Van vrijdag 20 t/m zondag 22 oktober 2017 werd in Groepsverblijf De Wildwal in Lunteren voor de 19e keer het NMU Goochelkamp gehouden. Dit weekeind is bekend onder verschillenden benamingen zoals ‘NMU Op Stap Weekeind’, ‘Magic In Uitvoering’ en ‘NMU Goochelkamp’.

Opnieuw werden records gebroken. Met 56 aanmeldingen, waarvan er helaas vier afvielen, en twee extra deelnemers op de zaterdag waren er dit jaar 54 deelnemers aan het NMU Goochelkamp voor de jeugd. Ook dit jaar zaten we in de groepsverblijven ‘Vos’ en ‘Uil’ op De Wildwal in Lunteren. Drie dagen vrijwel non-stop goochelen met maar liefst 14 docenten, een aparte ploeg van twee man voor toneeltechniek en een vaste kampstaf die de organisatie en de catering verzorgde. Jane en Jan van Straelen en Mathilde van der Voort maakten er met het verrukkelijke eten en alle lekkere dingen tussendoor voor iedereen een feestje van.

Vrijdag aan het einde van de middag stroomden de deelnemers uit alle hoeken van Nederland en uit Vlaanderen naar de Veluwe. Iedereen werd opgevangen met soep en broodjes. De deelnemers werden verdeeld over twee groepen, een groep met als specialisatie close-up en een groep voor toneelacts. Het was mogelijk om van workshop te veranderen als dat beter paste bij het profiel en de wensen van de deelnemer. In de grote zaal werd er vanaf het begin hard gewerkt aan acts of delen daarvan onder de bezielende leiding van (oud) wereldkampioen Ger Copper, die daarvoor een heel weekeind lang belangeloos zijn eigen Dutch School of Magic achter zich liet. Op vrijdagavond na de maaltijd werd eerst gestart met een kennismakingsspel in drie groepen. Het hele weekeind is er in workshops gewerkt aan het aanleren en verbeteren van technieken en op zondagmiddag werd het weekeind afgesloten met een daverende show voor familie van de deelnemers.

show2

Bert Wijnholds in het zonnetje gezet met PLUIM van de president van de NMU

Bert, die al voor de 15e keer mee was, waarvan de laatste 9 jaren als toneeltechnicus, stage-hand en adviseur bij acts, werd door de President van de Nederlandse Magische Unie, Jasper Oberon, extra in het zonnetje gezet. Hij kreeg een mooie draagspeld, de ‘Pluim van de President’, met een oorkonde. Inmiddels is daar al een verslag van te vinden in ons vakblad De Informagie en natuurlijk het NMU twitter account.
Daaraan kun je zien dat we nu wel heel erg met de tijd mee gaan.

Waar komen de deelnemers vandaan?

Het weekeind is alleen voor leden van de NMU en leden van Belgische clubs die bij de FISM zijn aangesloten. Ook dit jaar waren er weer ‘kandidaat-leden’. We hopen natuurlijk dat zij snel volwaardig lid worden.
Er waren maar liefst 15 deelnemers voor de eerste keer mee.
Deelnemers van de clubs (er zijn wel 8 dubbelleden bij):

MKCN: 12
DMS: 11
Passe Passe: 7
Gonga: 1
GCR: 2
GOA-junioren: 4
NBG: 4
Belgische clubs: 10
Kandidaat-leden: 9
MK Haaglanden: 1

De Gemiddelde leeftijd was: 14,8.

Belgische deelnemers kwamen uit de volgende clubs: Magic Victoria Geel, De Kleine Joker, Open Magic Circle Limburg, KVBG-Hoboken, Lucky Ring Vilvoorde en Goochelschool Mol.
Er waren vier Belgische docenten: Tonny van Rhee, Simon van Rhee, Danny Luyten en Lukas Verstraete. Aan de magische avondwandeling met Arjan van Vembde namen ook deel George Parker en Hilbert Geerling.
De andere docenten waren, buiten de al genoemde, Ab Schouten, Flip Hallema, Igor de Kort, Janse Heijn, Liset Stokx, Marlies Greve, Michael Divano en Michel van Zeist. Peter Lameris zat in het technisch toneelteam en Dennis Renardel de Lavalette (DMS), Aris Smit (MKCN) en Kees Ros (DB NMU, MKCN) vormden mede de vaste kampstaf.

Loterij en oefenmateriaal

Op zaterdag vond de inmiddels traditionele loterij plaats. De laatste paar jaren worden daarvoor schitterende boeken en trucs uitgestald op tafels en zijn er kijkmomenten. Tijdens de loterij worden namen getrokken: om de beurt naar voren om uit te kiezen wat je graag wilt hebben. En er zijn meer spullen dan deelnemers, dus niemand komt te kort. De loterij was dit jaar mede mogelijk door spullen uit de erfenis van de bekende goochelaar Henk Rekelhof. De familie stelde deze ter beschikking. Ook was er een prachtige collectie boeken, geschreven door de Nederlandse goochelaar Phoa Yan Tiong. Dit waren sets van drie boeken, die zeldzaam zijn, omdat ze nooit in de handel zijn gebracht. De meeste boeken zijn verloren gegaan en wat de NMU dit weekeind bij de loterij had staan behoorde tot een klein aantal geredde exemplaren. Echt iets voor verzamelaars.
Daarnaast kregen alle deelnemers bij aankomst oefenmateriaal in de vorm van namaakmunten, ringen, touwtjes, koorden, ‘gizmo’ en goede kaarten. Of alle aantekenschriften intensief gebruikt zijn weten we niet. Daar was misschien niet voldoende tijd voor.

Examens

Ook dit weekeind was er gelegenheid om examens af te leggen. Dat is tijdens het weekeind al mogelijk vanaf 2011, het jaar waarin de diploma’s voor goochelende jeugd werden ingesteld. Er zijn drie niveaus en ook dit jaar werden er op alle niveaus examens afgenomen. Ondanks drie herexamens kon toch iedereen tijdens dit weekeind zijn of haar felbegeerde diploma halen.
Dit jaar hebben maar liefst 19 deelnemers met goed gevolg een examen afgelegd. Zes deden voor het eerst examen. Tien deelnemers gingen voor niveau-2 en maar liefst drie voor het beduidend moeilijkere niveau-3.

De behaalde diploma’s:

Goocheldiploma niveau-1, in de orde van de Oranje Griffioen

Sven Manders, Espen Dee, Sjoerd van Uden, Lucas van Dijk, Hidde van der Flier en Sander Smits.

Goocheldiploma niveau-2, in de orde van de Rode Feniks

Margriet van Goor, Roel van Goor, Mano Tellegen, Yano Smets de Broeck, Luca de Vries, Albert van Goor, Hylke Bouwmeester, Abel Benninga, Gijs Liebrand en Rick Oosterwijk.

Goocheldiploma niveau-3, in de orde van de Paarse Draak

Wessel Kort, Marie-Claire Dumoulin en Martijn Spaepen.

Eindshow op zondag

Het was wel even aanpoten. De eetzaal moest tijdig worden omgebouwd tot volwaardig theater met alle techniek die daar bij hoort, zoals licht en geluid. De artiesten, die aan de show van één uur zouden gaan deelnamen, werden heus geschminkt door Liset en Bert. Intussen ging de generale repetitie gewoon door. Familie werd opgevangen in verblijf De Uil met koffie en koek terwijl een keur aan close-up goochelaars de gasten daar probeerde te vermaken. Toen de toneelzaal was ingericht met zo’n 135 stoelen werden alle gasten uitgenodigd naar het theater te komen.
Daar vond eerst de uitreiking plaats van de diploma’s. Daarna een wervelende show, die werd afgesloten met een hilarische 3K-act door Kevin, Jordi, Rene en Bert, waarna van alle deelnemers buiten, net even tussen de buien door, nog een groepsfoto werd gemaakt.

show

Dit was de 19e editie van dit weekeind

In 2018 staat de 20e voor de deur. Een jubileum. Daar moeten we dus een geweldig weekeind van gaan maken. De NMU zal zich daar bijzonder voor inspannen.

Het 20e NMU Goochelkamp voor de jeugd in 2018

Dit wordt het NMU JUBILEUM GOOCHELKAMP
vr – zon: 19 t/m 21 oktober 2018.
De Wildwal, Lunteren
Inschrijven vanaf ongeveer tweede helft april 2018 via de website van de NMU.
Mis het niet! Leden (NMU-clubs en FISM-leden, zoals van Belgische clubs) gaan voor.
Acceptatie in volgorde van datum van betaling.