Mededeling voor de pers

Milan ten Bosch en duo Espen en Luka winnaars van Nederlandse Juniorenkampioenschappen Goochelen 2018 in Meppel
Hans Kloktrofee gaat dit jaar naar Zuid Korea: Luna (Namkyung Kim).

Op zondag 15 april streden 16 jeugdige goochelaars tijdens het 34ste NMU Junioren Goochelconcours om de titel Nederlands Kampioen Goochelen voor Junioren. Een concours dat dit keer voor de 34e keer werd ggeorganiseerd door de Stichting Nederlandse Magische Unie (de NMU).

Bijzonderheid was dat er dit jaar voor het eerst een ruime buitenlandse deelname was met veel juniorgoochelaars uit o.m. Japan en Korea. De buitenlandse deelnemers streden met name mee om de Hans Kloktrofee.

De wedstrijd kent twee disciplines: toneel- en close-up goochelen. En zoals de categorie al aangeeft, het toneelgoochelen vindt plaats op het toneel waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van wat grotere attributen. Dit varieert van illusies met kisten en kasten tot het manipuleren met kaarten, ballen en doeken. De categorie close-up speelt zich af onder de neus van de toeschouwer, in dit geval dus de jury.

Deze NMU vakjury bestaat – naast een aantal leden die hun sporen in het goochelen al verdiend hebben – ook uit een z.g. lekenjurylid. Dit is veelal iemand uit de theaterwereld of met een culturele achtergrond.

Hans Klok trofee:
De Hans Kloktrofee is een speciale prijs die wordt uitgereikt aan de deelnemer met het hoogste puntental. Dat kan dus een Nederlander zijn, maar evengoed een buitenlander.

De goochelkunst mag zich verheugen in een voortdurend groeiende belangstelling van het grote publiek waaronder heel veel jongeren. TV programma’s als Streetmagic, Mindfuck en het engelstalige Dynamo Magic dragen enorm bij aan deze belangstelling.

Goochelverenigingen:
NMU kent een groot aantal goochelverenigingen in Nederland. Een aantal van deze verenigingen hebben op hun beurt weer een juniorenafdeling waar het ‘bruist’ van de activiteiten. Bij deze clubs coachen de oude rotten in het goochelvak de jongere leden en zo worden ze ingewijd in de geheimen van de kunst.

Sinds een paar jaar speelt de competitie zich af in Manro Evenementen Studio Gala in Meppel. Daarbij vormen naast de clubleden natuurlijk ook veel vaders, moeders en opa’s en oma’s een enthousiast publiek.

Na afloop kon de vakjury een groot aantal winnaars bekendmaken. Namen en gewonnen prijzen staan in de bijlage vermeld.

 

 

De Nederlandse Magische Unie (de NMU)

De Stichting Nederlandse Magische Unie (de NMU) is een overkoepelende organisatie van Nederlandse Goochelverenigingen en bestaat sinds 1951. Het doel van de stichting is het onderhouden van de contacten tussen goochelaars onderling en het stimuleren van kwaliteitsverbetering. Dit doet zij door o.a. het organiseren van het Dutch Festival of Magic en het Nederlands Kampioenschap Goochelen, het organiseren van studiedagen voor amateurs en professionals, het organiseren van het Nederlands Juniorenkampioenschap, afgifte van Jeugddiploma’s goochelen, de Gouden Speld en het uitgeven van het Nederlandse online goochelmagazine, genaamd ‘Informagie’. De NMU selecteert de Nederlandse goochelacts voor deelname aan Europese en Wereldkampioenschappen (FISM) en heeft vele wereldkampioenen goochelen voortgebracht.

De Nederlandse Magische Unie: sinds 1951 erkend podium voor de goochelkunst.


Noot redactie, niet voor publicatie:
Bijgesloten zijn een tweetal foto’s die vrij van rechten gebruikt mogen worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. D.W.  Swierstra – vice president NMU, tel 035- 6236 280 of 06-8157 6525, vicepresident@denmu.nl

Bijlage

Lijst met uitslagen en prijzen

Uitslagen Nederlandse Juniorenkampioenschappen Goochelen 2018:

CLOSE-UP goochelen
1e prijs – Milan ten Bosch
2e prijs – Wessel Kort
3e prijs – Abel Benninga

Arie Brouwer & Co Voerman Aanmoedigingsprijs Close Up: Magic Tycho
Onderscheiding voor uitvinding: Syb Faes

TONEEL goochelen
1e prijs – Espen en Luca – GRAND PRIX
2e prijs – Alfredo Lorenzo
3e prijs – Nigel Otermans

Arie Brouwer & Co Voerman Aanmoedigingsprijs Toneel: Goochelaar Lukas

Uitslagen internationaal juniorenconcours om de Hans Klok Trofee 2018

CLOSE-UP goochelen
1e prijs – TaeHwan Kim (KR)
2e prijs – Milan Ten Bosch
3e prijs – Wessel Kort

TONEEL goochelen
1e prijs – LUNA (Namkyung Kim) – GRAND PRIX
2e prijs – Geonho Lee (KR)
3e prijs – Espen en Luca

Bijschrift foto’s:

nr 2419: Winnares van de hans Klok Trofee: LUNA uit Zuid Korea

nr 2408: De Nederlandse kampioenen Espen en Luca