De maandag na het Blackpool congres keer ik terug naar huis. Bij de Amsterdam RAI blijkt er door de NS een extra stop ingelast te zijn in verband met de huishoudbeurs. Wel heel toevallig dat de huishoudbeurs voor de Nederlandse dames samen blijkt te vallen met de “huishoudbeurs voor goochelaars” in Blackpool.

En weer ruim 3500 man van vrijwel overal ter wereld, ook al kwam meer dan de helft uit Engeland.

Het is vrijwel ondoenlijk om de volle drie dagen aan lezingen, gala’s en dealers te beschrijven. Eén beeld zegt echter vaak meer dan 1000 woorden, dus bekijkt u vooral de volgende video voor een algemeen overzicht:

Eén ding is zeker: de goochelkunst moderniseert zich in sneltreinvaart!
Hieronder geef ik u mijn eigen persoonlijke indrukken en hoogtepunten, want als columnist moet je soms wel eens wat.
Blackpool was dit jaar aanzienlijk “beter” dan in voorgaande jaren. De gala’s hadden nieuwe gezichten als MC’s. Dus niet langer John Archer, Mel Mellers of Ken Dodd, die al meer dan 50 jaar dezelfde ouwe grappen recyclen.

Voor mij waren de meest inspirerende lectures (in min of meer willekeurige volgorde): Pit Hartling, Asi Wind, Ben Earl, Javier Benitez, Mark Elsdom en Olmac.
Er was zoveel aanbod aan lecturers dat de congresgangers vaak met een keuzeporbleem werden opgezadeld wat uiteraard slechts een luxe probleem was.

Van de drie gala shows vond ik de tweede gala de beste. Misschien moet u de volgende video eens bekijken:

Of typt u anders op Youtube “Gabor Vosteen” eens in. Niet echt een goochelact, maar wat een talent en een rasentertainer!

Magus Utopia sloot de derde gala show af met een spektakel Jeroen Bosch waardig. De act is volledig vernieuwd, maar moet m.i. toch nog wel wat verder groeien en ge-fine-tuned worden.

Heel bijzonder was Richard Turner die zichzelf Card Mechanic noemt. Om een voorbeeld te geven: hij leent een spel kaarten, laat dat grondig schudden en vraagt hoeveel handen hij moet delen en welke hand de winnende hand moet zijn. Hij deelt vervolgens de kaarten zonder te kijken en de winnende hand heeft – dat had u al begrepen – een royal flush schoppen. Ik schrijf niet zonder reden “zonder te kijken”, want Richard Turner is volledig blind! Schiet mij maar lek! Dacht je dat je onderhand alles wel gezien en meegemaakt had op goochelgebied…. en dan komt Richard Turner!
Tot volgend jaar in Blackpool!?

Gandalf

(foto bijschrift: Richard Turner is de man rechts op de foto)