Het is een feit: boeken beginnen meer en meer uit de mode te raken in de goochelwereld. Steeds meer goochelaars gebruiken liever dvd’s als hun primaire bron om onze duistere kunsten te leren. Het is echter een feit dat je als goochelaar heel veel mist als je geen boeken leest. Je zult veel meer een eigen stijl ontwikkelen als je boeken leest en je zult ook dingen vinden die je nergens op dvd’s kan vinden, dingen die legendarische goochelaars zoals Michael Vincent, Darwin Ortiz en Paul Wilson aan de top van het kaartgoochelen gebracht hebben.

Dit artikel gaat niet te diep in op wat voor boeken er goed zijn voor beginnende goochelaars maar met welke boeken je verder kan gaan zodra je klaar bent met het lezen van Royal road to card magic of met Card College.

De boeken

The Expert at the Card Table door S.W Erdnase
Dit boek wordt door de goochelwereld beschouwt als de bijbel van het kaartgoochelen en ondanks dat dit boek zo hoog staat aangeschreven, hebben heel erg weinig mensen het boek daadwerkelijk gelezen. Het boek is een erg lastig boek om te lezen omdat het is geschreven in oud Engels en daarom erg “droog” is. Maar dit is echt een geniale bron van het kaartgoochelen en – zoals beschreven in een ander artikel – je leert erg veel van de hierin beschreven gambling moves.
Ook is het gedeelte uit dit boek over goocheltrucs uitstekend en zijn bijna alle technieken uit het goochelgedeelte van dit boek praktisch.

Magic of Ascanio – The Structural Conception of Magic door Arturo de Ascanio
Dit boek focust 100% op de theorie van het goochelen en er staan geen effecten beschreven in dit boek. Hoewel er geen effecten staan beschreven in dit boek is het essentieel voor de bibliotheek van iedere moderne kaartgoochelaar. Dit boek gaat over de psychologie achter het goochelen, waarom wij bepaalde acties doen en wat wij wel en niet moeten doen.
Veel goochelaars zijn nog altijd bang voor het palmeren van kaarten, Zoals Marlo ooit zij “Palming is what separates the men from the boys!”. Hiermee wordt uiteraard bedoeld dat veel goochelaars nog steeds bang zijn voor het palmeren van kaarten terwijl er niet heel veel is om bang voor te zijn. Ascanio gaat diep in op de psychologie achter het palmeren van kaarten, zowel van de kant van de goochelaar als de kant van de toeschouwer.
Dit boek is zelfs zo goed dat goochelaars zoals Michael Vincent dit boek hebben bestempeld als een MUST READ!

Magic of Ascanio – Studies Of Card Magic Door Arturo de Ascanio
Als we dan toch al zijn begonnen aan Ascanio’s eerste boek, dan kunnen we ook wel meteen het tweede boek lezen.
De zin hierboven komt misschien een beetje sarcastisch over maar het is wel de waarheid. Ascanio heeft vier boeken geschreven. Het eerste gaat over theorie, het 2e en 3e gaan over kaartgoochelen en het 4e gaat over goochelen met de color changing knives.
Jammer genoeg ben ik nog niet toegekomen aan het lezen van het 3e en 4e boek van Ascanio maar ik kan wel uitleggen waarom ik voor het 2e boek heb gekozen, en de volgorde heeft hier niks mee te maken!
Na veel discussie met een Spaanse goochelaar (Het land waar Ascanio vandaan komt) ben ik er achter gekomen dat Ascanio in het 2e boek zijn favoriete effecten beschrijft. Dit houdt dus in dat in dit boek de effecten staan waar Ascanio het meeste aan heeft gewerkt. Je ziet in dit boek dus heel erg goed de theorie uit het eerste boek terug.
Hoewel dit boek een heel erg goed boek is heb je wel geduld nodig voor het lezen ervan omdat sommige dingen verloren zijn geraakt door de vertaling van het Spaans naar het Engels.

Inner card Trilogy door Dai Vernon
Als Dai Vernon er nooit zou zijn geweest dan had het goochelen er nu nooit zo uit-gezien als het er nu uit ziet.
In dit boek leer je erg veel over goochel technieken, hoe je technieken beter kan maken en hoe effecten simpeler kunnen worden uitgevoerd. Dit boek staat niet alleen vol met geniale en praktische effecten maar je zult uit dit boek sowieso dingen halen die de meesten van jouw collega- goochelaars niet weten.
Editor note: Als je één van alle boeken moet kiezen die hier beschreven staan dan raad ik dit boek het meeste aan.

Stars of magic
Hoewel dit boek niet 100% is gefocust op kaartgoochelen staan er een paar van de beste kaarteffecten in, zoals the Homing Card en Triumph.
Er is niet veel meer te zeggen over dit boek anders dan dat elk effect uit dit boek praktisch en goed is.

Secrets of the puerto rican gambler door Daryl
Dit is een perfecte follow-up als je de boeken van Vernon hebt gelezen. Dit boek bekijkt concepten uit Vernon’s Triumph en je kan hier één van de beste “Triumph displays” leren die er tot het heden bestaat. Ook leert dit boek je goede lessen over Jazz magic en over het goochelen in verschillende situaties.

Card Shark door Darwin Ortiz
Dit boek is mogelijk één van de beste boeken die ik persoonlijk ooit heb gelezen. Dit boek is niet alleen heel erg praktisch maar alle effecten zijn heel, maar dan ook echt heel erg goed uitgedacht. Dit boek heeft een combinatie van Walk-around en Table-top effecten. Elk effect uit dit boek is een killer en zal jouw publiek 100% versteld laten staan.

Confident Deception door Jason Ladayne
Jason behoort tot een nieuwe generatie kaartgoochelaars en dit is ook te zien aan zijn effecten. In dit boek zul je moderne variaties van oude effecten maar ook com-pleet nieuwe plots vinden. Jason heeft niet alleen een hele nieuwe manier van het nadenken over effecten maar doet dit ook op een hele slimme manier. Alle effec-ten lopen goed in elkaar over en de gebruikte methodes zorgen ervoor dat het tempo van het effect niet verzwakt.

One Degree door John Guastaferro
Dit is waarschijnlijk één van de betere boeken die de laatste Jaren zijn uitgekomen. Dit is overigens ook één van de boeken waaruit ik zelf elk effect zou willen vertonen bij mijn professionele optredens. Hoewel sommige effecten niet 100% puur zijn omdat dat nodig is voor de methode. Zo heeft hij in sommige trucs 2 effecten in 1 gestopt. Hoewel de methodes heel erg goed en slim zijn is het nadeel dat de gedachte achter het effect verloren kan raken door de methode. Toch is dit een geni-aal boek om te bestuderen en je zult veel leren over de structuur van kaarttrucs. Ik kan je voor 99% garanderen dat je een truc zult halen uit dit boek die je zeker zult gebruiken.

Less is More door Benjamin Earl
Dit is een zeer modern boek, zo modern dat dit boek pas in 2017 is uit gekomen. Dit boek gaat in detail in op hoe je als goochelaar effecten eenvoudiger en echter kan maken. Alle effecten in dit boek zijn gefocust op de 4 azen. Dit boek gaat voor-namelijk heel erg diep in op hoe je een 4 azen productie zo echt mogelijk kan laten lijken. Hoe kan ik er voor zorgen dat mensen echt voelen dat ik de 4 azen vind uit een spel kaarten, dat is wat je leert uit dit boek!

Last note:
Dit zijn de boeken voor dit moment maar er zal een vervolg komen op dit artikel met meer klassieke boeken die essentieel zijn voor elke kaartgoochelaar.

Rico Weeland