluut geen spijt van om rond een uur of één de Wintergardens weer te verlaten. Dag twee: van 9 uur in de ochtend tot 1 uur in de nacht. Dat is 16 uur magic! ‘Time flies when you are having fun’…


Zondag Koopzondag

Dag 3. Trots op Ron Timmer, Peter Eggink en natuurlijk Hans Klok.

Dat was dag 3, de laatste dag al weer van de Blackpool Magic Convention waar zo’n 3.500 magicans from all over the world samenkomen. Een dag met een Nederlands tintje of eigenlijk tint. Eerst een Talk met Hans Klok voor zo’n 600 fans. Ook het publiek mocht vragen stellen. Een hele leuke “Hans probably the most people in this room would like to know: which shampoo do you use?” waarop hij antwoordt: “hotel shampoo”. Hans is ook verbaal weer in topvorm en kreeg een staande ovatie. Dat zal ‘ie niet vaak hebben meegemaakt denk ik.


Talk met Hans Klok bomvol

Het tweede Nederlandse tintje en mooiste compliment dat je kunt krijgen is in de Talk met Dynamo waarin hem wordt gevraagd wat de beste truc is van Blackpool 2019. I think ‘Coin To Can’. En laat dat nu ontwikkeld zijn door creative magic inventor Peter Eggink samen met Ron Timmer van het label “MagicfromHolland” en binnenkort te koop bij Magicshop. Over een paar weken komt de ‘Coin To Can’ uit en hoop voor hen op een kassucces. De voorzet is gegeven door Dynamo. Inkoppen nu allemaal.


Talk met Dynamo, met na afloop de drukbezochte signeersessie


Coin to Can was een hit

Dan Sperry de kindergoochelaar…?
Op naar de lecture van Dan Sperry. Ik ben benieuwd wat hij gaat vertellen over de nachtshow. Alleen de lecture die ging daar helaas niet over. Maar over zijn tijd als kindergoochelaar aan het begin van zijn carrière. Ik luisterde met het beeld van zijn nightshow in mijn gedachte. Vreemd en het lijkt onmogelijk als die twee werelden samenkomen. Dan de gave show van Tom Crosbie waarin hij zichzelf neerzet als ‘mathemetical nerd’. Hij vraagt iemand uit het publiek om aan een bekend persoon te denken. Vervolgens maakt Tom met 100 Rubiks Kubussen daadwerkelijk Donald Trump. Hij draait daarna het tableau om en Albert Einstein verschijnt (je bent tenslotte een ‘mathematical nerd’). Briljant bedacht en uitgevoerd!


Tom Crosbie

Interview met Hans Klok en Dynamo in de maak.
Op de laatste dag ook tijd gemaakt (en zij gelukkig voor mij!) met Hans Klok en Dynamo voor het stellen van de eerste vraag van een interview in mijn reportagereeks “de weg naar het podium met…”. Natuurlijk weer met een creatieve insteek. Bij Hans met koffers met een Panda print, letters, ballonnen, maar ook een van Suit Suit en Makita die op de een of andere manier te maken hebben met zijn avontuur in Las Vegas.


Koffers vol vragen voor Hans Klok

Bij Dynamo was mijn inspiratie zijn homepage van de website met zijn portret met allemaal statements over zijn carrière en persoonlijkheid. Die statements waren de vertrekpunten van de vragen. Bijvoorbeeld “What is the connection between you and Michael Jackson?” Binnenkort als hij tijd heeft nemen we het interview af en zal o.a. worden gepubliceerd op de Informagie, hét goochelplatform voor de Nederlandse goochelkunst. Want om nu zo’n 200 fans nog langer te laten wachten op een gesigneerd en gelimiteerd kaartspel ‘Abondoned’ (de naam van zijn nieuwe show met Rob Zabrecky) en selfie dat wil je natuurlijk niet. Ook als je Dynamo bent.


Voorbereiding op het Dynamo interview (De Weg naar het podium met…)

De gala, een geweldige afsluiting
En dan de gala met o.a Paul Zerdin met een geweldige buikspreekact waarmee hij America’s Got Talent won in 2015. De uitspraak “met twee monden praten” deed hij letterlijk/live. Lof en respect voor jongleur Kris Kremo, 67 jaar but still going strong. Ongelofelijk knap. Maar ook met een kunstzinnige act van Miguel Munoz (weer een FISM GrandPrix winnaar) uit Spanje. De finale van de gala was met Hans Klok. Grote illusies waarbij zijn 1, 2 of 3 ‘Diva’s of Magic’ verdwijnen en verschijnen. Maar ook een tafel laten zweven op feeërieke muziek. Hans kan en doet het allemaal. Een meer dan terechte langdurige staande ovatie viel hem ten deel die hij vervolgens deelt met heel zijn crew. Wat mogen, nee moeten we als Nederland toch trots zijn op deze allround magician. Het was de laatste grote show voor Hans naar Las Vegas vertrekt.

Mooi om daar bij te mogen zijn. En dan, dan nog even naar de Ruskin, the place to be en kom daar o.a. de Gonga Boys tegen. Dus na een biertje, nog een biertje, biertje… ach waarom ook niet. Maandag einde dag pas vliegen we terug. Blackpool tot volgend jaar, het hotel is geboekt.


After Party

Marcel Verbakel
Magic with a Smile

www.marcelverbakel.nl


The day after… in The Gazette met Leo Smetsers, Igor de Kort en Hans Roskey