Twee jaar geleden kregen Alex Blackwood en Fritz met een Z een idee. Ze wilden magie weer op de kaart zetten in Amsterdam. Na wat brainstorm sessies rolde daar de Amsterdam Magic Show uit, afgekort AMS. Niet geheel toevallig ook de ‘callingcode’ van luchthaven Schiphol is.

Er werd gezocht naar een locatie die goed bereikbaar was en er werd gekozen voor het Paleis van de Weemoed op de Zeedijk. Op nog geen 5 minuten lopen vanaf Centraal Station een ideale locatie om deze show goed tot zijn recht te laten komen.
Vervolgens kwam de zoektocht naar magicians. Nou, die waren zo gevonden. Arthur Gerards, Quintus de paarse goochelaar, Aljaz Son en Timon Krause traden toe tot de groep “resident magicians” en uiteraard konden Alex en Fritz met hun magische talent niet ontbreken.

De eerste show was in juli 2016 een feit. Een slimme marketingcampagne werd opgezet om het balletje te laten rollen en in no-time was deze show uitverkocht en kon er gerekend worden op 70 stoelen gevuld met enthousiast publiek.
Zo was ook ondergetekende aanwezig om de magicians te supporten, evenals mensen uit China, Australië, Amerika, Schotland en Zweden. Uit alle uithoeken van de wereld waren mensen naar de show gekomen, wat de voorstelling een internationaal karakter gaf, en aangezien de show Engelstalig is, is het voor iedereen zeer goed te volgen.
Het publiek was al lekker opgewarmd door de resident magicians die voordat de show echt van start ging het publiek verbaasden met close-up magic, maar ook het drankje van het huis hielp daarbij, want het is een feit, hoe meer drank in de mens, hoe magischer het wordt.

De host van de avond betrad het podium, riep de illustere woorden “Welcome to the Amsterdam Magic Show” en begon aan zijn openingsmonoloog. Dat er comedy in de show zat was wel duidelijk. De zaal was al meteen op de hand van de host die alle gasten met zijn humor feilloos wist te bespelen. Na een paar minuten kwam daar de eerste magician die het enthousiasme in het publiek wist door te trekken naar grotere hoogte. Hier voltrok zich iets bijzonders, Fritz en Alex hebben goud in de magische handen, en de avond was nog maar net begonnen.
De avond vloog voorbij en achteraf bleek de mix van resident magicians een gouden greep te zijn. Het ene moment kwam je niet meer bij van het lachen terwijl je het volgende moment met verbazing zat te kijken wat voor toeren er door bijvoorbeeld Arthur of Timon gedaan werden.

Magicians_group-amsterdam-magic-show2

Fritz en Alex waren zo overtuigd van hun concept dat ze al bezig waren met de show die een maand later zou plaatsvinden. Inmiddels is het een standaard geworden, elke eerste dinsdag van de maand zetten ze de boel op zijn kop. Maar voor de tweede show hadden ze een powerhouse in magic uitgenodigd om mensen te verbazen. Niemand minder dan Michael Vincent gaf een optreden en ook Caroline Ravn uit Zweden was uitgenodigd om de vaste cast aan te vullen.
En zo geschiedde het elke maand. Elke keer wordt er een talent uit het buitenland aangetrokken om een optreden te verzorgen. Om een paar namen te noemen:
Jon Allen, Tom Stone, Martin Hansson, Fernando Figueras, Ming Da en Jo de Rijck met zijn kip Curry.
Het succes van de show is ook te danken aan de variëteit die maandelijks wordt gebracht door nationale en internationale artiesten die allemaal zo hun eigen specialiteit hebben binnen de goochelkunst.

Jo is inmiddels met zijn kip een graag geziene gast, en staat garant voor een hilarische act.
Een leuke anekdote is wat er gebeurde tijdens de show van juli 2018. Jo was uitgenodigd om samen met Curry een optreden te verzorgen, alleen qua planning van artiesten was er een kleine factor waar geen rekening mee gehouden was. Voor de act van Jo zat “The Candyman”, een nieuwe act van Johan – de man van theater Quatsch. Wat er hier gebeurt, is dat er een Willy Wonka-achtig figuur op het podium komt en allerlei snoepjes en exotische drankjes uit het niets tevoorschijn weet te toveren, maar de Candyman had ook een kleine bokaal waaruit een constante stroom mais kwam dat veranderde in popcorn, wat vervolgens over zowel het hele publiek als het podium uitgestrooid werd.
Na deze act kwam dus Jo met zijn kip. Normaliter is deze act al hilarisch, tot het moment dat Jo besefte dat een podium vol met popcorn en mais niet ten goede komt van de concentratie van kip Curry.
Om een lang verhaal kort te maken, alles wat je zou verwachten gebeurde ook. Curry had meer oog voor de mais dan het gebruiken van haar mentale gave. Jo loste dit super op, maar ik zag bij menig bezoeker de tranen over de wangen rollen van het lachen.

amsterdam-magic-show-artiesten

Er gebeurt altijd wel iets bijzonders elke eerste dinsdag van de maand bij de Amsterdam Magic Show en het publiek weet elke maand de show te waarderen, wat resulteerde in een zogenaamd ‘Certificate of Excellence’ van Tripadvisor.
Het publiek bestaat voornamelijk uit volwassenen, dat is ook de doelgroep, maar regelmatig zitten er ook gezinnen met kinderen die de avond van hun leven hebben. Ze worden qua woordenschat opeens een heel stuk wereldwijzer, maar ook bij de wat jongere doelgroep scoort de show erg hoog vanwege de uitmuntende magie.
Vanwege die populariteit is de show inmiddels ook uit zijn jasje gegroeid en sinds een paar maanden is de thuisbasis ‘Boom Chicago’ geworden op de Rozengracht, wat perfect bereikbaar is met de auto en OV. Op deze locatie is er meer ruimte voor publiek, en is de mogelijkheid om verder te groeien.

Op het moment van dit schrijven bestaat de show officieel 2 jaar, waarbij de show elke avond stijf uitverkocht was. Om het 2 jarige bestaan te vieren wijken ze op 7 augustus uit naar een nog grotere zaal in ‘Boom Chicago’ met een line up om van te watertanden.
Het enige dat ik u kan mededelen op dit moment is dat Sabine van Diemen voor het eerst in Nederland twee spectaculaire illusies laat zien waaronder de beroemde ‘bullet catch’.
Dus dat belooft wat.

korting

Aangezien de founders van AMS u graag als NMU lid willen laten kennismaken met de show nodigen ze u van harte uit om eens een keer te komen kijken.
Als u als NMU-lid kaartjes wilt bestellen dan gaat u naar www.amsterdam-magic.com en geeft u bij uw bestelling de code NMUAMSXL2 op. U krijgt dan namens de Amsterdam Magic Show en de NMU 15% korting op uw kaartjes voor de show op 7 augustus. (actie is niet geldig op VIP of UVIP tickets)
Uiteraard is het eerste drankje erbij inbegrepen.
Zie ik u daar?


Jean-Paul Broekhuizen