En dan ineens ben je weer thuis en zit het FISM EU in Blackpool erop….dagen vol met indrukken, vrienden en collega’s, lezingen, workshops, magic dealers, geweldige gala’s en natuurlijk het internationale concours.

En daar mocht ik plaats nemen in de internationale vakjury, als jury lid voor close-up en stage magic. De verantwoordelijkheid is groot en geloof me, het kost veel energie om gefocust te blijven en elke nieuwe performer weer fris te beoordelen. (25 Close-uppers en 34 Stage -acts). We waren als jury een geweldig team en dat werkt toch wel erg prettig. De discussies over de deelnemers in de pauzes waren pittig maar fair en met kennis van zaken. De beslissingen die genomen moesten worden zijn serieus en respectvol gedaan. Het blijft altijd moeilijk om alle meningen op één lijn te krijgen, maar ik moet zeggen dat onze individueel gegeven punten niet erg van elkaar afweken. Volgens de FISM regels moet je elke act “breed” beoordelen. Dat wil zeggen dat alleen een goede techniek of een originele presentatie niet voldoende is. Alles is belangrijk en we gaan echt voor het hele plaatje, dus moet de vakjury kennis van “alles” hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik trots ben op de Nederlanders die meegedaan hebben. Niek Takens kreeg een dik verdiende tweede prijs voor zijn prachtige manipulatie act, maar óók de 3 anderen acts (Manro & Loïs, Lodewijk de Widt en Michael van Straelen met z’n 16 jaar!) mogen heel trots zijn op hun prestaties! Het was een sterke competitie en dat was ook mijn verwachting, als ik eerlijk ben.
Ik denk dat iedereen die naar het FISM EU in Blackpool geweest is genoten heeft van alles wat daar te zien was!

Ik was de eerste 2 dagen “druk” maar ik vond het een eer om al die mooie, bijzondere, grappige, originele maar soms ook onbegrijpelijke acts te mogen beoordelen. Het waren indrukwekkende dagen en ik kijk daar met een goed gevoel op terug !

Graag tot een volgende keer!

Sylvia Schuyer