Donderdagochtend 08.40 uur

De deurbel gaat. Het zijn mijn reisgenoten die mij met de auto komen ophalen om naar het vliegveld te gaan, de koffer word ingeladen, en een kleine twee uur later komen we aan op het vliegveld van Eindhoven. Na de gebruikelijke checks en controles zitten we in het vliegtuig en de gezagvoerder heeft er zin in. Wie wil er allemaal naar het zonnige Miami, wordt er gevraagd over de intercom. Een paar mensen steken hun vinger op. Ok, dan heb ik jullie creditcardgegevens nodig en anders vliegen we gewoon naar het altijd zonnige Manchester. Het blijft even stil en de gezagvoerder vervolgt: ok, Manchester wordt het dus. Het is daar op dit moment wel een beetje winderig, dus ben je liefhebber van een beetje actie en spanning dan zit je vandaag bij Ryanair in het juiste toestel.
En hij had niks teveel gezegd, de landing was met windkracht 7 op het vliegveld van Manchester nou niet echt een rustige landing, maar goed dat mocht de pret niet drukken. De gezagvoerder verstond zijn vak en elke landing waar je levend vandaan kan lopen is een goede landing.

Weer al die checks door en vlug naar de aankomsthal waar onze chauffeur stond te wachten, die ons naar Blackpool zou brengen. Inmiddels waren er meer mensen uit Nederland aangeschoven want we zouden een taxibusje delen, wat het uiteindelijk weer goedkoper maakt voor iedereen om te reizen.
Na een uur kwamen we aan in Blackpool en besloten we om de koffers snel naar het hotel te brengen om vervolgens een hapje te gaan eten, want vliegen maakt tenslotte hongerig.
Het is voor veel Nederlandse reizigers naar Blackpool bijna een traditie geworden: even een hamburger scoren bij een gelegenheid genaamd Quilligans.
Hier krijg je een hamburger waar je een heel gezin 2 dagen van kan laten eten voor een zeer lage prijs en lage prijzen spreken iedereen wel aan, zeker als je aan de vooravond staat van het grootste magische congres ter wereld, want dan weet je dat je gegarandeerd door je budget heen gaat met al dat moois om je heen.

Na het eten de congresbescheiden opgehaald, om vervolgens “even” naar The Ruskin (het congreshotel) te gaan om even bij te komen van de reis.
Daar aangekomen was het een weerzien van bekende (veel Nederlandse) bezoekers van het congres, die zaten even lekker te genieten van een drankje en van wat magie. Zo ook dus de crew van Alakazam (bekende Engelse goochelwinkel) die lekker zat te jammen met hun nieuwste aanwinst: een speciaal door Card-Shark gemaakt deck. Verder is het deck hartstikke normaal, maar de manier van maken en afwerken ligt huizenhoog. Deze manier van kaarten afwerken zou wel eens een nieuwe zogenaamde gold-standard kunnen worden.
De rest van deze dag is eigenlijk een dag zoals alle andere dagen: rustig aan doen, energie sparen voor de dingen die komen gaan, want als je naar het grootste magische congres in Blackpool gaat en je wilt alles meemaken zowel op congresgebied als tijdens de diverse afterparties, dan weet je dat je lange dagen voor de boeg hebt, maar van energie sparen kwam weinig terecht. Zit je in het Ruskin en het is gezellig, dan wordt dat gegarandeerd een kort nachtje.

Vrijdagochtend 08.00 uur

De wekker gaat, tijd om op te staan en vandaag is de grote dag: over een uurtje gaat het allemaal beginnen, maar eerst even lekker Engels ontbijten om vervolgens naar het Winter Gardens te gaan, want de dealer-hal ging om 09.00 uur open. Maar ook de eerste lecture begon al om 10.00 uur en die wilde ik niet missen. Een drukke ochtend dus.
Eenmaal de tas gevuld met de eerste trucs werd het tijd voor de lezing van Paul Gordon. Hem hebben we gezien op het NieuwJaarsTreffen in 2017 en deze man blijft boeien. Zijn lecture is gewoon een volledige show met hier en daar wat uitlegen goede tips. Kortom, echt een lezing waar je wat aan hebt en geen dealer-demo wat helaas de trend lijkt te worden de laatste tijd.
Na zijn lezing werd het tijd voor de lezing van Kieron Johnson, ook iemand die we hier in Nederland gezien hebben tijdens het Dutch Festival of Magic. Ook hier wederom een lezing van een hoog niveau met leuke frisse ideeën ook al is na afloop zijn tafel wel een grote puinhoop, maar goed dat zijn we gewend van Kieron.

Daarna stond er niet veel op het programma dat voor mij was, dus vond dus werd het tijd om eens uitgebreid langs de dealers te gaan. Dit jaar was het allemaal nog grootser dan voorheen, waarbij Vanishing inc. de allergrootste en opvallendste stand had, hun stand werd al snel gebombardeerd tot het “Bouncy Castle”

Dealerhal-2

Dit jaar waren er ook veel Nederlandse dealers aanwezig met een stand. Igor de Kort en Arjan van Vembde van Brevis Magic stonden er met hun stand voor de tweede keer mini-lezingen te geven met hun zwevende masker en tijdens het hele congres stond het bijna 3 rijen dik voor hun stand.
Dit jaar waren daar voor het eerst Ron & Gert van magicshop.nl met hun merk Magic from Holland en samen met Peter Eggink demonstreerde ze op hun stand wat nieuwe releases waar we vast en zeker meer van gaan zien in Magicshop TV. Ook was René Geelen van Dynamite Magic Shop er met een stand. Hartstikke leuk dus allemaal om te zien dat ook de Nederlandse dealers Blackpool ontdekt hebben en er met een stand staan.

Na wat uurtjes rondgesnuffeld te hebben en mensen gesproken te hebben die je alleen op dit soort grote congressen tegenkomt, werd het tijd voor het eerste gala.
En wat een gala was dit, niet avondvullend maar wel van een hoog niveau, waarbij er op vrijdagavond de grote ster Issy Simpson was.
Issy heeft op 8 jarige leeftijd meegedaan met Britain’s Got Talent en werd tweede in de finale.
Als je een optreden van Issy ziet en even blijft onthouden dat deze jongedame 8 jaar was ten tijde van haar deelname dan kan je alleen maar toegeven dat we hier te maken hebben met een aanstormend toptalent.

Na dit fenomenale gala werd het tijd voor sommigen om in het nachtleven van Blackpool te duiken en voor anderen om vroeg naar bed te gaan. Zelf hoor ik bij de eerste club, dus dat was wederom weer tot de late uurtjes lekker goochelen in het Ruskin en nieuwe vrienden te maken. Kortom, wederom heel gezellig, misschien wel iets te gezellig.

Zaterdagochtend 08.00 uur

Weer gaat die wekker en nu besef ik hoe gezellig het was gisternacht, maar goed: s’avonds een vent, s’ochtends ook een vent, dus hop onder de douche, ontbijten en naar het Winter Gardens.
Vandaag zou een bijzondere dag worden want het eerste interview dat we moesten doen stond in de planning en er was ook maar 1 lezing die mij kon bekoren. Van de rest wist ik van tevoren dat het een verkapte dealer-demo zou worden.
Maar de lezing van Russ Stevens die vertelde over het meedoen als goochelaar/illusionist aan een Got Talent achtig programma was zeer boeiend.
Hierin vertelde hij waar je als goochelaar op moet letten en dat je echt zelf in je act moet geloven wil je verder komen en dat je dus echt met iets speciaals moet komen.
Ook reageerde hij op het zogenaamde wurgcontract dat je moet ondertekenen en plaatste dat geheel in een ander daglicht, want stel je voor dat in je contract staat dat 40% van de inkomsten voor Got Talent zijn, maar je reist na je deelname wel de hele wereld over waarbij je een veelvoud verdiend van wat je nu verdient, dan is die 40% toch een schijntje?
En hij heeft gelijk vind ik. Of je nu als goochelaar een lekker bovenmodaal inkomen hebt of je verdient het 5-voudige van dat bedrag in een jaar na je deelname dan maakt die 40% toch ook niet meer uit, athans dat is zijn mening.
Natuurlijk vertelde hij ook over de weg die Issy Simpson afgelegd heeft met haar deelname aan het programma.
Na deze lezing werd het voor ons tijd om de grote kleine dame zelf te interviewen en ik kan nu alvast verklappen dat het een heel leuk interview geworden is. Het enthousiasme spatte van Issy af, ze was af en toe zeer gevat in haar antwoorden maar bovenal was ze zeer spontaan.
Op het moment van dit schrijven is Marcel dus druk bezig dat interview klaar te stomen voor informagie.nl

Marcel-JP-en-Issy
Issy met Marcel en Jp

De dag verstreek en het werd tijd voor de avondgala.
Hierin stond Neerlands trots Niek Takens en WOW wat gaf hij weer een visitekaartje af. Het zegt toch wel iets over zijn act als niet de huidige Europees Kampioen Manipulatie gevraagd word voor een optreden maar de nummer twee.
Niek was ook de enige artiest die het publiek van de stoelen kreeg met een staande ovatie in beide gala shows die avond.

Dealerhal-2

Daarna was het weer tijd voor wat gezelligheid. Ik kwam de club van Gonga tegen en sloot me bij het gezelschap aan. Iets verderop belandden we in een leuke bar met gezellige muziek en een beetje bijzondere DJ, die de hele tijd snedige opmerkingen maakte naar het publiek.
Volgens mij was het een soort van comedy-cafe achtig iets, maar we hebben daar wel de hele avond krom gelegen van het lachen. Magic Mike van goochelclub Gonga kon het niet laten om daar te goochelen heteen dus resulteerde in het nodige aantal kaarten tegen het plafond. Afijn, om een lang verhaal kort te maken: zo zijn we diverse barretjes en clubs afgegaan en zo rond half zes in de ochtend wisten ze allemaal dat die magische Hollanders geweest waren.

Card-on-ceiling

Zondagochtend 10.00 uur

Ergens in de verte hoor ik een vaag geluid van een wekker; toch een teken dat er iets te diep in het glaasje gekeken is afgelopen nacht, maar goed, met de Brabantse gezelligheid binnen handbereik sta je nooit met lege handen zal ik maar zeggen.
Maar goed dat mocht de pret niet drukken. Vandaag stonden er nog vele leuke dingen op het programma: het close-up gala, diverse lezingen maar wederom ook weer een interview met niemand minder dan Wayne Dobson.

Wayne-Dobson-JP-en-Marcel
Wayne Dobson

Ondanks de ziekte van Wayne hebben we wel onwijs gelachen. Helaas is hij lichamelijk niet veel meer, zijn geest is nog superscherp en we moesten het interview toch even stopzetten om op adem te komen van het lachen.
Na dit leuke interview weer even met Wayne teruggelopen naar zijn dealerstand om hem netjes af te leveren zoals we hem opgehaald hadden en daar zag ik vanuit mijn ooghoek aldaar Richard Turner zitten.

Richard-Turner
Richard Turner

Douwe haalde het al aan in zijn column, maar Richard is een zogenaamde Card-Shark en is een levende legende in dat wereldje. Dat hij volledig blind is maakt het nog eens bijzonder om hem aan het werk te zien.
In de avond zou hij ook nog een lezing geven waar ik naar uitkeek, want wat hij doet met een spel kaarten is onbeschrijfelijk te noemen.
Liet hij in het gala van donderdag al wat hoogstandjes zien, dit keer gooide hij er nog een schepje bovenop tijdens zijn lezing.

Nu was het ook nog de bedoeling dat hij wat technieken zou uitleggen maar daar is het nooit van gekomen. Zo hadden wij het geluk dat we een uur lang een show te zien kregen van Richard en de mensen die dus de tweede lezing gingen bezoeken kregen de uitleg.
Binnenkort komt de documentaire over hem beschikbaar op iTunes, dus ik heb weer iets om naar uit te kijken.
Maar na deze lezing was het toch echt tijd voor de laatste galashow, en wat een afsluiter was dit.
Javier Benitez wist het publiek op het puntje van de stoel te krijgen met zijn fenomenale act en magie met kaarten.

Maar als toetje op dit gala was daar de langverwachte act van Magus Utopia en wat een spektakel was dit weer: mooie kostuums, mooie illusies, alles was weer om door een linking ringetje te halen en deze act heeft zeker de potentie om die tweede wereldtitel in de wacht te slepen.

Nu kan ik nog wel hele lappen tekst schrijven, over hoe leuk het grootste magische congres in Blackpool was, dat er veel uurtjes slaap zijn overgeslagen, dat je op zo’n evenement als dit snel nieuwe vrienden maakt, en eindelijk eens de mensen in het echt kan spreken die je normaal alleen via de gebruikelijke sociale kanalen spreekt, maar daarvoor ontbreekt mij de ruimte. Daarom: ik heb weer een topcongres meegemaakt, echt eentje voor in de boeken als het beste congres tot nu toe. Het heeft mij weer doen beseffen dat het bezoeken van een congres toch wel een “must” is!