Blackpool 2017: om door een ringetje te halen

Van 16 februari tot en met 20 februari 2017 was het weer zover: het jaarlijkse mega-congres georganiseerd door de Blackpool Magic Club, of zoals het door iedereen genoemd wordt, gewoon: “Blackpool”.

Het gaat te ver om alles te beschrijven, gelukkig waren we sterk vertegenwoordigd met Gandalf, Kylian en ondergetekende om verslag te doen van het congres, dus aan verslagen geen gebrek. Marcel Verbakel was ook aanwezig op het congres en hield ons ook op de hoogte via social media waaronder NMU Magic op Facebook. Zijn “dagboek” kunt u ook vinden in de Informagie.
Mocht u als lezer Facebook hebben en ons daar nog niet volgen, dan kan ik u zeker aanraden om dit te doen. Altijd het laatste nieuws het eerste, dat is wel bewezen de afgelopen dagen.
Live deden we verslag van de Nederlandse deelnemers en hoe ze het gedaan hebben. Direct nadat bekend geworden was dat Niek Takens 2e in de categorie Manipulatie is geworden stond het ontvangen van de trofee en bijbehorende oorkonde al op ons Facebook-kanaal.
Dus zo was iedereen die ons volgt op NMU Magic er toch ook een beetje bij.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een fantastisch congres gehad heb. Voor mij was het de tweede keer dat ik geweest ben en de “Blackpool-bug” heeft mij behoorlijk te pakken genomen. Dit jaar was de groep Nederlanders groter dan ooit; er gingen schattingen rond dat er rond de 200 landgenoten rondliepen. En allemaal steunden ze de Nederlandse deelnemers voor de volle 100 procent. Na elke act wapperden we vrolijk met onze Nederlandse vlaggetjes, die beschikbaar gesteld waren door Jeffrey de Lange van de Magische Loge, om aan de deelnemers en de rest van de zaal te laten zien dat we er voor ze waren en na elke act schreeuwden en joelden we onze longen uit de spreekwoordelijke lijven.

vlaggetjes

Lodewijk de Widt en Michael van Straelen lieten zien dat ze met micromagie hun mannetje konden staan en extra bijzonder was wel dat Michael de jongste deelnemer ooit is van F.I.S.M.
Jammer genoeg vielen beide heren niet in de prijzen, maar als ik ze een beetje ken zullen ze zich zeker revancheren en zullen ze in de toekomst vast wel met hun magische spierballen gaan rollen om de competitie knock-out te slaan. Op het podium hadden we in de categorie algemeen goochelen Manro & Lois als troef ingezet. En weer hebben ze hun act aangepast, andere kostuums en meer van die details die de act nog beter maakten.

Met duivennummers is het in Blackpool extra spannend, want we weten allemaal dat er maar iets niet goed hoeft te gaan en je wordt als goochelaar door een volle zaal uitgefloten. Het was even heel spannend want de duif die de zaal “ingegooid” wordt, besloot een kleine bocht te maken richting de coulissen en ging richting de muur. Maar wat er toen gebeurde was magie op zich. Manro liep op de duif af, knipte in zijn vingers en de duif kwam als een magneet op metaal richting Manro gevlogen om vervolgens op zijn hand te landen. Dit momentje hoorde er zeker niet bij werd mij achteraf verteld, maar dit bewijst wel weer dat je met veel trainen alle problemen snel kan oplossen als dat moet. Hun act heeft mijn hart gestolen, maar helaas niet die van de jury en ook Manro & Lois vielen niet in de prijzen.

Maar heel stiekem ging alle aandacht wekenlang voorafgaand aan het Europees kampioenschap toch uit naar Niek Takens. René Laurant noemde de categorie manipulatie tijdens het Nieuwjaarstreffen ook wel het koningsnummer van het goochelen. En niet geheel onterecht; als alles gaat zoals het moet dan zit je naar echte magie te kijken. Als het echter even niet zo lekker gaat – zoals bedacht – dan zit je gewoon naar iemand te kijken die zijn zakken aan het legen is. Niek was als eerste aan de beurt in deze categorie en deed zijn nummer naar mijn mening vlekkeloos. Maar helaas zag de jury toch een paar kleine foutjes ,waardoor er een paar punten niet toegekend werden. Toch kon Niek rekenen op een staande ovatie van het publiek en vlogen op social media de opmerkingen voorbij dat mensen naar de nieuwe kampioen hebben zitten kijken. Daarna was het de beurt aan Nestor Hato uit Frankrijk. Nestor begon naar mijn mening wat zwakjes en sullig, maar in de tweede helft maakte hij dat meer dan goed: kaarten die in het rond vlogen tot grote hoogtes en met groot gemak opgevangen werden in de borstzak, althans zo leek het in ieder geval. Kaarten die op de knie gestuiterd werden en die vervolgens uit elkaar spatten in twee kaarten en een wolk van confetti.

Voor mij en veel van de congresgangers was toch wel de grote verassing de act van Iván Asenjo uit Spanje in de categorie stage illusions. Een unieke magische travestie act die opkomt voor de HLBT-gemeenschap. Mensen twijfelden of deze act wel voldoende was voor een derde prijs, ik kan dan alleen maar zeggen dat smaken verschillen en ik hou hier zo van. Een lekkere frisse wind door het goochellandschap kan zeker geen kwaad en Iván en zijn team zorgen daar zeker voor.

Ivan

Ook Gandalf noemt Grand Prix winnaar Patrick Lehnen met zijn unieke act met de lamp. Een act die je gezien moet hebben om te geloven, en die inderdaad met geen pen of toetsenbord te beschrijven is. Patrick zit in zijn act met zijn handen in het haar, zeg maar gerust dat het lijkt op een zogenaamd writersblock. En dan komt de lamp tot leven en ontstaat er zonder ook maar een woord te spreken een samenspel tussen Patrick en de lamp. Er is geen materiaal van deze act online, maar dit filmpje gemaakt door Pixar geeft precies weer wat de lamp deed aan emotie en bewegingen.

Combineer dat met een vleug magie zoals bijvoorbeeld een lamp eerst tekenen op een vel papier om vervolgens die lamp uit dat vel papier te pakken en aan te doen en je hebt een adembenemende act.

Lezingen waren er ook voldoende, genoeg voor iedereen en voor elk wat wils.. Zelf heb ik mij beperkt tot de lezingen die nou eens niet bij mij passen, dus dan zit je zomaar bij een lezing van The Petrosyans oftewel de snelste quick-change artiesten ter wereld. Ze begonnen hun lezing met een korte show (later in het gala deden ze het allemaal nog eens dunnetjes over) en daarna lieten ze in detail zien hoe alles werkte, van het maken van de kostuums, het aantrekken en prepareren van die kostuums voor een optreden en de uitvoering daarvan. En als je ze aan het werk ziet zonder de verhullende doeken dan zie je meteen waarom ze aan de wereldtop staan. Diep maar dan ook diep respect voor wat The Petrosyans doen.

Ik schreef al eerder dat we kunnen terugkijken op een fantastisch Blackpool congres. Mooie nieuwe trucs gezien bij de 150+ dealers, gala’s om je vingers bij af te likken, maar vooral het ontmoeten van oude vrienden, het maken van nieuwe vrienden en samen de passie delen voor magie zijn toch wel de ingrediënten die een congres tot een succes maken. Ga je naar het Blackpool congres, dan is de kans ook heel groot dat je na een congresdag belandt in het Ruskin hotel, waar het elke avond tot diep in de nacht druk is en waar waar je ook kijkt er altijd wel iets te zien is. Zo schoof ik een avondje aan bij de Belgische collega’s en werden we getrakteerd op een hypnoseshow door de Belgische hypnotiseur Rob de Groof.

Rob

De volgende avond werden we getrakteerd op een demonstratie van Kieron Johnson. Een man die zaken in zijn maag kan opslaan maar ook weer kan terughalen. Dit valt wel onder het kopje “bizar”, maar het is wel ongelofelijk en grappig om te zien.

Het afsluitende gala was van een zeer hoog niveau, mooie acts en zoals ik eerder schreef gaat het te ver om alles te beschrijven. Dankzij de digitale mogelijkheden tegenwoordig kunnen we stiekem toch nagenieten van enkele nummers. Eén nummer wil ik toch graag even laten zien: magie in zijn puurste vorm door wereldkampioen Kim-Young Min.

Later in het Ruskin sprak ik Kim-Young Min om hem te complimenteren met zijn act en hij verzekerde dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Hij is bezig met nieuwe onderdelen toe te voegen aan deze act zodat het verhaal dat hij uitbeeldt nog duidelijker wordt. Voor hem persoonlijk werkt hij er ook aan om de voorbereidingstijd van zijn act te verkorten, want hij heeft iets meer dan een uur nodig om deze act te prepareren om nog maar te zwijgen van de glitters die hij na drie dagen nog terug vindt in zijn haar.

Kim-Young

Het congres was om door een ringetje te halen en natuurlijk zijn er altijd puntjes die verbeterd kunnen worden, maar met Arthur Casson aan het roer waren alle congresgangers het over één ding eens: dit was het beste Blackpool congres tot nu toe, het congres heeft een stap voorwaarts gemaakt, het was verfrissend, vernieuwend en memorabel Een congres dat ik voor geen goud had willen missen.

Jean-Paul