Heeft u al… een nieuw jasje?

Who fools… the Dutch? was de naam die Marcel Verbakel en ik samen spontaan verzonnen voor de ‘bonte avond’ van de Nederlandse Goochelaars in Blackpool. Daag daarbij internationale goochelaars uit om de Nederlandse afvaardiging voor de gek te houden! Een wedstrijd in een nieuw jasje en het werkte! Deze marketingtovenaar Marcel heeft zich al vaker bewezen erg getalenteerd te zijn om nieuwe jasjes te verzinnen. Zo ook voor zijn ‘een minuut theatertje’. Je gelooft het niet maar in het wereldberoemde Ruskin kregen Marcel en Goochelclub Rotterdam het voor elkaar om onder meer Jon Allen, Paul Gordon en Shin Lim te laten optreden. Wat een succes! Ik ben blij dat daar ook de jeugd bij aanwezig was en verheug me op het verslag dat Magic Kylian voor de allereerste Informagie in digitale jasje schreef. Nederland had weer op een uiterst ludieke wijze van zich laten horen en dat verdient een ‘oranje’ pluim!

Een nieuw jasje… dat heb ik zelf ook aan, nu ik afgelopen november tot ‘President van de Nederlandse Magische Unie’ ben verkozen door het Algemeen Bestuur. Na zes jaar het vicepresidentsjasje te hebben gedragen moet ik zeggen dat het goed voelt. Niet alleen omdat ik de voorzittershamer uit de uiterst bekwame handen van Flip Hallema mocht overnemen. Toch even een ‘open doekje’ voor mijn voorganger hier. Flip, die zich overigens gelijk in een redacteursjasje heeft gehuld en zich nu inspant voor bijdragen over de goochelgeschiedenis in de Informagie.  Dat het Presidents-jasje lekker zit komt hoofdzakelijk door een hele groep enthousiaste en bekwame mensen die voor de Nederlands Magische Unie aan het werk zijn op dit moment. Een kleurrijk bestuur met niemand minder dan Douwe Swierstra als nieuwe vicepresident, die ook voor de Informagie weer een bijdrage schreef. Lezen dus! Om mij heen is nu een hele goede ‘club’ actief, van bestuur tot web redactie. Veel werk en vele vrije uurtjes. En dat doen ze voor jou!

Hierbij dan ook een pluim op de hoed van de drie nieuwe ‘persmusketiers’ van de Informagie: Jean-Paul Broekhuizen, Bert Speelman en Hilbert Geerling. Zij dragen ook allemaal een nieuw jasje en wel dat van de redactie van dit online platform. Voor hen is dit een mijlpaal want de eerste Informagie wordt gelanceerd. Geheel in een nieuw, digitaal jasje! Ik feliciteer jullie hierbij van harte en hoop dat de reacties op het harde redactiewerk net zo enthousiast zullen zijn als het enthousiasme dat jullie er in hebben gestoken.

Het is niet voor niets dat ik alle NMU-enthousiastelingen nu even als team (sorry, niet alle namen genoemd) met nadruk bedank, want het meest bijzondere nieuwe jasje voor mij is dat van ‘papa’. Op 2 februari om 03.44 werden Anne van de Water en ik de trotse ouders van Laureen. Het was een geweldige maand, maar je ritme gaat geheel overboord. Het team heeft veel opgevangen, waarvoor dank!

Een nieuw jasje… dat was ook waar het Dutch Festival of Magic dit jaar in gehuld zou worden. Achter de schermen is er door de festivalorganisatie veel overlegd en gebrainstormd over een samenwerking met het ‘Magica Festival’ in Almelo. Vorig jaar bleek dat festival onverwacht succesvol. Er was toen al een samenwerking met de NMU, die verschillende prijswinnende acts voorstelde en vele goochelaars konden zich daar in pop-up theaters presenteren. Alles zag er naar uit dat het Nederlands Kampioenschap Goochelen daar in het mooie theaterhotel een warm onderdak zou krijgen, ergens in september en met een prachtige randprogrammering. Na lang wachten kreeg de organisatie helaas recent te horen dat het licht dit jaar niet op groen stond in Almelo en het evenement is daarom gecanceld. Maar de festivalorganisatie van de NMU is al een noodplan aan het draaien voor een eendaags NK waarbij Manro zijn Gala Studio’s al heeft aangeboden als onderdak. Precies: daar waar het Juniorenconcours al jaren onderdak vind. Het Dutch Festival of Magic zou dan mogelijk ook daar vlak voor of na de zomervakantie plaats gaan vinden. Nog niet zeker… maar er wordt druk gebrainstormd! Het is ook nog allemaal afhankelijk van het aantal deelnemers, dus geef je op… zo snel mogelijk!

Frisse en vrolijke jasjes met nieuw elan zijn al jaren daar in Meppel te zien op het NMU Juniorenconcours. Ik weet nog dat ik ooit voor de eerste keer afreisde naar de Tamboer in Hoogeveen voor dit evenement. Mij was op het hart was gedrukt dat ik het écht niet kon missen en daar eens mijn gezicht moest laten zien. Wijlen Cees van Noort was toen de drijvende kracht achter het evenement. Het jaar erop zat ik in de jury en vanaf dat moment heb ik ook altijd een bijdrage proberen te leveren aan het Juniorenweekend in Lunteren in oktober. Ook een jasje – dat van junior-mentor – dat mij lekker zit. Nog nooit geweest in Meppel? Niet twijfelen… maar gaan. Met of zonder goochelend kroost is het NMU Juniorenconcours 2016, dat daar al jaren wordt gehouden, een aanrader. Behalve de schitterende Gala Studio’s is het programma altijd verrassend, met een leuke presentatie en een goede verzorging. De junior goochelaars krijgen een zeer goede begeleiding en een gratis coaching dag op 17 april dit jaar met Minze Dijksma en Henk Arnoldus. Op zondag 24 april barst het daar weer los. Ga er heen en zie met welke verrassingen de jeugd nu weer komt. Ik kom er altijd weer met nieuwe magische energie en inspiratie vandaan.

Een heel opvallend jasje dat er op dit moment in het goochellandschap uitspringt is geel. Ik bedoel het jasje van Wardo de Verwonderaar. De Wonderschool is al bekend van televisie, maar een nieuw jasje heeft ook Nick Nielsen mogen aantrekken, want na het televisiesucces trekt hij nu het land in met zijn geelgejasde alter ego. Ik vernam al dat het een hele leuke voorstelling is geworden! U leest en ziet er alles over in deze Informagie.

Ook zin in een nieuw jasje? De NMU heet u van harte welkom en zoekt regelmatig enthousiastelingen die zich voor de Nederlandse goochelkunst willen inzetten. Op verschillende terreinen: organisatie, redactie, technicus of voor bijdragen op de sociale media.Wil je actief worden, laat het horen!

Met magische groet,

Jasper Oberon
President van de Nederlandse Magische Unie