Het is bijna weer die tijd van het jaar: zodra kerst en oud & nieuw voorbij zijn beginnen veel goochelaars met aftellen; ze tellen af naar een weekend in februari waar ze de kust bezoeken in een klein plaatsje ergens in Engeland, terwijl het buiten vriest of in ieder geval heel erg koud is.
Dit niet om de badplaats te bezoeken en te genieten van het strand, nee integendeel, ze gaan massaal naar het magische congres in Blackpool.

Je bent er nog nooit geweest, je hebt naar de site gekeken maar je kwam er nog niet helemaal uit, nou dan biedt deze gids je misschien wel uitkomst want die kan je alles vertellen over het congres.

Wanneer is het congres?

Simpel gezegd: het congres wordt elk jaar gehouden in februari, meestal in het derde weekend van die maand. Dit jaar wordt het congres gehouden van 16 februari tot en met zondag 18 februari 2018.
De datum voor het volgende congres in het jaar daarop staat dan ook meestal aangegeven in het programmaboekje dat je krijgt als je je bij de congresbalie meldt. Reuze handig natuurlijk voor als je alvast weer je hotel wilt vastleggen, bijvoorbeeld.

Waar is het congres?

Het congres wordt gehouden in het Blackpool Winter Gardens (www.wintergardensblackpool.co.uk). Hier zijn alle faciliteiten aanwezig om het congres tot een succes te maken, dus ver zoeken naar een plekje om even uit te rusten – bijvoorbeeld – hoef je niet te doen, het Winter Gardens heeft namelijk alles onder één dak.

Waar moet je slapen?

Het mooie van Blackpool is dat er letterlijk honderden hotels en Bed en Breakfasts zijn om uit te kiezen en als je dichtbij de actie wilt zitten, dan zou je een B&B of een hotel moeten vinden op Albert Road. De kamers daar zijn in de range van 20 tot 40 Engelse pond per nacht afhankelijk van waar je verblijft.
De meeste goochelaars proberen altijd op Albert Road te verblijven omdat het maar 5 minuutjes lopen is naar het Winter Gardens, maar ook omdat het congres hoofdkwartier gevestigd is in het Ruskin hotel (maar meer over dat hotel later).
De accommodaties zijn dus goedkoop maar wel gastvrij, je krijgt echt voor wat je betaald: meestal krijg je wel een redelijk bed, een ondermaatse douche en vettige frituur als ontbijt. Als je niet zeker weet waar je moet slapen dan is dit een leuke site om eens naar te kijken omdat je dan aardig wat hotels te zien krijgt die niet per se op Albert Road zitten.
www.hotels.uk.com

Fantastische informatie, vertel me nu maar over de tickets…

Okay, er zijn dus een paar manieren waarop je het congres kan bezoeken. Je kan kiezen om een dagkaart aan te schaffen, maar wat de meeste mensen doen is een Gold ticket aanschaffen, want die optie bied je het meeste waar voor je geld, dit omdat je dan drie dagen lang toegang krijgt tot het congres, maar ook tickets krijgt voor de drie gala shows in de avond. De meeste mensen boeken hun kaart of kaarten ruim van tevoren zodat je verzekerd bent van een plaatsje tijdens het gala, want het laatste wat je zou willen is dat je helemaal naar Blackpool komt en dan wanneer je aankomt bij de registratiedesk te horen krijgt dat er geen galatickets meer beschikbaar zijn, allemaal vanwege jouw late boeking.

Ik heb mijn ticket, het congres begint over een paar dagen… wat nu?

Het is als eerste heel belangrijk om jouw ticket uit te printen, zodra je dit via de email ontvangen hebt wan dit moet je namelijk laten zien bij de congresbalie om je registratiepas te krijgen.

Laten we het dan nu eens hebben over vervoer van en naar Blackpool. De meeste mensen uit het buitenland komen eerst met het vliegtuig aan en nemen dan een taxi (al dan niet gezamenlijk) of gaan per trein naar het congres. Als je per trein naar het congres gaat dan kan je je treinkaartje het beste van tevoren boeken (goedkope). Er zijn 3 stations in Blackpool maar je moet uitstappen op Blackpool Noord. Dit station ligt op een korte wandeling (ongeveer 10 minuten) naar het Winter Gardens en Albert Road.

***LET OP***
In 2018 wordt er gewerkt aan het spoor tussen Preston en Blackpool Noord. Voor vervangend vervoer wordt gezorgd door middel van een busverbinding maar als je het niet zeker weet neem dan even contact op met het vervoersbedrijf.

De innerlijke mens moet ook verzorgd worden

Blackpool kent genoeg eetgelegenheden waar je of even een snelle hap kunt halen of uitgebreid kunt dineren.
Het loont de moeite om eens een kijkje te nemen op www.moneysavingexpert.com
Hier kun je vouchers downloaden voor de liefhebbers van maaltijden zoals Pizza Express, Bella Italia, Pizza Hut etc. houden.
Print de voucher uit en neem ze mee. Wat ik dit jaar gedaan heb is mijzelf trakteren op een 90 dagen mogelijkheid van Tastecard. Deze kaart kost je 1 Engelse Pond en geeft je “2 voor de prijs van 1” deals bij veel restaurants, echt ideaal dus als je met een krap budget moet werken.
www.tastecard.co.uk

Er zijn een paar zaken die wel handig zijn om bij je te hebben zoals een niet al te grote rugzak of schoudertas. Houd er dit jaar rekening mee dat vanwege verscherpte controles hele grote rugzakken of tassen aan de deur geweigerd kunnen worden en dan kom je niet binnen, helaas.
Verder is een wat kleinere tas natuurlijk hartstikke handig om je programmaboekje in te stoppen, maar ook om al het magische speelgoed in te stoppen dat je aanschaft in de dealerhal.
Ook een notitieblokje en een pen kan weleens van pas komen, net als een spel kaarten want gegarandeerd dat als je even zit bij te komen er iemand wat trucs wil zien, een flesje drinken, een paar snoepje, en wat paracetamol zijn eigenlijk ook zaken die essentieel zijn om het congres te overleven.

the front of the blackpool winter gardens theatre

Ik ben er! en wat nu?

Nou heel simpel: ga gezellig naar het Ruskin (www.ruskinhotel.com). Dit is het hoofdkwartier van het congres en ook de locatie waar de meeste artiesten overnachten. Het is een hotel met drie bars om drankjes te halen dus er is genoeg gelegenheid voor een drankje en om lekker te zitten met net gemaakte vrienden en magie te bewonderen.
De meeste mensen zullen al op donderdagavond naar dit hotel komen om bij te praten met vrienden. Geen nood als je weinig mensen kent, goochelaars zijn over het algemeen aardige mensen en je maakt vrij snel al contact met onbekende mensen wat kan resulteren in leuke vriendschappen (hier weet de vertaler van dit originele stuk alles van)
Na een paar drankjes en wat goochelen, ga je terug naar je hotel voor wat nachtrust…je zal het nodig hebben!

MOGUH!

En dan is het vrijdag. Fris en fruitig spring je je bed uit, dat ene drankje te veel van gisteravond laat even van zich horen en met een zwaar hoofd ben je klaar om de dag te beginnen.
Na een lauwe/kouwe douche in een te kleine cabine ga je naar de ontbijtzaal voor een overheerlijk Engels ontbijt, tenslotte moet je de dag goed beginnen dus wie wil er geen bonen in tomatensaus met aardappelpannenkoeken en worst als ontbijt?
Na het ontbijt ga je dan vol goede moed naar het Winter Gardens. Zelf probeer ik er altijd zo rond 11 uur te zijn en wat er ook gebeurt, vergeet niet je registratieformulier mee te nemen om die om te ruilen voor de lanyard (pasje om om je nek te dragen) die je krijgt. Die lanyard is je toegangskaartje voor 3 dagen magie en gezelligheid. Heb je de lanyard niet bij je dan kom je er gewoon niet in.
Persoonlijk vind ik aankomen rond 11 uur een mooie tijd want in de ochtend zijn er vaak leuke lezingen, maar het is ook de kans om even wat koffie te drinken alvorens naar de dealerhal te gaan.

Oooooh, de dealerhal dat klinkt leuk!

En dat is het ook, twee grote ruimtes tot de nok toe gevuld met magische dealers. Zo zijn er dit jaar ongeveer 150 dealers aanwezig van over de gehele wereld om jou de nieuwste trucs te verkopen en te demonstreren!
TIP: Ga niet meteen op de eerste dag al je geld verbrassen aan goocheltrucs, maar loop eerst eens op je gemak even rond, kijk wat er allemaal te koop is, koop misschien die essentiële re-fills die je dan wel nodig hebt maar houd verder je geld nog even in je zak, gebruik je notitieblokje om te noteren wat je gezien hebt aan leuke deals of de zaken die je later nog wilt kopen.
Ook als je wacht tot zondag dan is de kans groot dat de dealers van buiten Engeland met aanbiedingen komen, want ze gaan liever naar huis met een zak geld dan met een zak onverkochte trucs. Uiteraard mag je op dat moment proberen te onderhandelen, maar overspeel je hand niet door te proberen het onderste uit de kan te halen. Met andere woorden: er is een benedengrens, tenslotte wil de dealer ook nog wat verdienen.

blackpool-dealer-room

Wat is er nog meer te doen vandaag?

Ga naar een paar lezingen, of een close-up show of een wedstrijd, zuig de sfeer in je op, probeer wat nieuwe vrienden te maken en in de avonden kan je genieten van een galashow.
Maar wanneer moet ik dan een hapje eten, hoor ik je vragen?
Goede vraag en er zijn verschillende manieren om dit te doen. In een ideale situatie ga je zo vroeg mogelijk voor de avondmaaltijd, want iedereen wil namelijk een hapje eten voordat de galashow begint dus het wordt dan al vrij snel druk in de restaurants in de directe omgeving. Als je alles goed geregeld hebt dan heb je na het eten nog even tijd om je nog even snel op te frissen in je hotel, je tassen op de hotelkamer te brengen en misschien is er zelfs nog tijd om een tukje te doen en dan is het tijd om terug te gaan voor de Galashow.

OK, leuk de galashow… maar eh wat is dat?

Ook weer een hele goede vraag. De galashow is een spectaculaire magische show die zijn weerga niet kent, die tijdens het congres elke avond gehouden wordt. Hier zie je de beste goochelaars en illusionisten van over de hele wereld hun kunsten vertonen, verspreid dus over drie avonden. Dit jaar staan Neerlands trots Niek Takens en Magus Utopia ook in de galashows.
Voor het congres van 2018 zijn er wel wat zaken veranderd betreffende de galashow. Zo is er een vroege show om 18:30 uur en is er een late show om 20:45 uur. Dit om iedereen een goede plaats te kunnen bieden in plaats van helemaal bovenin de nok van het theater te zitten om van daar naar mini-artiesten te kijken. Tijdens de galashow is er natuurlijk genoeg te doen voor de groep die de andere show geboekt heeft. Zo zijn er door het hele Winter Gardens diverse andere shows te bekijken. Dus op welk tijdstip je de galashow gaat bekijken: er is altijd wel wat te doen!

De galashow is klaar, het doek is dicht… en dan?

Doe dan zoals de meeste congresbezoekers doen en ga naar het Ruskin Hotel, neem een paar drankjes en ga lekker sociaal doen, maar wees gewaarschuwd: direct na de galashow is het heel erg druk in het Ruskin, wel gezellig, maar ook heel erg druk gewoon, zo druk zelfs dat het 6 rijen dik staat met mensen die staan te wachten om hun drankje te bestellen. Je kunt dan ook het beste meteen een dubbele bestelling doen. De mensen die een biertje drinken kunnen dan voorlopig zeker even voort, want die Engelse glazen zijn niet van die kleintjes. Kortom: bestel royaal maar in het geval van alcohol met mate… zeker met je maten!

En daar horen we de spreekwoordelijke haan al weer kraaien, ik heb een kater, maar ik ben opgestaan en ben klaar voor de nieuwe dag.

TOP! Dan mag je het voorgaande allemaal weer overdoen, de structuur van het programma is vrijwel gelijk iedere dag met lezingen en close up shows of wedstrijden en het gala aan het einde van de dag.
Begin de dag bijvoorbeeld met een kop sterke koffie en plan je dag vooruit. Sommige lezingen overlappen elkaar dus bepaal wat je echt wilt zien; en dit herhaalt zich weer allemaal op zondag.

Nou dat was het eigenlijk wel zo’n beetje. Ik denk dat dit allemaal wel de basis dekt van een Blackpool congres en wat er ook gebeurt: geniet ervan, je zal mooie magie zien, nieuwe trucs leren voor je repertoire en je maakt gegarandeerd nieuwe vrienden.

Mark Waddington

Deze beginners gids is als eerste gepubliceerd in de Facebook groep van de Blackpool Magic Convention en wordt met toestemming in Nederlandse vertaling gepubliceerd.
Wilt u de originele Engelstalige tekst lezen ga dan naar:
https://www.facebook.com/Blackpoolmagic

(vertaling: Jean-Paul Broekhuizen)