Bert Wijnholds – lid van goochelclub Passe Passe en van de Dutch Magical Society / dependance Exloo – ontving op 21 oktober een ‘Pluim van de President’ uit handen van de President van de Nederlandse Magische Unie. De uitreiking vond plaats tijdens het 19e Goochelweekend voor de jeugd 2017.

Opsteker

De pluimen van de President zijn de opsteker voor hen die o.a. achter de schermen veel werkzaamheden verrichten voor de Nederlandse Magische Unie en vormen zo de mogelijkheid om de persoon of personen om wie het gaat even in het zonnetje te zetten voor zijn of haar verdiensten.

pluim

Vanaf 2009 was Bert er ieder jaar bij voor de techniek, tijdens zijn studie en ook in de jaren daarna.
Dit jaar is het de 15e keer dat Bert Wijnholds er bij is en ook nu kon de NMU weer op hem rekenen om de techniek op zich te nemen. Daarnaast geeft hij ook adviezen voor het verbeteren van acts, treedt hij tijdens de eindshow op als stage hand en verricht hij allerlei hand en spandiensten.
Hoewel hij de kost moet verdienen met optredens, houdt Bert ieder jaar dit weekeind vrij om hier met de NMU het geweldige NMU Goochelkamp tot een groot succes te maken.

De tekst op de bijbehorende oorkonde luidt

De President van de Nederlandse Magische Unie wil aan jou graag een pluim uitreiken om je te bedanken voor je bijdrage aan de Nederlandse Goochelkunst en de inzet voor de stichting NMU.
Namens alle goochelaars van Nederland wil ik je bedanken voor alles wat je hebt gedaan en je enthousiasmeren je vele werk met plezier voort te zetten.Ik hoop dat deze pluim een ware opsteker voor je is!

Techniek

De redactie sprak met Bert over wat deze Pluim voor hem betekende en hij wilde nogmaals onderstrepen dat dit heel bijzonder en eervol voelt, ook omdat het besef er kwam dat hij al 15 jaar meedraait in de goochelwereld.
Op de goochelweekenden voor de junioren was het eerst als jochie langs de kant meedoen vertelt Bert verder en na een Goochelweekend had je meteen nieuwe vrienden.
Vanaf mijn achttiende werd ik gevraagd hand en spandiensten te verrichten door de techniek te doen voor de show op het podium. Hier valt vormgeven van acts onder, evenals theatertechniek zoals licht en geluid.
Maar mijn voornaamste taak is toch wel om er voor te zorgen dat alles wat betreft techniek klopt, het juiste licht op het juiste moment, evenals er voor zorgen dat de artiesten in de dop op het podium op tijd “gezenderd” zijn maar ook ruim ik de rommel achter hun kont weer op na een act. Dus bij een manipulatie-act is het vooral kaarten rapen geblazen, om over de snowstorm in China maar te zwijgen. De hoofdredacteur vatte het samen als ‘wat Gerhard Hessling doet bij het Dutch Festival of Magic’ dat doet Bert Wijnholds op het juniorenweekend.

Toeschouwer mag niks merken

Ook verzorgt hij regelmatig workshops tijdens het Goochelkamp waarbij improviseren een belangrijk onderdeel is en in de vorm van zogenaamde “theatersports” zorgt hij ervoor dat de jonge deelnemers op een luchtige en ludieke manier weten om te gaan met een situatie die misschien niet volgens het boekje gaat, waardoor uiteindelijk de toeschouwer niks merkt van het feit dat je als goochelaar staat te improviseren.
Daarnaast is Bert vooral werkzaam in het land als goochelaar in verzorgingstehuizen en werkt hij veel in restaurants. En – of dat niet genoeg is – draagt hij ook nog de verantwoordelijkheid voor het entertainment in het park van Wildlands Adventure Zoo, waar hij ook regelmatig op de Bühne staat om een wervelende magische show te geven voor het toegestroomde publiek. Kortom: je mag wel zeggen dat Bert een magische bezige bij is.

De redactie van informagie.nl feliciteert Bert dan ook langs deze weg met deze verdiende Pluim