Iets kunnen wat voor het oog onmogelijk lijkt!
Dat is de reden waarom ik ben gaan goochelen.
Hij is 16 jaar. Studeert Media Management aan het Mediacollege in Amsterdam. Deed voor het eerst op 4 jarige leeftijd op een feestje het bekerspel uit de goocheldoos en ontdekte toen dat de balletjes niet vanzelf naar beneden gaan. Buurman Tony Wilson kon het wel en bracht hem de eerste beginselen bij van het goochelen.
Inmiddels treedt hij met veel plezier bijna wekelijks op als kindergoochelaar. Wil later graag, naast goochelen, evenementenorganisator worden. Werkt bij theater het Postkantoor in Bovenkarspel als vrijwilliger en schrijft vanaf nu maandelijks een artikel voor Backstage in Informagie.
Jorrit Schooneman!
Onderstaand zijn eerste bijdrage. Hij hoopt op een goede ervaring voor zijn opleiding en hopelijk een verrijking voor de goochelkunst…
Magie en illusie
Ons brein is het orgaan dat het mogelijk maakt om onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Als goochelaars spelen wij met dit orgaan. Iets laten zien wat voor gewone mensen onmogelijk lijkt te zijn. Maar wat is het eigenlijk? Bestaat er echt meer tussen hemel en aarde? Tot op de dag van vandaag is hier helaas nog geen goed antwoord op. Maar er is wel een antwoord op de verschillen en overeenkomsten tussen magie en het bovennatuurlijke.
Heel veel goochelaars maken van een geforceerde kaart routine een mooie act met mentale presentatie. Aan de hand van lichaamstaal kun je erachter komen welke kaart gekozen is. Dat is wat ze beweren maar iets aflezen aan de hand van lichaamstaal is volgens wetenschapsfilosofen Hans Dooremalen en Herman de Regt totale onzin.
Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over mentalisme en effecten die werken met het brein. Zo zijn er heel veel theorieën voor het achterhalen van een gekozen kaart. Maar het is dus – volgens deze wetenschappers – onmogelijk om een willekeurig gekozen kaart aan de hand van lichaamstaal te kunnen raden.
Het menselijk brein werkt anders. Als je bijvoorbeeld een in gedachten genomen getal wilt raden waar een aantal regeltjes aan verbonden zijn (bijvoorbeeld niet hoger dan 50, geen oneven getallen etc.) dan kiest het brein uit de 10 overgebleven getallen 34. Dit soort kunstjes doet het menselijk brein gewoon automatisch, en als je die kunstjes kent dan is dat iets wat we mentalisme noemen.
Ons brein doet allerlei vreemde dingen met zaken die ‘gewoon’ gebeuren. In Museon te Den Haag was er recentelijk een tentoonstelling magie en illusie. Tijdens de tentoonstelling werd je brein hard aan het werk gezet. In iedere ruimte werden je hersenen voor de gek gehouden. Duizenden bezoekers hebben zo kunnen ervaren dat we niet zomaar op ons brein kunnen vertrouwen. Wil jij exact weten hoe alles in het menselijk brein te werk gaat? Dan zijn er gelukkig nog heel veel boeken en filmpjes op YouTube beschikbaar om er alles over te weten te komen! Maar kaarten raden met lichaamstaal…dat kan echt niet.
Jorrit Schooneman